Zriedkavé sneženie zasiahlo juhoafrické pobrežie: Dve obete, uzavreté diaľnice a nečakané chladné teploty

NETKY.SK • 30 September 2024, 19:25 • 2 min
Zriedkavé sneženie zasiahlo juhoafrické pobrežie: Dve obete, uzavreté diaľnice a nečakané chladné teploty

KAPSKÉ MESTO - Juhoafrické pobrežie zasiahlo nezvyčajné sneženie, ktoré viedlo k rozsiahlym uzávierkam hlavných diaľnic a tragickým úmrtiam. Dve osoby, vrátane 39-ročnej ženy, podľahli podchladeniu po tom, čo uviazli vo vozidlách na diaľnici N3. Najviac zasiahli provincie KwZulu-Natal a Free State, kde úradníci varovali pred možnými záplavami, keď sa začne topiť sneh. Zatiaľ čo sa v sobotu očakával pokles teplôt spôsobený studeným frontom, od utorka by mal prísť teplejší týždeň.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo v piatok bolo v celej krajine teplo a nepršalo, od soboty sa očakával pokles teplôt, pretože Západné Kapsko zasiahol studený front. Ten však nebude trvať dlho, pretože od utorka sa očakáva teplejší týždeň, uviedla juhoafrická meteorologická služba.

Nezvyčajné snehové búrky zasiahli cez víkend pobrežné oblasti Južnej Afriky, zabili dvoch ľudí a vynútili si uzavretie niektorých hlavných diaľnic v krajine.

Príčinou úmrtia bolo podchladenie po tom, ako obe osoby uviazli vo vozidlách, ktoré uviazli v dôsledku hustého sneženia na diaľnici N3, ktorá je hlavnou cestou do pobrežného mesta Durban. Jednou z obetí bola 39-ročná žena, ktorá uviazla v minibuse.

Búrky najviac zasiahli provincie KwZulu-Natal a Free State a úradníci varovali, že v niektorých oblastiach sa môžu vyskytnúť záplavy, keď sa začne topiť sneh. Úroda mnohých poľnohospodárov bola dva dni pochovaná pod snehom.

Očakávalo sa ďalšie sneženie, pričom v niektorých častiach krajiny platili oranžové výstrahy.
Očakávalo sa ďalšie sneženie, pričom v niektorých častiach krajiny platili oranžové výstrahy.
Zdroj: AFP / Wikus de Wet

Od pondelka sa očakáva, že studený front opustí krajinu a zanechá za sebou studený vzduch, zatiaľ čo v tento deň sa v oblasti KwaZulu-Natal predpokladá sneženie, povedal meteorológ Tokelo Chiloane. "Očakáva sa výrazný pokles teplôt [v pondelok] na maximálne 14 °C v Ermelo a Pietermaritzburgu, 18 °C v Johannesburgu, 10 °C v Elliote [vo Východnom Kapsku] a maximálne 14 °C vo východnom Londýne. Očakávame, že v George dosiahne maximálne 14 °C a v oblasti Kapského mesta 18 °C," povedal Chiloane.

Chladno sa skončí v utorok, keď sa očakáva postupný nárast teplôt, pričom v Pretórii sa predpokladá maximálna teplota 22 °C, v Johannesburgu 20 °C, v Durbane 18 °C, v Kapskom Meste 22 °C a v Gqeberhe 22 °C, uviedol Chiloane. "Od utorka budúceho týždňa až do víkendu bude teplo," povedal Chiloane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Independent, TimesLIVE, Foto: AP Photo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies