Zvýšenie životného minima ovplyvní i exekučné zrážky z dôchodku

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 12:37 • 2 min
Zvýšenie životného minima ovplyvní i exekučné zrážky z dôchodku

BRATISLAVA - Vyššia suma životného minima bude mať vplyv aj na exekučné zrážky z dôchodku. Táto zmena sa podľa Sociálnej poisťovne (SP) dotkne aj výšky hranice nároku na predčasný starobný dôchodok a výšky garantovanej sumy minimálneho dôchodku. Suma životného minima sa od 1. júla zvýši z doterajších 268,88 eur na 273,99 eur. Informoval o tom hovorca SP Martin Kontúr.

slovakia

left justify in out

"V súvislosti so zvýšením sumy životného minima sa od 1. júla 2024 zvyšuje minimum, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní exekučných zrážok zostať," zdôraznil Kontúr. Dodal, že každého poberateľa dôchodku bude o tom SP informovať počas augusta písomne. Správa bude obsahovať aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku.

Hovorca spresnil, že ak pôjde o neprednostnú pohľadávku, tak základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, bude 383,58 eur mesačne. Ľuďom, ktorí poberajú dôchodok a poskytujú výživné iným osobám, musí zostať polovica z tejto sumy, čo predstavuje 191,79 eur mesačne.

V prípade prednostnej pohľadávky, okrem výživného na maloleté dieťa, sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku mesačná suma 273,99 eur. Pri prispievaní výživného iným osobám by malo zostať poberateľom 136,99 eur.

"Ak sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, je 115,07 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 95,89 eura mesačne," doplnil hovorca.

Ku koncu mája tohto roka evidovala poisťovňa 19 920 poberateľov dôchodkov s exekučnou zrážkou.

Nová hranica životného minima ovplyvní podľa Kontúra aj predčasný starobný dôchodok. Nárok naň vznikne po 30. júni len vtedy, ak jeho suma presiahne 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Od prvého júla tak bude minimálna suma predčasného starobného dôchodku 438,40 eur mesačne.

Od začiatku budúceho roka sa nová suma životného minima dotkne tiež výšky garantovaného minimálneho dôchodku. Jeho hranica sa zvýši z 389,90 eur na 397,30 eur mesačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Sociálna poisťovňa, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies