Archeologický prieskum odhalil rímske vily a usadlosti z doby železnej v anglickom Shropshire

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 17:15 • 2 min
Archeologický prieskum odhalil rímske vily a usadlosti z doby železnej v anglickom Shropshire

SHROPSHIRE - Archeologický prieskum na viac ako 1 000 hektároch (2 471 akrov) v Shropshire identifikoval množstvo predtým neznámych prvkov, vrátane dvoch veľkých rímskych víl a viacerých usadlostí zo staršej doby železnej.

slovakia

left justify in out

Geofyzikálny prieskum, najväčší, aký kedy National Trust vykonal, použil technológiu zemného skenovania na zmapovanie nezistených prvkov v blízkosti miesta rímskeho mesta Wroxeter, južne od súčasného Shrewsbury.

Okrem dvoch zahrabaných víl, ktoré sa na skene vyznačujú veľmi výrazným tvarom, a ôsmich prehistorických fariem, archeológovia našli aj dôkazy o rímskom cintoríne, rímskej cestnej sieti a nových prvkoch spojených s predtým identifikovanou anglosaskou veľkou sieňou.

National Trust, ktorý pozemok vlastní, uviedol, že „jediný“ prieskum bol vykonaný s cieľom pomôcť jej naplánovať budúce schémy ochrany prírody a výsadby stromov v celej krajine ako súčasť svojich ambicióznych cieľov na riešenie klimatických zmien.

Viriconium Cornoviorum alebo Wroxeter bolo štvrtým najdôležitejším mestom v Rímskej Británii a odborníci plne očakávali, že pozemky jeho majestátneho sídla, Attingham Park, v blízkosti mestských ruín, budú archeologicky významné, povedala Janine Youngová, uznávaná archeologička. Kruhy v obilí na povrchu krajiny v suchom lete taktiež dopomohli naznačiť zasypané miesta.

Geofyzikálne údaje v odtieňoch šedej zobrazujúce miesto možnej rímskej vily na Attingham Estate v Shropshire.
Geofyzikálne údaje v odtieňoch šedej zobrazujúce miesto možnej rímskej vily na Attingham Estate v Shropshire.
Zdroj: The Guardian / PA / National Trust

Rozsah objavov bol však podľa archeologičky Youngovej prekvapením. „Je to archeologicky veľmi bohatá oblasť. Starám sa aj o ďalšie nehnuteľnosti National Trust a neexistuje spôsob, ako by ste získali takú úroveň zamestnania [inde]. Krajina mala počas histórie pomerne hustú okupáciu a práve táto nepretržitá okupácia je veľmi vzrušujúca,“ povedala.

V Shropshire je známych iba šesť ďalších rímskych víl – ekvivalent veľkého vidieckeho sídla, vďaka čomu sú tieto dve nové lokality obzvlášť významné, povedala Youngová. Hoci neexistujú žiadne bezprostredné plány na vykopávky, povedala, že je „úplne možné“, že prvky môžu zahŕňať prepracované mozaikové podlahy a zvyšky systémov podlahového vykurovania.

Youngová tiež podotkla, že „Vily sú zvyčajne zdobené mozaikovými podlahami a často boli vykurované hypokaustom. Toto sú typy vecí, ktoré prežijú pod pôdou, pretože sú v spodnej vrstve, ak chcete. Je teda celkom možné, že ak prežijú pod ornou pôdou, budú existovať mozaikové podlahy, čo tento geofyzikálny prieskum naznačuje, že áno." Za svoj osobný obľúbený objav však označila ohrady usadlostí z doby železnej, ktoré sa obzvlášť jasne ukázali pri pozemnom skenovaní. „Zachytili sme krásny malý kruhový prvok, ktorý predstavuje kruhový dom, v ktorom bude bývať rodina z doby železnej. Vraciate sa priamo do osobnej roviny, kde môžeme vidieť obrys domu, ktorý by bol obývaný.”

Spoločnosť The National Trust tvrdí, že lepšie pochopenie krajiny jej pomôže „[plánovať] zmeny vo využívaní pôdy s jej nájomníkmi, aby pomohli zachytiť uhlík, vybudovať odolnosť voči klíme a podporiť obnovu prírody“.

"Môžeme chrániť archeológiu a tiež sa poučiť zo spôsobu, akým bola pôda využívaná v minulosti, aby sme v budúcnosti našli čo najlepšie využitie," hovorí Youngová na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: The Guardian / AP / National Trust / Jennie Anderson (na tiulnej foto ilustrácia farmy Attingham Estate v Shropshire)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies