Zníženie uhlíkovej stopy: Zmeňte svoje myslenie, takto viete pomôcť planéte aj vy!

NETKY.SK • 31 Máj 2024, 10:00 • 2 min
Zníženie uhlíkovej stopy: Zmeňte svoje myslenie, takto viete pomôcť planéte aj vy!

Keď šoférujete svoje auto, kúpite si tenisky alebo grilujete steak, prispievate k vypúšťaniu oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov do atmosféry. Je to vaša uhlíková stopa. Mnohé krajiny, inštitúcie a spoločnosti sa zaviazali znížiť svoje emisie, pričom EÚ si dokonca stanovila cieľ byť „klimaticky neutrálny“ do roku 2050. Ako jednotlivec môžete tiež odhadnúť svoju uhlíkovú stopu a znížiť ju. Zistite ako.

slovakia

left justify in out

Klimatická zmena je jedným z najväčších problémov, ktorým čelí naša planéta. Jej hlavnou príčinou je nadmerná produkcia skleníkových plynov, najmä oxidu uhličitého (CO2). Zníženie uhlíkovej stopy je preto kľúčovým cieľom, ktorý si musíme stanoviť, aby sme ochránili životné prostredie a zabezpečili udržateľnú budúcnosť pre budúce generácie.

S takmer 8 miliardami ľudí na svete sa ukázalo, že prozaické rozhodnutia jednotlivca majú veľký vplyv na stav prírodného prostredia.

Zmeňte svoje myslenie

Zmeňte svoje myslenie zvážením životného cyklu produktov predtým, ako si ich kúpite. Životný cyklus produktov siaha od výroby, prepravy, používania a – ak nie sú opätovne použiteľné – likvidácie . Keď vezmete do úvahy životný cyklus produktu, zistíte, čo je potrebné na to, aby ste sa k vám dostali, ako dlho vám vydrží a či ho po skončení životného cyklu môžete znova použiť. Zváženie emisií skleníkových plynov spojených so životným cyklom produktu vám pomôže robiť vedomejšie rozhodnutia.

Vyberajte si organické alokálne potraviny, ktoré sú v sezóne. Preprava potravín z veľkej diaľky, či už kamiónom, loďou, železnicou alebo lietadlom, využíva fosílne palivá ako palivo a na chladenie, aby sa potraviny počas prepravy neskazili.

Znížte termostat v zime a zdvihnite ho v lete. V lete používajte menej klimatizácie; namiesto toho sa rozhodnite pre ventilátory, ktoré vyžadujú menej elektriny. 

Uhlíková stopa
Uhlíková stopa
Zdroj: foto: causeartist.com

Znížte spotrebu energie

Spotrebu energie môžete znížiť znížením množstva používaného vykurovania a chladenia.

Klimatizácia predstavuje takmer 4 % celosvetových emisií skleníkových plynov, zatiaľ čo vykurovanie predstavuje 40 % emisií skleníkových plynov súvisiacich s energiou. Nastavením termostatu o jeden stupeň Celzia chladnejšie v zime a o jeden stupeň Celzia teplejšie v lete znížite emisie oxidu uhličitého o 340 kilogramov . Nielen to, ale môžete tiež ušetriť peniaze na účte za energiu. 

 Ak hľadáte nový počítač, namiesto stolného počítača sa rozhodnite pre notebook . Notebooky vyžadujú na nabíjanie a prevádzku menej energie ako stolné počítače.

Tri najväčšie emisie skleníkových plynov sú uhlie, ropa a plyn. Znížením našej spotreby sa zníži naša individuálna a kolektívna uhlíková stopa, ktorá výrazne ovplyvní naše životné prostredie, ako aj hospodárstvo a verejné zdravie. Poďme sa pozrieť na niekoľko dôvodov, prečo je dôležitá naša uhlíková stopa a najmä jej znižovanie.

Zvážte jazdu na bicykli

Benzínové auto, ktoré prejde 64 kilometrov za deň, vypustí v priemere 7 000 kilogramov oxidu uhličitého.

Elektrobicykel, ktorý prejde na rovnakú vzdialenosť, bude emitovať takmer o 96 % menej emisií . Manuálny bicykel, ktorý prejde rovnakú vzdialenosť, bude emitovať ešte menej ako auto a e-bike. Ak sa rozhodnete jazdiť na bicykli, znížite emisie oxidu uhličitého, cvičenie môže zlepšiť vaše zdravie a dochádzanie môže byť rýchlejšie ako jazda počas vysokej premávky.  

Menej jazdite. Ak je to možné, choďte pešo, použite verejnú dopravu alebo bicykel do cieľa. To nielen znižuje emisie CO2, ale tiež znižuje dopravné zápchy a chod motorov na voľnobeh, ktorý ich sprevádza. Ak musíte jazdiť, vyhnite sa zbytočnému brzdeniu a zrýchľovaniu. Niektoré štúdie zistili, že agresívna jazda môže mať za následok o 40 percent vyššiu spotrebu paliva ako konzistentná, pokojná jazda.

Starajte sa o svoje auto. Udržiavanie správne nahustených pneumatík môže zvýšiť spotrebu paliva o tri percentá; a zabezpečenie správnej údržby vášho auta ho môže zvýšiť o štyri percentá. Odstráňte z auta akúkoľvek nadbytočnú váhu.

Jazda bicykli - zníženie uhlíkovej stopy
Jazda bicykli - zníženie uhlíkovej stopy
Zdroj: foto: mtbiker.sk

Stop rýchlej móde

Nekupujte rýchlu módu. Trendy, lacné veci, ktoré vyjdú z módy, sa rýchlo vyhodia na skládky, kde pri rozklade produkujú metán. V súčasnosti priemerný Američan ročne vyhodí asi 80 libier oblečenia, z ktorých 85 percent končí na skládkach. Väčšina rýchlej módy navyše pochádza z Číny a Bangladéša, takže jej preprava do USA si vyžaduje použitie fosílnych palív. Kúpte si radšej kvalitné oblečenie, ktoré vydrží.

Ešte lepšie je nakupovať vintage alebo recyklované oblečenie a nakupovanie v second-handoch. Snažte sa vyhýbať veciam s nadmerným balením. Podporujte a nakupujte od spoločností, ktoré sú environmentálne zodpovedné a udržateľné.

Nakupovanie v second-handoch pomáha prostrediu
Nakupovanie v second-handoch pomáha prostrediu
Zdroj: foto: stajl.sk

Šetrite vodou

Šetrenie vodou je pre podniky dôležitým spôsobom, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu. Aj keď vodu môžeme považovať len za účet za energie, faktom je, že značná energia sa spotrebuje na jej ohrev a spracovanie.
Znížením spotreby vody tam, kde je to možné, môžu podniky nielen znížiť svoje mesačné účty, ale aj výrazne pokročiť v znižovaní svojho vplyvu na životné prostredie.
Existuje nespočetné množstvo metód, ktoré môžu pomôcť s cieľom zachovať jeden z najcennejších zdrojov našej planéty (bez obetovania kvality alebo účinnosti produktu), ako napríklad:

Pravidelná oprava netesných kohútikov a potrubí;

Zníženie teploty ohrievača vody;

Práčky, umývačky riadu a iné stroje náročné na vodu používajte len pri plnej kapacite.

Druhy uhlíkových stôp

Individuálna uhlíková stopa. Uhlíková stopa založená na individuálnom použití zohľadňuje emisie skleníkových plynov spojené s dopravným prostriedkom, ktorý si osoba zvolí, spotrebou elektriny v domácnosti, spotrebou tovaru, stravovacími návykmi a metódami recyklácie.

Stopa produktu. Stopa produktu na druhej strane zohľadňuje spotrebu energie, pretože sa vzťahuje na všetky fázy výroby, pokiaľ ide o vytvorenie produktu. To zahŕňa emisie skleníkových plynov z ťažby surovín, rôznych výrobných procesov, výroby potrebnej energie, úpravy produktov pre spoločnosti, používania produktov zákazníkmi, prepravy medzi rôznymi fázami a všetkého odpadu s tým spojeného.

Firemná stopa. Táto stopa zahŕňa súpis emisií skleníkových plynov súvisiacich s operáciami v rámci organizácie alebo spoločnosti. Je to jeden z hlavných spôsobov, ako identifikovať energetickú efektívnosť v rámci organizácie, ako aj výsledky spoločného úsilia a spolupráce s inými spoločnosťami v sektore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: earth.org, news.climate.columbia.edu, .brightlysoftware.com, .modeshift.com. titulná foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies