Bezpečnosť lyofilizovaných jahôd pod lupou

NETKY.SK • 3 Október 2024, 12:21 • 2 min
Bezpečnosť lyofilizovaných jahôd pod lupou

BRATISLAVA - Ktorá potravina je zaujímavá pre rodičov malých detí aj pre športovcov? Mohli by to byť mrazom sušené, tzv. lyofilizované jahody. Rodičia ich dávajú deťom ako zdravú pochúťku, športovci si nimi spestrujú svoj špeciálny jedálniček. Podľa zistení spotrebiteľskej organizácie dTest v nich však možno nájsť okrem vitamínov aj pesticídy, kvasinky a plesne.

slovakia

left justify in out

Lyofilizácia je špeciálny druh sušenia, pri ktorom sa voda neodstraňuje pomocou vysokej teploty, ale, naopak, pôsobením mrazu. Tento postup je veľmi šetrný a často využívaný pri sušení citlivých farmaceutických materiálov a aj potravín.

"Pokiaľ ide o potravinárske využitie, najčastejšie sa môžete stretnúť s lyofilizovaným ovocím, zeleninou alebo mäsom. Pri tomto spôsobe sušenia sa v potravinách darí zachovávať aj vitamíny a príliš sa nemení ani chuť, takže sa okrem vzhľadu približujú skôr svojej čerstvej forme," vysvetľuje Hana Hoffmannová.

Prvá vec, ktorú laboratórium zisťovalo, bol obsah vitamínu C. Podľa údajov databázy zloženia potravín by 100 g čerstvých jahôd malo obsahovať približne 60 mg vitamínu C. Sušené jahody by ho tak po odstránení vody mohli mať až 600 mg/100 g.

"Realita je však veľmi rozdielna a rozkolísaná," zhŕňa Hana Hoffmannová a pokračuje: "Obsah vitamínu C sa pohyboval od 362 mg/100 g po 72,5 mg/100 g. O dôvodoch až päťnásobného rozdielu v obsahu vitamínu C môžeme len špekulovať. Ako vysvetlenie sa ponúka napríklad použitá odroda jahôd alebo spôsob ich pestovania. Obaly nám nič z toho bohužiaľ neprezradili."

Zdroj: campingsurvival.com

Mnoho pesticídov škodí

Najznepokojivejšie výsledky však priniesla analýza rezíduí pesticídov, pri ktorej v laboratóriu pátrali po pozostatkoch viac ako siedmich stoviek rôznych látok používaných na ochranu rastlín pred škodcami akéhokoľvek druhu.

V každom výrobku zhodnotili počet nájdených látok a následne skontrolovali, či ide o prostriedky schválené v Európskej únii a či namerané koncentrácie neprekračujú povolené limity.

"Pohľad na výsledky laboratórnych protokolov nás veľmi nemilo prekvapil neobyčajne vysokým počtom naraz nájdených pesticídov," hovorí Hoffmannová a dopĺňa: "Nechceným rekordmanom sa stala značka Allnature. V jej jahodách zaznamenali v laboratóriu rezíduá 30 rôznych pesticídov naraz. S tak vysokým počtom sme sa v jednej vzorke počas posledných rokov v žiadnom teste nestretli."

V minulosti boli zistené početné nálezy napríklad v teste ovocných čajov z roku 2019, alebo v teste hrozienok z roku 2022, ale aj tam bolo nájdených najviac 24 rôznych pesticídov v jednej vzorke.

Aktuálny test lyofilizovaných jahôd tento rekord prekonal, a to nie iba raz.

Zdroj: becomingtraditional.com

Suveníry z ciest?

V zozname zachytených látok sa objavili aj tie, ktorých používanie európska legislatíva neumožňuje. Konkrétne išlo o trojicu prostriedkov proti hmyzu (insekticídov) cyenopyrafén, dinotefurán a tolfenpyrad.

"Ich prítomnosť naznačuje, že jahody pricestovali na náš trh z neeurópskych krajín. Použitie cyenopyrafénu pri pestovaní jahôd spomínajú čínske vedecké články. Dinotefurán sa môže používať napríklad v USA, ale podľa tamojších pravidiel sa ním nemôžu ošetrovať jahody. A tolfenpyrad je japonský vynález určený pôvodne na ochranu čaju," približuje Hoffmannová a dodáva: "Európske úrady používanie ani jednej z týchto látok neschválili, avšak tolerujú ich stopy."

Zdroj: vantagehouse.com

Za pozornosť stoja aj informácie o obsahu cukru. Lyofilizované jahody sa často považujú za lepšiu alternatívu sladkostí.

Sú vyrobené iba z ovocia, napriek tomu však obsahujú pomerne vysoké percento (v priemere 51 %) prirodzene sa vyskytujúceho cukru.

Obzvlášť rodičia by tak mali mať na pamäti, že aj lyofilizované jahody sú svojím spôsobom dezert.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: dTest, Foto: homesteadingfamily.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies