Archív článkov za Október 2023, strana 4

Otvor článok

Galavečer Umenie pre život

4.10 2023 20:00

BRATISLAVA - Balet SND uvádza 13. a 14. októbra galavečer Umenie pre život. Prestížne gala sľubuje jedinečnú príležitosť vidieť to najlepšie z európskeho baletu.

Otvor článok

Zelená strecha: Ekologický spôsob, ako premeniť strechu

5.10 2023 07:00

Zelená, vegetačná, trávová alebo zatrávnená strecha je jednou z fascinujúcich možností, ako originálne a ekologicky poňať vzhľad a funkciu strechy.

Otvor článok

105 rokov a stále na vrchole: Seniorka z Chicaga zoskočila s padákom a plánuje ďalšie dobrodružstvo

5.10 2023 07:30

Dorothy Hoffnerová z Chicaga bude mať už 105 rokov, ale sama si to vôbec nepripúšťa a snaží sa žiť čo najaktívnejšie.

Otvor článok

V hlavnom meste otvorili 29. ročník Bienále ilustrácií Bratislava

5.10 2023 08:00

BRATISLAVA - Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) otvára v stredu svoj 29. ročník. "Momentálne sa v Bratislave nachádza to najlepšie, čo vyprodukovala ilustrátorská spoločnosť za posledné dva roky v oblasti detskej knihy. Sú tu ľudia z celého sveta, ktorí milujú ilustrácie, či už aktívne alebo pasívne sa do nich zapájajú," uviedla na tlačovej konferencii Zuzana Liptáková, riaditeľka medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana.

Otvor článok

Medzinárodný filmový festival EKOTOPFILM - ENVIROFILM má víťazov v 13-tich kategóriách, Netky boli na slávnostnom odovzdávaní cien!

5.10 2023 08:15

Ekológia, udržateľnosť a dokumentárne umenie. To všetko spája medzinárodný filmový festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM, ktorý tento rok oslavuje 50 rokov. Festivalová porota vyhlásila víťazov v 13-tich kategóriách a Netky boli pri tom. Pozrite si krásne zábery prírody a exkluzívne rozhovory so zakladateľom festivalu Pavlom Límom, oceneným režisérom Michalom Gálikom aj s ministrom životného prostredia Milanom Chrenkom.

Otvor článok

Dôchodcovia , žijúci v zahraničí mimo krajín EÚ? Nezabudnite na toto potvrdenie .

5.10 2023 08:30

Dôchodcovia žijúci v zahraničí mimo krajín EÚ, musia do 15. októbra 2023 zaslať Sociálnej poisťovni potvrdenia o žití

Otvor článok

Digitálna pasca: Prečo je hranie hier nebezpečné pre naše deti?

5.10 2023 09:00

Virtuálna zábava, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou dnešného digitálneho sveta.

Otvor článok

Hanckov gól Feyenoordu nestačil, Morata: "Mali sme šťastie"

5.10 2023 09:15

MADRID - Ani premiérový gól slovenského futbalistu Dávida Hancka v Lige majstrov nestačil Feyenoordu Rotterdam na druhý triumf v E-skupine. Holandský majster viedol v prvom polčase na ihrisku Atletica Madrid 1:0 i 2:1, no nakoniec prehral 2:3. Kľúčovou postavou duelu bol domáci kanonier Alvaro Morata, ktorý sa blysol dvoma gólmi.

Otvor článok

Modernizácia Protivzdušnej Obrany: Politická Kultúra a Transparentnosť Rozhodnutí

5.10 2023 09:30

HLAS - sociálna demokracia oceňuje, že po troch rokoch nečinnosti sa ministertvo obrany SR rozhodlo pokračovať v projekte modernizácie protivzdušnej obrany (PVO).

Otvor článok

PSG v Anglicku vyhorelo, Lazio zaznamenalo fantastický obrat. Srbi v závere vyrovnali

5.10 2023 10:00

BRATISLAVA - Futbalisti Newcastlu United zvíťazili v stredajšom zápase F-skupiny Ligy majstrov prekvapujúcu hladko nad Parížom Saint-Germain 4:1 a sú na čele tabuľky. Na lavičke "strák" sedel slovenský brankár Martin Dúbravka, v drese hostí odohral celý zápas Milan Škriniar.

Otvor článok

Najkrajšie októbrové vínne potulky po Slovensku

5.10 2023 10:30

Slovensko je jednou z „vyvolených“ krajín sveta, kde sa darí viniču, hroznu, kde tomu prajú klimatické podmienky a najmä – kde sme si dokázali po celé stáročia udržať, pestovať a rozvíjať bohaté historické vinárske tradície.

Otvor článok

Ukrajinský prezident Zelenskyj prišiel na summit Európskeho politického spoločenstva

5.10 2023 10:45

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval do španielskej Granady na summit Európskeho politického spoločenstva (EPC).

Otvor článok

Matúš 'Yael' Kolárovský má nový job! Zlákalo ho moderovanie v známom rádiu

5.10 2023 11:00

BRATISLAVA - Najmladšia multiregionálna rozhlasová stanica, jedinečná svojím spravodajstvom, v ktorom dominujú len dobré správy, obohacuje svoj program o talkshow s obľúbeným interpretom z prostredia produkčnej spoločnosti Illuminate – Matúšom Yaelom Kolárovským. Friendzone štartuje už v piatok 6. októbra po sedemnástej hodine.

Otvor článok

USA odovzdajú Ukrajine zbrane a muníciu, ktorú zhabali Iránu

5.10 2023 11:15

WASHINGTON - Spojené štáty odovzdajú Ukrajine zbrane a muníciu zhabané Iránu. Tento krok by mal ukrajinským ozbrojeným silám pomôcť aspoň čiastočne vykryť nedostatok vojenského materiálu, kým čakajú na ďalšiu materiálnu a finančnú podporu od svojich spojencov.

Otvor článok

HLAS považuje správanie sa Ódorovej vlády za porušenie daných kompetencií a politickej kultúry

5.10 2023 11:30

HLAS – sociálna demokracia považuje rozhodnutia Ódorovej vlády za bezprecedentné porušenie dobrých mravov a politickej kultúry.

Otvor článok

Prieskum odhalil, že viac ako tretina ojazdených áut na Slovensku sa dováža z Nemecka

5.10 2023 11:45

BRATISLAVA - Mnohé vozidlá začínajú svoju životnú dráhu v jednej krajine a potom sa ocitnú v ďalšej časti svojho životného cyklu v inej krajine. Toto platí najmä v prípade automobilov zo západnej Európy, ktoré tvoria veľkú časť trhu s ojazdenými vozidlami vo východnej a strednej Európe. Hoci Nemecko vyváža najviac ojazdených automobilov na kontinente, špecifická situácia sa v rôznych oblastiach Európy líši.

Otvor článok

Rusko opäť zaútočilo dronmi Šáhid na Ukrajinu, podniklo aj raketový útok na Charkov

5.10 2023 12:00

KYJEV - Ukrajinské letectvo v spolupráci s protivzdušnou obranou pozemnej armády dokázalo zostreliť 24 z 29 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na štvrtok.

Otvor článok

Najlepšie recepty z húb na vašom jesennom stole

5.10 2023 12:30

Či už ste vášnivý lovec húb priamo v teréne, alebo si ich vyberáte na trhu od svojho obľúbeného predajcu, jeseň je najlepší čas na ich konzumáciu.

Otvor článok

Prípad operácie nesprávneho kolena sa vracia na okresný súd

5.10 2023 13:00

NITRA - Krajský súd v Nitre vo štvrtok rozhodoval o odvolaní v prípade pacienta, ktorému v nitrianskej nemocnici operovali namiesto pravého ľavé koleno. Odvolací súd v jednej časti rozsudok potvrdil, v ďalších častiach vrátil prípad späť na okresný súd.

Otvor článok

Na zámku Schloss Hof bude znieť opäť klasika

5.10 2023 13:30

Už v sobotu 7. októbra môžete zažiť príjemné romantické popoludnie v noblesnom zámockom prostredí za sprievodu vážnej hudby.

Otvor článok

Košického Kráľa Rogera uvidí po Budapešti aj Bratislava

5.10 2023 14:00

BRATISLAVA - Po veľkom úspechu u divákov i odbornej kritiky uvidia po Košiciach a Budapešti aj diváci v Bratislave výnimočnú inscenáciu opery Karola Szymanowského KRÁĽ ROGER. Opera Národného divadla Košice uvedie poloscénické uvedenie opery v adaptácii na koncertnú sieň Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute v piatok 6. októbra v rámci programu prestížneho festivalu Bratislavské hudobné slávnosti.

Otvor článok

Viac peňazí z eurofondov pôjde priamo do samospráv a regiónov

5.10 2023 14:30

Minister investícií a regionálneho rozvoja Peter Balík na spoločnom rokovaní s vrcholnými predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia krajov SK8 zhodnotil takmer päťmesačné pôsobenie úradníckej vlády. Minister zdôraznil potrebu, aby aj nastupujúca vláda pokračovala v posilňovaní kompetencií regiónov a samospráv a zabezpečila pre ne aj adekvátne finančné krytie.

Otvor článok

Rok 2023 bude zrejme najhorúcejším rokom v histórii našej planéty

5.10 2023 15:00

Rok 2023 síce ešte neskončil, no je na najlepšej ceste stať sa najteplejším rokom v celosvetovom meradle od začiatku meraní.

Otvor článok

Reštauráciu pod Starým Mostom v Bratislave zasiahol požiar

5.10 2023 15:15

BRATISLAVA - Reštauráciu pod Starým Mostom v Bratislave v blízkosti Fajnorovho nábrežia zasiahol požiar. Majiteľovi predbežne vyčíslili škodu na 167.500 eur. Pri požiari sa nikto nezranil. Informovala o tom polícia Bratislavského kraja a hovorca bratislavských krajských hasičov Štefan Koči.

Otvor článok

Tlak poľnohospodárstva na vodu rastie, farmárom by mohli pomôcť čističky

5.10 2023 15:30

Kým v niektorých krajinách bežne ľudia pijú recyklovanú splaškovú vodu, u nás sa pre strach zo znečistenia nepoužíva ani v poľnohospodárstve. Je aj úlohou vedcov, aby pomohli vyvinúť spôsoby a čističky, ktoré odstránia všetky riziká odpadovej vody v pestovaní.

Otvor článok

Lodná preprava je podľa plavebných spoločností dlhodobo finančne poddimenzovaná

5.10 2023 16:00

BRATISLAVA - Hoci Európska únia významným spôsobom podporuje projekty, ktoré využívajú zelenú energiu, na lodnú dopravu ako jednu z najlacnejších a najekologickejších foriem, prispieva len minimálne. Stojí za tým predovšetkým fakt, že dopravné lode sú poháňané tradičnými dieselovými motormi. Na strane druhej sú to ale práve vodné cesty, ktoré umožňujú prepravu miliónov ton tovarov na kratšie i dlhšie vzdialenosti a aj napriek tomu vyprodukujú omnoho menej emisií skleníkových plynov ako letecká alebo cestná preprava. „Lodná preprava je dlhodobo finančne poddimenzovaná, na okraji záujmu. Prím hrá cestná a železničná doprava. Je najvyšší čas, aby sme vytvorili spoločné zastúpenie, ktoré by hájilo záujmy všetkých dunajských plavebných spoločností v Bruseli,“ zhodli sa hostia Konferencie riaditeľov dunajských plavebných spoločností.

Otvor článok

Skupina Exotik prináša novinkou Živite ľudije pozitívnu energiu a radosť!

5.10 2023 16:15

Žite ľudia na radosť tohto sveta – spieva skupina Exotik v novej skladbe Živite ľudije, ktorou chce zlepšiť náladu a priniesť pozitívnu energiu. Autorom hudby a textu k novej piesni je frontman a spevák kapely Dávid Blicha, ktorý pri nahrávaní použil zreštaurovaný 50-ročný štúdiový mikrofón. Dychové nástroje do piesne zahral Pavol Jeňo, ktorý spolupracuje aj s IMT Smile. Vypočujte si pozitívnu novinku od skupiny Exotik z východného Slovenska!

Otvor článok

Už päť rokov sa môžu ľudia s mentálnym postihnutím učiť novým zručnostiam

5.10 2023 16:20

BRATISLAVA - BIVIO je lepšia budúcnosť našich detí, vravia rodičia ľudí s mentálnym postihnutím

Otvor článok

Klimatickí aktivisti v Londýne narušili muzikál Bedári

5.10 2023 16:30

LONDÝN - Klimatickí aktivisti v stredu večer vtrhli do divadla v britskej metropole Londýn a narušili muzikál Bedári.

Otvor článok

Podľa výskumu odborníkom chýba klimaticko-ekologické vzdelávanie

5.10 2023 17:00

BRATISLAVA - Na školách by bolo potrebné zaviesť klimaticko-ekologické vzdelávanie na všetkých úrovniach edukácie. Poukázal na to trojročný výskum. Na základe jeho výsledkov boli zhrnuté zmeny programov i metód vzdelávania s dôrazom na obsahové štandardy humanitne orientovaných predmetov. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR reagovalo, že vníma dôležitosť environmentálneho vzdelávania a do štátneho vzdelávacieho programu (ŠVP) začleňuje témy týkajúce sa klímy.

Otvor článok

Míňame viac, ako zarábame. Platy troch štvrtín Slovákov nepokrývajú ich mesačné výdavky

5.10 2023 17:30

Slováci nemajú dostatočné príjmy na pokrytie všetkých svojich mesačných výdavkov. Vyplýva to z výsledkov jedenásteho ročníka Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov 2023, ktoré zverejnila spoločnosť Intrum, európsky poskytovateľ služieb správy a vymáhania pohľadávok.

Otvor článok

Polícia zhabala v Bavorsku majetok ruského oligarchu

5.10 2023 18:00

MNÍCHOV - Špeciálna jednotka nemeckej polície vykonala vo štvrtok ráno v Bavorsku razie vo viacerých nehnuteľnostiach nemenovaného ruského oligarchu, ktorému sankcie EÚ zmrazili majetok.

Otvor článok

Ste milovníkom cigár a whiskey? Prevedieme vás všetkým od histórie cez zaujímavosti až po párovanie či najobľúbenejšie kombinácie značiek

5.10 2023 18:20

Bourbon či whiskey a ako kombinovať cigary s tvrdým alkoholom? Niečo málo o chuťových profiloch, základných druhov cigár a jemnú teóriu párovania tejto silnej dvojice sme si pre vás pripravili v nasledujúcom článku. Dozviete sa aj niečo málo z histórie a zopár zaujímavostí.

Otvor článok

Medzi Holíčom a Baťovým kanálom sa vybudovala nová cyklotrasa

5.10 2023 18:30

KOŠICE – Stavebné práce súvisiace s vybudovaním nového úseku Moravskej cyklotrasy číslo 7.3 sa ukončili. Trasa sa začína za Holíčom, vedie po korune ochrannej protipovodňovej hrádze rieky Morava a končí sa na úrovni prístaviska na konci Baťovho kanála pri meste Skalica. Výstavba 6,15 km dlhého úseku prebiehala od januára do septembra tohto roku. Dielo v hodnote 921-tisíc eur bez DPH zrealizovala pre Trnavský samosprávny kraj spoločnosť EUROVIA SK.

Otvor článok

Polícia zastavila mladíka na podomácky vyrobenom "kabriolete": Auto nemalo okrem dverí a strechy ani EČV, vodič prekročil rýchlosť a nemal ani vodičský preukaz

5.10 2023 19:00

LUČENEC - Policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici pri kontrole dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti v Lučenci vo štvrtok zastavili auto bez strechy, dverí i tabuliek s evidenčným číslom vozidla (EČV). Mladý vodič, ktorý auto šoféroval, navyše nebol držiteľom vodičského preukazu. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Otvor článok

Pri ruskom raketovom útoku v Charkovskej oblasti zomrelo 48 ľudí

5.10 2023 19:30

KYJEV - Najmenej 48 ľudí zahynulo vo štvrtok v dôsledku ostreľovania obce Hroza ležiacej v Charkovskej oblasti ruskými silami. Na platforme Telegram o tom podľa BBC informovali šéf tamojšej vojenskej správy Oleh Synehubov a ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj.