Ján Havlík vyhlásený za blahoslaveného: Slovensko má nového mučeníka + VIDEO

NETKY.SK • 31 August 2024, 11:55 • 2 min
Ján Havlík vyhlásený za blahoslaveného: Slovensko má nového mučeníka + VIDEO

Slovensko si uctilo ďalšieho blahoslaveného – Ján Havlík, ktorý zomrel v roku 1965 následkom mučenia v komunistických väzniciach, bol v sobotu slávnostne blahorečený pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach. Slávnosť vykonal legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro. Dátum liturgického sviatku nového blahoslaveného bol stanovený na 12. februára.

slovakia

left justify in out

Slovensko má ďalšieho blahoslaveného – Ján Havlík, ktorý zomrel v roku 1965 ako 37-ročný v dôsledku mučenia v komunistických väzniciach. Slávnostný úkon blahorečenia sa konal v sobotu pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach.

Vykonal ho legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro, prefekt vatikánskeho Dikastéria pre kauzy svätých.

Dekrét o mučeníctve Jána Havlíka schválil pápež František v decembri 2023. Pred schválením prešiel proces blahorečenia diecéznou a rímskou fázou.

Pápež stanovil liturgický sviatok nového blahoslaveného na 12. februára.
Obrad blahorečenia sa začal pri slávnostnej omši po úkone kajúcnosti. Kardinál prečítal apoštolský list pápeža Františka, následne sa odhalil oficiálny obraz Jána Havlíka a priniesol relikviár s jeho pozostatkami.

V homílii kardinál Semeraro zdôraznil, že Havlík bol človekom nádeje, ktorý zomrel tri roky po prepustení z väzenia, úplne odovzdaný do Božej vôle a odpustil svojim prenasledovateľom.

 

Ján Havlík sa narodil 12. februára 1928 v obci Dubovce (okres Skalica).

V roku 1949 vstúpil do noviciátu Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul (vincentíni).

Po zlikvidovaní inštitútov zasväteného života komunistami bol deportovaný na nútené práce.

V októbri 1951 ho zatkla ŠtB a odsúdili ho na desať rokov väzenia za vlastizradu, ktorý bol neskôr predĺžený o jeden rok za misijnú činnosť.

Po prepustení v roku 1962 zomrel 27. decembra 1965 v Skalici na následky psychickej a fyzickej tyranie vo väzení.
Po šiestich rokoch sa Slovensko dočkalo ďalšej slávnosti blahorečenia.

Predtým boli blahorečení Anna Kolesárová z Vysokej nad Uhom v septembri 2018 v Košiciach, kňaz Titus Zeman v Bratislave v roku 2017, a rehoľná sestra Zdenka Schelingová a gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko v roku 2003.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: FB/Ján Havlík, mučeník vernosti
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies