Ako pomôcť poľnohospodárom? Neveďalová má v tom jasno! + VIDEO

NETKY.SK • 18 September 2024, 08:34 • 2 min
Ako pomôcť poľnohospodárom? Neveďalová má v tom jasno! + VIDEO

BRUSEL - Katarína Roth Nevedalová zdôraznila potrebu spravodlivých priamych platieb pre poľnohospodárov v EÚ ako kľúč k ich budúcnosti. Apelovala na zachovanie podpory farmárov, lokálnych výrobcov a varuje pred prehnanými klimatickými ambíciami, ktoré by mohli poľnohospodárstvo ohroziť.

slovakia

left justify in out

Katarína Roth Neveďalová upozornila na dôležitosť spravodlivého prístupu k poľnohospodárom v rámci Európskej únie, a to predovšetkým prostredníctvom vyrovnania priamych platieb. Podľa nej je to kľúčový krok pre zabezpečenie férovosti a budúcnosti európskeho poľnohospodárstva.

Po nedávnych protestoch farmárov sa diskusie o novej poľnohospodárskej politike presunuli do centra pozornosti. Európska komisia už rok rokuje o tejto téme s odborníkmi, zatiaľ čo v Európskom parlamente sa konali diskusie v rámci druhej schôdze.

Neveďalová zdôraznila, že experti sa zhodujú na potrebe inovácií v poľnohospodárstve, vrátane nových technológií a diverzifikácie. Upozornila však, že to všetko si vyžaduje financie. "Preto je potrebné zachovať existujúcu podporu pre farmárov," priblížila.

Ďalej pripomenula, že podpora by nemala smerovať len do najbohatších regiónov, ale do všetkých častí Európy, aby sa zabezpečilo obhospodarovanie pôdy, ochrana tradícií a rozmanitosť prírody.

Dôležitú úlohu hrá aj podpora tých, ktorí sa venujú chovu a spracovávaniu mäsa, keďže podľa nej nie každý chce byť vegánom. "Som rada, že Eurokomisia potvrdila, že toto (napriek tlaku rôznych ekoaktivistov) nie je smer, ktorým sa chce uberať," uviedla Neveďalová.

Zároveň zdôraznila potrebu podpory lokálnych výrobcov, aby sa znížila závislosť na dovoze potravín z veľkých vzdialeností, čím by sa znížili aj zbytočné emisie. V otázke klimatických opatrení varuje pred prílišnými zelenými ambíciami, ktoré by mohli poškodiť poľnohospodárstvo.

"Poľnohospodárstvo nesmie byť hlavným absorbentom našich príliš zelených ambícií," pripomenula s tým, že poľnohospodárstvo je nevyhnutné pre prežitie, pretože bez jedla sa nedá žiť.

Na záver vyzvala, aby sa farmárom a potravinárom nepodkopávali nohy ďalšími reguláciami. Namiesto toho ich treba podporiť, aby mohli naďalej produkovať kvalitné, zdravé a najmä domáce potraviny pre celú spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Katarina Roth Nevedalova, Foto: FB/Katarina Roth Nevedalova
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies