AKTUALIZOVANÉ Zníženie DPH na potraviny: Prvovýrobcovia a premiér sa dohodli + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 11 Október 2024, 12:43 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Zníženie DPH na potraviny: Prvovýrobcovia a premiér sa dohodli + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Premiér SR Robert Fico sa stretol so zástupcami prvovýrobcov a spracovateľov, kde sa zhodli na dôležitosti prenesenia päťpercentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) do cien potravín. Fico potvrdil, že všetky zúčastnené strany sú odhodlané prijať opatrenia, ktoré zabezpečia, že zníženie DPH bude mať pozitívny dopad na konečné ceny. Očakáva sa ďalšie stretnutie, na ktorom sa budú konkretizovať kroky na implementáciu zníženia DPH v rôznych oblastiach, vrátane potravín a gastrosektora.

slovakia

left justify in out

Na nedávnom stretnutí premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica so zástupcami prvovýrobcov a spracovateľov potravín sa objavila široká zhoda na dôležitosti prenesenia zníženej päťpercentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) do konečných cien potravín.

Fico uviedol, že zúčastnené strany vyjadrili spoločný záujem urobiť všetko pre to, aby zníženie DPH malo pozitívny dopad na ceny, aj keď každá strana má svoje vlastné argumenty.

Podľa Fica obchodníci upozorňujú, že pracujú s cenou produktu bez DPH, zatiaľ čo spracovatelia a prvovýrobcovia poukazujú na zvýšené vstupy, ktoré ich ovplyvňujú.

"Každý má, pochopiteľne, svoju sadu argumentov," dodal premiér, pričom potvrdil, že sú dohodnutí na ďalších krokoch, ktoré by mali viesť k implementácii zníženej sadzby DPH. Plánuje sa uskutočniť ďalšie stretnutie, na ktorom sa budú diskutovať konkrétne opatrenia.

Fico zdôraznil, že znížená DPH sa netýka len vybraného okruhu základných potravín, ale aj ďalších oblastí ako gastrozariadenia, lieky, učebnice, ubytovanie a knihy.

"Venujeme tomu pozornosť, pretože, samozrejme, všetci hovoríte len o 23 % DPH, ale nikto nehovorí o päťpercentnej DPH," podotkol.

Atmosféra na stretnutí bola konštruktívna a všetci účastníci si uvedomujú svoj podiel zodpovednosti vo vzťahu k cenám. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč potvrdil, že ministerstvo intenzívne rokuje a vyjadril optimizmus ohľadom dosiahnutia výsledkov do 1. januára.

"Som rád, že to riešime spoločne. Ak budeme takto pokračovať, výsledky prídu," uzavrel Takáč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies