AKTUALIZOVANÉ Počet obetí tragickej zrážky stúpol na 7. Reakcie politikov + VIDEÁ

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 08:42 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ  Počet obetí tragickej zrážky stúpol na 7. Reakcie politikov + VIDEÁ

NOVÉ ZÁMKY - Počet obetí štvrtkovej zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol na sedem. Vyplýva to z aktualizovanej informácie, ktorú zverejnilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na sociálnej sieti. Záchranári na sociálnej sieti uviedli, že ďalších päť osôb bolo zranených.

slovakia

left justify in out

Na mieste nehody v noci zaisťovali všetky dôkazy, prítomný bol aj znalec z odboru cestnej dopravy a tím vyšetrovateľov. Kynológovia so psami prehľadávali okolie nehody. Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti informovala, že sprejazdnenie jednej traťovej koľaje malo byť približne o 04.00 h.

Zranení boli prevezení do nemocníc v Bratislave, Nitre, Komárne a Leviciach.

K nehode došlo medzi vlakom EuroCity (EC) 279 na trase z Prahy do Budapešti a autobusom spoločnosti Arriva. Lokomotíva a rušňovodič patrili Českým dráham, zatiaľ čo vlaková súprava a sprevádzajúci personál patrili Železničnej spoločnosti Slovensko, informuje ZSSK.

Český portál iDNES.cz píše, že rušňovodičovi zachránilo život to, že sa ukryl do strojovne. "Bol tam náš rušňovodič, ale našťastie sa stihol včas schovať a vyviazol živý. Ukryl sa do priestoru motora, čo mu zachránilo život. Je ale popálený, pretože po zrážke začal rušeň horieť," povedal portálu zdroj z generálného riaditeľstva Českých dráh.

Vodič autobusu je skúsený 53-ročný šofér. Podľa hovorkyne spoločnosti Arriva, ktorej patrí havarovaný autobus, je vodič zamestnancom firmy od roku 1988.

Hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová uviedla, že sa nehoda stala krátko po 17.00 h na chránenom železničnom priecestí so závorami a svetelnou signalizáciou. Po zrážke bol autobus ťažko poškodený, rušeň vlaku horel.

K zrážke podľa polície došlo na Dvorskej ceste II/1503 pri Nových Zámkoch. Cesta bola úplne neprejazdná. Obchádzková trasa viedla po ceste I/75.

Autobus bol prelomený na polovicu. Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Štofko na mieste informoval, že zranených previezli do nemocníc v Nitre, Komárne, Leviciach a Bratislave. "Všetky nemocnice mali pripravené traumaplány," dodal. 

 

Stav dvoch zranených je vážny, do nemocnice boli prevezení vrtuľníkom. Jedným z nich je vodič autobusu. Ďalších troch zranených so stredne ťažkými zraneniami previezli do nemocníc sanitky. Na miesto nehody prišiel aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Ten potvrdil, že obete sa zatiaľ nepodarilo identifikovať, no išlo o ľudí z autobusu.

V čase nehody linkového autobusu Nové Zámky - Kolta sedelo v autobuse osem cestujúcich a vodič. V medzinárodnom vlaku EC z Prahy do Budapešti sa viezlo zhruba 200 ľudí. Nikto z cestujúcich vo vlaku neutrpel pri nehode zranenia.

Informácie o tom, že príčinou nehody mohla byť nefunkčná signalizácia po búrke, ktorá zasiahla región v stredu, minister nepotvrdil. "V tomto štádiu je predčasné hovoriť, či zlyhal ľudský faktor alebo technika. Urobíme všetko preto, aby sme túto tragickú nehodu vyšetrili," povedal Šutaj Eštok.

Trať v úseku Nové Zámky - Dvory nad Žitavou bola neprejazdná, Železnice zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu. Úprimnú sústrasť na sociálnej sieti vyjadril aj prezident Peter Pellegrini a ministri.

 

AKTUALIZOVANÉ 

Podľa ministra Ráža išiel vlak po trati, ktorá bola pre vlakovú dopravu uzavretá. Teraz je predmetom vyšetrovania, ako sa vlak na uzavretej koľaji ocitol. Minister zmienil možné zlyhanie ľudského faktora. Podľa riaditeľa železníc Alexandera Saka ide na Slovensku zrejme o prvú železničnú nehodu tohto druhu.

„Nehodu spôsobilo viacero faktorov. V prvom rade to bolo počasie, ktoré deň predtým spôsobilo záplavu a výluku jednej koľaje na tejto trati. Vlak, ktorý sa na nej objavil, tam nemal čo robiť. Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že nedošlo k systémovému ani technickému zlyhaniu, pravdepodobne išlo o zlyhanie ľudského faktora,“ povedal minister.

Dodal, že na uzavretej koľaji nebol kvôli jej výluke zapnutý systém riadenia závor pre chránený prejazd, keď sa vlak stretol s autobusom.

 

Železničná spoločnosť Slovensko vylúčila pochybenie rušňovodiča pri tragickej nehode vlaku a autobusu, ktorá sa stala vo štvrtok v Nových Zámkoch. Uviedol to v piatok hovorca ZSSK Dominik Drevický s tým, že dopravca plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody.

"Železničná spoločnosť Slovensko plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody vlaku a autobusu v Nových Zámkoch. Už teraz môžeme vylúčiť pochybenie rušňovodiča, ktoré by mohlo zapríčiniť túto nehodu," uviedol Drevický.

Doplnil, že rušňovodič konal podľa predpisov, profesionálne a pohotovo.

"Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti, spojené s počasím a opravou infraštruktúry, vykonal všetko, čo bolo v jeho silách. Vzniknutú situáciu nemohol očakávať ani jej zamedziť. Rovnako pohotovo a profesionálne sa správali aj ďalší zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko vo vlaku. Vďaka ich duchaprítomnosti nie sú škody na zdraví a majetku vyššie. Cestujúci vyviazli bez zranení a boli čoskoro dopravení do cieľa," doplnil Drevický.

 

Poslanci Národnej rady SR si v piatok uctili v pléne minútou ticha obete tragickej nehody autobusu a vlaku v Nových Zámkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: TA3, HaZZ SR, iDnes.cz, ZSSK, ŽSR, Arriva, Foto: FB/Katarína Molnárová Perlacosmetic
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies