Archív článkov za Október 2023, strana 5

Otvor článok

Do kín prišiel film Matka Tereza a ja – tieto zaujímavosti ste o ňom nevedeli!

5.10 2023 20:00

BRATISLAVA - Matka Tereza patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti katolíckej cirkvi, ale aj modernej histórie. Život zasvätila pomoci chorým a chudobným, v roku 1979 bola za svoje činy ocenená Nobelovou cenou mieru. Napriek pozícii, ktorú v histórii katolíckej cirkvi má, jej vzťah s Bohom bol komplikovaný. Aj na jej pochybnosti a vnútorný boj sústreďuje pozornosť film Matka Tereza a ja, ktorý práve teraz prišiel do slovenských kín.

Otvor článok

Vojnový konflikt v Sýrii: Útok dronom na vojenskú akadémiu zabil 100 ľudí, potvrdzuje monitor

5.10 2023 20:30

Útok dronom na syrskú vojenskú akadémiu v Homsu zabil viac ako 100 ľudí, informuje monitorovacia skupina. Medzi obeťami bolo desať civilistov, ktorí zahynuli pri útoku dronov nesenými výbušninami, ktoré zasiahli promočné slávnostné stretnutie, na ktorom boli prítomní aj príbuzní kadetov, uviedlo Sýrske observatórium pre ľudské práva.

Otvor článok

Fotografia zamoreného pelikána, ktorá obletela celý svet: Najhoršia katastrofa s ropou zmenila časť mora navždy

5.10 2023 22:22

Dňa dvadsiateho apríla 2010 explodovala ropná plošina Deepwater Horizon. Fotografia naftou znečisteného pelikána sa stala symbolom environmentálnej katastrofy a pomohla zoskupiť úsilie pri čistení.

Otvor článok

Láska v tieni bolesti: Ako deti pochopia vzťahy, keď vidia rodičov v konflikte

6.10 2023 07:00

Dospelí, ktorí vychovávajú deti, nesú na svojich pleciach nielen zodpovednosť za fyzický a emocionálny vývoj svojich potomkov, ale aj vzor, ktorým sa deti budú riadiť pri formovaní vlastných vzťahov.

Otvor článok

Dosluhujúci premiér Ódor: "Verím, že vznikne proeurópska vláda a bude pomáhať Ukrajine"

6.10 2023 07:30

GRANADA - Dosluhujúca úradnícka vláda na Slovensku nepošle na Ukrajinu ďalší vojenský materiál. Potvrdil to vo štvrtok premiér Ľudovít Ódor na okraj tretieho summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) v španielskej Granade. Podľa vlastných slov však verí, že nová vláda bude v tejto pomoci pokračovať.

Otvor článok

Nadobudnutie sebahodnoty u detí: Kľúč k zdravému rastu a šťastnému životu

6.10 2023 08:00

Deti - tie malé, zvedavé bytosti, ktoré majú pred sebou celý svet, naplnený možnosťami a príležitosťami.

Otvor článok

Pri požiari v ubytovni utečencov v Nemecku sa zranilo 14 ľudí

6.10 2023 08:30

KOLÍ NAD RÝNOM - Nemecká polícia zadržala vo štvrtok dvoch mužov podozrivých z podpaľačstva v súvislosti s požiarom, ktorý ráno vypukol v ubytovni pre utečencov na západe Nemecka a vyžiadal si 14 ľahko zranených.

Otvor článok

Neustúpiť pred výzvami: Cesta k pevnosti vo voľbe

6.10 2023 09:00

Život je ako kompas, ktorý nás smeruje rôznymi smermi. Vo svojej púti sa často stretávame s rozhodnutiami, ktoré môžu byť náročné a odborníci nás varujú pred nimi.

Otvor článok

Slovan vyhral v EKL v Ľubľane 1:0 a má už druhé víťazstvo

6.10 2023 09:15

ĽUBĽANA - Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v druhom stretnutí skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy na pôde NK Olimpija Ľubľana 1:0. Víťazný gól strelil v 55. minúte z pokutového kopu Aleksandar Čavrič. "Belasí" sú po dvoch dueloch A-skupiny na čele tabuľky so šiestim bodmi. Slovenský majster sa predstaví v EKL najbližšie 26. októbra na pôde francúzskeho OSC Lille.

Otvor článok

Donald Trump sa ponúkol na post dočasného predsedu Snemovne reprezentantov

6.10 2023 09:30

WASHINGTON - Americký exprezident Donald Trump ponúkol, že sa dočasne ujme funkcie predsedu americkej Snemovne reprezentantov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním na štvrtkové správy amerických médií.

Otvor článok

Polícia prichytila tento rok tisícky opitých cyklistov a kolobežkárov

6.10 2023 09:45

BRATISLAVA - Policajti tento rok zatiaľ prichytili 5659 cyklistov a kolobežkárov, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu alebo iných psychotropných látok. Štatistiky porušovania ostatných pravidiel cestnej premávky cyklistami alebo kolobežkármi polícia nevedie, uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Otvor článok

Pohľad pre bohov. Snúbenica Cristiana Ronalda predviedla luxusné pozadie v mikrobikinách.

6.10 2023 10:00

Slávny futbalista Cristiano Ronaldo (38) si momentálne užíva dovolenku na luxusnej jachte pri brehoch Sardínie.

Otvor článok

Poľnohospodárom sa mimoriadne darilo, všetky jesenné plodiny prevýšili päťročný priemer

6.10 2023 10:15

BRATISLAVA - Poľnohospodárov leto nesklamalo, odhad úrody jesenných plodín v septembri ešte navýšili. Tretí spresnený odhad úrody k 15. septembru tohto roka potvrdil medziročne výrazný rast celkovej produkcie kukurice, zemiakov a repy. Hektárové výnosy po minuloročných slabých hodnotách stúpli aj pri slnečnici, všetky jesenné plodiny prevýšili aj 5-ročný priemer. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Otvor článok

UNICEF: Pre klimatické katastrofy museli opustiť domovy milióny detí

6.10 2023 10:30

NEW YORK - Poveternostné katastrofy spojené s klimatickou zmenou spôsobili v rokoch 2016 až 2021 v 44 krajinách nútené odchody až 43,1 milióna detí. V piatok na to upozornil Detský fond OSN (UNICEF).

Otvor článok

Futbalisti českej Slavie v EL zaznamenali fantastickú šesťgólovú kanonádu, tréner Trpišovský: "Vysnívaný vstup do skupiny"

6.10 2023 10:45

PRAHA - Futbalisti pražskej Slavie vďaka raketovému vstupu do zápasu viedli nad moldavským Šeriffom Tiraspoľ už v 7. minúte dvojgólovým rozdielom. Súpera však nešetrili ani v ďalšom priebehu a pripísali si do tabuľky G-skupiny Európskej ligy tri body po hladkom triumfe 6:0, ku ktorému prispel jedným presným zásahom aj slovenský reprezentant Ivan Schranz.

Otvor článok

Bomba správa pre všetkých rockerov! Kapely HORKÝŽE SLÍŽE a INEKAFE vyrazia na historicky prvé spoločné turné!

6.10 2023 11:00

Skupiny HORKÝŽE SLÍŽE a INEKAFE vyrazia po prvýkrát v histórii na spoločné turné! Dve najúspešnejšie slovenské kapely vo svojich žánroch zavítajú na jar 2024 do štyroch slovenských miest. V rámci SLÍŽE & KAFE Po 100 rokoch Tour 2024 si fanúšikovia užijú dva plnohodnotné programy s množstvom hitov a celkovo vyše trojhodinový rockový nášup. Predskokanom na turné bude skupina Zoči Voči. Všetko sa to odohrá 12.4. v Košiciach, 19.4. v Žiline, 25.4. v Bratislave a 10.5. v Banskej Bystrici!

Otvor článok

Pri Rybničnej ulici v Bratislave plánujú stavať komplex troch objektov

6.10 2023 11:15

BRATISLAVA - Medzi Račou a Vajnormi v blízkosti Rybničnej ulice chce investor postaviť komplex troch objektov, garni hotelov a bytového domu. Vyplýva to zámeru, ktorý predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Otvor článok

Dnes sa končí židovský sviatok Sukkot

6.10 2023 11:30

BRATISLAVA - Židovský sviatok Sukkot, trval toho roku od 29.9.2023 a končí sa dnes, teda 6.10.2023 Židia na celom svete ho slávia aj stavaním stánkov.

Otvor článok

Minister Wlachovský vystúpi na konferencii GLOBSEC Tatra Summit 2023

6.10 2023 11:45

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa v dňoch 6. – 8. októbra 2023 zúčastní na dvanástom ročníku medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit, ktorá sa bude konať na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách.

Otvor článok

Čo je nové vo svete vedy? Vedci objavili šesťbokú pyramídu a písali do vody. Čínski astronauti zapálili sviečku vo vesmírnej stanici

6.10 2023 12:00

BRATISLAVA - Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Archeológovia objavili 3800 rokov starú hrobku z doby bronzovej, vedcom sa podarilo písať do kvapalnej vody a čínski tajkonauti experimentovali vo vesmíre s otvoreným ohňom. Súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky priniesla agentúra TASR.

Otvor článok

Rusko zrušilo zákaz exportu nafty, obmedzenia na vývoz benzínu však stále platia

6.10 2023 12:30

MOSKVA - Rusko zrušilo zákaz vývozu nafty z plynovodov cez svoje prístavy. Oznámila to tamojšia vláda. Zákaz uvalili 21. septembra a podľa mnohých mohol narušiť globálny obchod, informuje spravodajský portál Sky News. Obmedzenia na export benzínu stále platia.

Otvor článok

Práva žien si odtrpela na vlastnej koži: Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získala Narges Mohammadiová, iránska ľudoprávna aktivistka

6.10 2023 12:50

Nobelovu cenu za mier 2023 získala Narges Mohammadiová - iránska ľudoprávna aktivistka. Bola ocenená za boj proti utláčaniu žien v Iráne, okrem iného za úsilie v oblasti podpory ľudských práv a slobôd či boj proti samotnému trestu smrti. Oznámil to v piatok nórsky Nobelový výbor.

Otvor článok

Ahsoka: Nový Star Wars seriál od Disney+ rozpaľuje fanúšikov ďalekej, ďalekej galaxie!

6.10 2023 13:00

BRATISLAVA - Fanúšikovia Star Wars majú dôvod sa radovať, keďže Disney+ nám predstavilo nový seriál s jednou z najobľúbenejších postáv galaxie - Ahsokou Tano. Po úspešných sériách ako "The Mandalorian" a "The Book of Boba Fett" je Ahsoka ďalším prírastkom do expanzie Star Wars, ktorý nemá na svedomí nikto iný ako Dave Filoni.

Otvor článok

T. Taraba o vstupe SNS do kolície: "Ochrana života je pre SNS zásadnou témou"

6.10 2023 13:30

BRATISLAVA - Ochrana života, zonácia národných parkov či debyrokratizácia podnikateľského prostredia na Slovensku sú témy, ktoré sú pre SNS zásadné pre vstup do prípadnej koalície so Smerom-SD a Hlasom-SD. V štvrtkovej relácii TV Joj Na hrane to uviedol Tomáš Taraba, ktorý kandidoval za SNS. Garantuje, že strana je jednotná a verí, že jej predsedovi Andrejovi Dankovi sa podarí do budúceho programového vyhlásenia vlády pretaviť základné body ich predvolebného programu.

Otvor článok

Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii odhalila skupinu prevádzačov, hlavný organizátor a ďalší sú už obvinení

6.10 2023 13:40

Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície odhalili skupinu prevádzačov pôsobiacich na území Maďarska, Slovenskej a Českej republiky.

Otvor článok

Neznáma látka v potoku v Ilave

6.10 2023 13:55

Dňa piateho októbra, krátko pred siedmou hodinou podvečer bol ohlásený výskyt neznámej látky v Podhradskom potoku v okolí ulice kpt. Nálepku v meste Ilava.

Otvor článok

Vyhrážal sa zabíjaním ľudí pred prezidentským palácom: Policajti ho v krátkom čase zadržali

6.10 2023 14:01

Perfektnú prácu odviedli bratislavskí policajti, ktorí v priebehu včerajšieho večera zadržali 37-ročného Bratislavčana. Ten krátko pred 18.30 hod oznámil na tiesňovej linke 112, že za chvíľu začne zabíjať ľudí pred Prezidentským palácom. Muž bol ihneď prepojený na linku 158, kde opakovane volal a oznamoval, že bude zabíjať ľudí.

Otvor článok

Ministerstvo vnútra: Policajnému zboru sme dnes odovzdali viac ako dve desiatky nových plug-in hybridných vozidiel

6.10 2023 14:15

Ministerstvo vnútra SR dnes prerozdelilo ďalších 28 nových kvalitných ekologických áut zakúpených z Plánu obnovy a odolnosti SR. Vozidlá boli zakúpené za účelom plnenia služobných úloh Polície SR.

Otvor článok

Psychika ako dôležitá súčasť: Témou Svetového dňa duševného zdravia 2023 je „Duševné zdravie je univerzálne ľudské právo“

6.10 2023 14:30

Svetový deň duševného zdravia je významnou udalosťou, ktorú si každoročne pripomíname desiateho októbra. Tento deň bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie (WFMH). Hlavným zámerom je zvyšovanie povedomia a zároveň upozorňovanie na opodstatnenosť a význam témy duševného zdravia jednotlivcov, ako aj celej spoločnosti. 

Otvor článok

Súťaž krásy Miss Slovensko hľadá nové hviezdy

6.10 2023 15:00

Dobrá správa pre potencionálne záujemkyne - viete sa zapojiť do sútaže krásy v Slovenskej republike. Pridajte sa, aspoň virtuálne. Čítajte nové číslo týždenníka ŽIVOT a dozviete sa podrobnosti.

Otvor článok

Európsky deň opatrovateliek a opatrovateľov pripomína záväzok k rozvoju sociálnych služieb

6.10 2023 15:30

Hoci je terénna opatrovateľská služba originálnou kompetenciou samospráv, ministerstvo práce sumou 4,7 miliónov eur prispelo k udržaniu pracovných miest pre 4 400 opatrovateliek a opatrovateľov, ktorí sa starajú šesť tisíc klientov v domácom prostredí. Tento krok bol nevyhnutný pre zachovanie dostupnosti starostlivosti na mieste, kde ju potrebujú naši občania. 

Otvor článok

Od výhry ju neodlúčili ani mreže: Iránska aktivistka Narges Mohammadi získala Nobelovu cenu za mier. Deti nevidela vyše osem rokov

6.10 2023 16:00

Už je to viac ako osem a pol roka, odkedy videla svoje deti, a viac ako rok nepočula ich hlasy. To všetko symbolizuje, čo prežila na ceste k naplneniu svojich túžob. Preto pre nás, ktorí vieme, že Nobelova cena za mier jej pomôže dosiahnuť jej ciele, je tento deň požehnaný.

Otvor článok

V košickej nemocnici je hospitalizovaných 29 pacientov so žltačkou

6.10 2023 16:30

KOŠICE - V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice je v súčasnosti hospitalizovaných 29 pacientov s vírusovou hepatitídou typu A (VHA). Pre TASR to uviedla jej hovorkyňa Monika Krišková s tým, že pokiaľ by počet pacientov so žltačkou naďalej stúpal, sú pripravení aj na prípadnú reprofilizáciu lôžok. V Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach je počet lôžok pre pacientov s VHA možné zvýšiť najviac o päť.

Otvor článok

Podľa denníka Washington Post americký prezident Biden plánuje stretnutie s prezidentom Číny Si Ťin-pchingom

6.10 2023 17:00

WASHINGTON - Biely dom začal plánovať stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Mohlo by sa uskutočniť v novembri v San Franciscu, napísal vo štvrtok denník The Washington Post (WP) s odvolaním na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Otvor článok

V Česku sa prvýkrát vyskytol invazívny sršeň ázijský

6.10 2023 17:30

PRAHA - V Česku sa prvýkrát potvrdil výskyt invazívneho sršňa ázijského, ktorý ničí včelstvá. V piatok o tom informovala Agentúra ochrany prírody a krajiny (AOPK) ČR. V lete jeho výskyt potvrdili aj pri slovenských hraniciach v Maďarsku. Podľa EÚ ide o vysoko rizikový cudzokrajný druh, ktorý môže ohroziť biodiverzitu.

Otvor článok

Hoškov recept na Humburgera je jednoduchý: Keď ju trafím, bude koniec!

6.10 2023 18:00

PRAHA - Český MMA bojovník David Hošek mieri do titulového zápasu na turnaji RFA x IAF Special Title Night. Jeho súperom bude dočasný šampión Dominik Humburger, ktorý vo svojom poslednom vystúpení prišiel o status neporazeného bojovníka. Hošek je pripravený na to, aby Humburgerovu negatívnu sériu natiahol a presne vie, čo od zápasu môže očakávať.