Archív článkov za Jún 2024, strana 6

Otvor článok

AKTUALIZOVANÉ Tragická zrážka rýchlika s nákladným vlakom. Najmenej 4 obete. Sú tam aj Slováci? + FOTO z miesta nehody

6.6 2024 08:02

PRAHA - V českom meste Pardubice sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom. Na mieste sú zranení. Potvrdil v noci na štvrtok pre spravodajský portál Novinky.cz hovorca hasičov správy železníc Martin Kavka.

Otvor článok

WHO: Prvý smrteľný prípad vtáčej chrípky H5N2 u človeka

6.6 2024 08:17

ŽENEVA - V Mexiku zomrel človek na vtáčiu chrípku v prvom potvrdenom prípade nakazenia človeka variantom H5N2. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Ďalšie 3 erupcie sopky Ibu. Vychrlila 5-kilometrový stĺp popola + VIDEÁ

6.6 2024 08:23

JAKARTA - Sopka Ibu na východe Indonézie mala vo štvrtok tri erupcie, pričom podľa geologického úradu vychrlila lávu i stĺp popola do výšky piatich kilometrov, informuje AFP.

Otvor článok

Zverev zdolal de Minaura, v semifinále dvojhry ho čaká Ruud +VIDEO

6.6 2024 08:48

PARÍŽ - Nemecký tenista Alexander Zverev sa prebojoval po štvrtý raz za sebou do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Austrálčana Alexa De Minaura 6:4, 7:6 a 6:4. V boji o finále ho čaká Nór Casper Ruud, druhú semifinálovú dvojicu tvoria Carlos Alzaraz zo Španielska a Talian Janik Sinner.

Otvor článok

Štátny tajomník M. Eštok na politických rokovaniach v Ankare: Turecko má záujem posilniť spoluprácu

6.6 2024 09:10

ANKARA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes absolvoval politické konzultácie na Ministerstve zahraničných vecí Turecka. V Ankare rokoval so zástupcom tureckého ministra zahraničných vecí a riaditeľom pre záležitosti Európskej únie Mehmetom Kemalom Bozayom. Partneri sa zhodli na záujme čo najviac podporiť a zintenzívniť slovensko-turecké vzťahy. Hovorili tiež o návšteve predsedu vlády SR v Turecku.

Otvor článok

Paríž: Polícia zadržala muža s výbušninami. Plánoval atentát? Výbušnina explodovala a muža zranila + VIDEÁ

6.6 2024 09:20

PARÍŽ - Francúzska polícia v hoteli neďaleko letiska Charlesa de Gaulla pri Paríži zadržala 26-ročného muža podozrivého z plánovania atentátu. Správu priniesli AFP a Reuters.

Otvor článok

Ministerka Šimkovičová ukončila pracovnú návštevu Talianska. Rokovala aj o umiestnení busty M. R. Štefánika v Ríme

6.6 2024 09:42

RÍM - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová posledným stretnutím, s vedúcim Úradu pre zachovanie obrannej kultúry a pamäti MO IT generálom Diegom Pauletom ukončila svoju dvojdňovú pracovnú cestu v Taliansku.

Otvor článok

Úrad vlády: Spustila sa kampaň s názvom Komunikačný zmier

6.6 2024 09:50

Cieľom kampane má byť komunikačný zmier. Kampaň má prebiehať aj na sociálnych sieťach. Náklady na ňu predstavujú 9 950 eur.

Otvor článok

Zdravotné poisťovne začínajú posielať výsledky ročného zúčtovania

6.6 2024 10:03

V priebehu dvoch mesiacov môžete očakávať výsledky ročného zúčtovania zdravotného poistenia za minulý rok. Listy budú posielať vaše zdravotné poisťovne.

Otvor článok

Teherán má vysvetliť prítomnosť častíc uránu nájdených na dvoch miestach v Iráne

6.6 2024 10:12

VIEDEŇ - Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) schválila rezolúciu, ktorá kritizuje nedostatočnú spoluprácu Iránu s MAAE. Iránska misia pri OSN to označila za unáhlené a nerozumné, informuje AFP.

Otvor článok

Vodní slalomári Paňková a Grigar si zapádlovali ako prví v Demänovskej jakyni

6.6 2024 10:23

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Športovci Jakub Gigar a Zuzana Paňková si vyskúšali, aké je to pádlovať v lodi po rieke v útrobách jednej z našich najznámejších jaskýň.

Otvor článok

Izraelský útok na školu spravovanú OSN: vyše 39 obetí a desiatky zranených + VIDEÁ

6.6 2024 10:31

GAZA - Najmenej 39 ľudí zahynulo v noci na štvrtok pri izraelskom leteckom útoku na školu spravovanú úradom OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v utečeneckom tábore Nusajrát v palestínskom Pásme Gazy. Informovali o tom AFP a CNN.

Otvor článok

Pellegrini vyzýva ľudí voliť + VIDEO

6.6 2024 10:40

Účasť v sobotňajších voľbách je najlepšia odpoveď na udalosti, ktoré otriasli celým Slovenskom. Novozvolený prezident Peter Pellegrini na to poukázal v prejave o útoku na Roberta Fica

Otvor článok

Maroko: Vypili nelegálne vypálený alkohol a.... zomreli

6.6 2024 10:45

RABAT - Osem ľudí zahynulo a desiatky ďalších bolo hospitalizovaných v Maroku po vypití nelegálne vypáleného alkoholu. Uviedlo to marocké ministerstvo zdravotníctva. Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Gaza: Izraelčania zabili troch podozrivých, ktorí sa blížili k plotu + VIDEO

6.6 2024 11:02

TEL AVIV - Izraelská armáda uviedla, že pri bezpečnostnom plote oddeľujúcom južnú časť Pásma Gazy od Izraela zabila troch podozrivých, ktorí sa pohybovali smerom k Izraelu. Informovali o tom DPA a The Guardian.

Otvor článok

Slovenská ekonomika naštartovala rok 2024 najrýchlejším tempom za posledné dva roky: vzrástla o 2,7 %

6.6 2024 11:10

BRATISLAVA - Rastu ekonomiky na začiatku roka pomohol po roku opäť zvýšený domáci dopyt. Posilnili ho domácnosti aj verejný sektor, ktoré vplyvom klesajúcej inflácie začali opäť viac míňať. V plusových hodnotách sa udržali všetky výrobné odvetvia aj investície, avšak výrazne stratili na dynamike z predošlých štvrťrokov. Mierny rast zaznamenal po roku vývoz aj dovoz, vyššie vývozné objemy aj naďalej držali zahraničný obchod v kladných číslach.

Otvor článok

V Prešovskom kraji zaznamenali tri výjazdy pyrotechnikov za jeden deň. Privolaní boli kvôli nálezom delostreleckej munície

6.6 2024 11:15

MEDVEDIE / BUKOVCE / DLHOŇA - Počas včerajšieho dňa (05.06.2024) boli krajskí pyrotechnici operačným dôstojníkom vyslaní až k trom nálezom neznámej munície a to do obec Medvedie, do obce Bukovce a nakoniec do obce Dlhoňa.

Otvor článok

Príbeh zo života: Májové predsavzatie, pohreb a perníkové kapučíno

6.6 2024 11:30

Viete, kedy človek najväčšmi premýšľa o živote? Áno, viete to. Keď niekto zomrie. Keď stojíte na pohrebe, pričom v tomto prípade ani nezáleží na skutočnosti, či zosnulý bol alebo nebol a ako veľmi bol vášmu srdcu blízky. Jednoducho ste tam, ľudia plačú, hudba hrá, duchovný prednáša svoju kázeň a do hrobu zostupuje telo, ktoré ešte pred niekoľkými dňami pôsobilo inak, plné života.

Otvor článok

Vláda zvažuje zapojiť súkromný sektor pri poskytovaní poštových služieb

6.6 2024 11:43

Pomocou verejnej poštovej siete chce vláda riešiť poskytovanie služieb vo verejnom záujme. V stredu návrh schválila. Koncepčný návrh ešte posúdi a spracuje medzirezortná pracovná skupina zriadená ministrom dopravy.

Otvor článok

Slovenských atlétov bude v Ríme 18, ambície na finále má najmä Gajanová

6.6 2024 11:56

BRATISLAVA - Na majstrovstvách Európy v Ríme bude Slovensko reprezentovať 18 atlétov, teda rovnaký počet ako pred dvoma rokmi v Mníchove. V nominácii je deväť mužov a rovnaký počet žien. Podujatie je na programe od piatku 7. júna do stredy 12. júna.

Otvor článok

Do roku 2050 v Prahe až 1 MILIÓN cudzincov

6.6 2024 12:04

PRAHA - Počet cudzincov v hlavnom meste ČR dlhodobo rastie a do roku 2050 by mohol dosiahnuť takmer milión.

Otvor článok

Maximálna dávka v nezamestnanosti sa od júla 2024 zvýši o viac ako 124 eur mesačne, dávka garančného poistenia o 378 eur

6.6 2024 12:18

BRATISLAVA - Od júla budú noví žiadatelia o dávku v nezamestnanosti dostávať vyššiu maximálnu dávku v nezamestnanosti. Týkať sa to bude tých, ktorí sa po 1. júli 2024 zaevidujú na úrade práce do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných 4 rokoch boli poistení v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2 860 eur mesačne.

Otvor článok

Kežmarok ožíva študentským remeslom

6.6 2024 12:25

KEŽMAROK - V meste Kežmarok sa po desiaty krát koná Festival študentského remesla. Festival sa nesie v historickom duchu prvých cechov a remeselných dielní v Uhorsku.

Otvor článok

Choroba vystresovaných spôsobuje náhle svalové kŕče či bolesti srdca: Počet ľudí s tetániou v posledných rokoch prudko stúpa, treba ju riešiť včas

6.6 2024 12:30

Tetánia je stav charakterizovaný svalovými kŕčmi spôsobenými nedostatkom iónov vápnika v krvi. Príčinu tetánie treba hľadať v nerovnováhe elektrolytov alebo nedostatku vitamínu D, ktorý ovplyvňuje vstrebávanie vápnika z tráviaceho traktu. Tetánia má rôzne podoby; jednou z nich je latentná tetánia.

Otvor článok

Hasiči plánujú nakúpiť 50 áut s plošinou

6.6 2024 13:05

BRATISLAVA - Hasiči pripravujú verejné obstarávanie na nákup 50 áut s plošinou. Autá budú slúžiť na hasenie a technické zásahy vo výškach alebo evakuáciu osôb z výšok.

Otvor článok

Dynamika rastu maloobchodných tržieb zrýchlila na dvojročné maximum

6.6 2024 13:36

BRATISLAVA - Maloobchodu sa v apríli 2024 darilo, odvetviu vzrástli tržby o 9,6 %, čo bolo najviac za posledných 25 mesiacov. Pozitívny výsledok podporil najmä vysoký rast tržieb e-shopov, medziročné zlepšenie tržieb sa však v apríli prejavilo naprieč všetkými štruktúrami obchodu s výnimkou čerpacích staníc.

Otvor článok

Európa: Väznice sú preplnené! Ktorá krajina má najviac väzňov?

6.6 2024 14:07

BRUSEL/ŠTRASBURG - Preplnenosť väzníc je pretrvávajúcim problémom vo veľkom počte európskych väzenských správ. Vyplýva to z Ročnej väzenskej štatistiky Rady Európy (SPACE) za rok 2023, ktorú 46-členná Rada Európy (RE) zverejnila.

Otvor článok

Evakuácia bratislavského Magistrátu

6.6 2024 14:35

BRATISLAVA - Policajti zasahovali v priestoroch Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy kvôli doručenému výstražnému listu.

Otvor článok

Slovensko rozširuje horizonty transplantácií: Nový program zahŕňa darcov so zastavenou srdcovou činnosťou

6.6 2024 14:35

BRATISLAVA - Slovenský transplantačný program zaznamenal minulý rok niekoľko významných úspechov, vrátane ABO inkompatibilnej transplantácie obličky a transplantácie obličky HIV pozitívnemu pacientovi. Prvýkrát sa tiež uskutočnila transplantácia Langerhansových ostrovčekov. Vďaka týmto úspechom sa podarilo zachrániť 185 životov. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková zdôraznila, že cieľom je rozšíriť darcovský program aj o darcov so zastavenou srdcovou činnosťou.

Otvor článok

Poslanci schválili 26 žiadostí o dotácie

6.6 2024 14:42

BRATISLAVA - Bratislavskí poslanci schválili 26 žiadostí o dotácie v 4 výzvach. Do výziev bolo prihlásených 62 projektov. Najviac žiadostí sa týkalo výzvy deti, mladí ľudia a rodiny v ohrození.

Otvor článok

Polícia štartuje kampaň "Nezabudni na mňa v aute!" 2024

6.6 2024 15:10

BRATISLAVA - S pribúdajúcimi teplotami opäť štartujeme kampaň s názvom „NEZABUDNI NA MŇA V AUTE!“. Táto kampaň si kladie za cieľ upozorniť na nebezpečenstvo ponechania detí a domácich maznáčikov v rozpálených autách.

Otvor článok

V Malom Dunaji našli mŕtve telo

6.6 2024 15:30

SENEC - Dnes v Seneckom okrese v Malom Dunaji našli telo bez známok života.

Otvor článok

Meta zmení pravidlá ochrany osobných údajov. Ide o nezákonné používanie informácií AI?

6.6 2024 15:39

VIEDEŇ - Európske centrum pre digitálne práva (NYOB) so sídlom vo Viedni podalo sťažnosti na spoločnosť Meta v 11 európskych krajinách, informuje AFP.

Otvor článok

EÚ Global Gateway: Slovenskí podnikatelia majú príležitosť zapojiť sa do projektov v rozvojových krajinách

6.6 2024 15:45

BRATISLAVA - Možnosti zapojenia slovenských podnikateľov do zahraničných rozvojových projektov boli hlavnou témou medzinárodného podujatia EÚ Global Gateway v Bratislave. Účastníci vrátane podpredsedníčky vlády Denisy Sakovej a eurokomisára Maroša Šefčoviča diskutovali o mobilizácii investícií a posilňovaní konkurencieschopnosti EÚ na globálnom trhu.

Otvor článok

K eurovoľbám polícia prijala viacero opatrení

6.6 2024 15:59

BRATISLAVA - Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať v sobotu, 6. júna 2024 od 07.00 hod. do 22.00 hod. Na zabezpečenie ochrany verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku polícia prijala viacero opatrení.

Otvor článok

NTS: Zásoby krvných skupín A a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné

6.6 2024 16:05

BRATISLAVA - Zásoby krvných skupín A a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Informovala o tom Národná transfúzna služba (NTS) SR, ktorá ľudí vyzýva na darovanie.