Autokiná nie sú len starodávna romantika pre páry. Trend z päťdesiatych rokov zažíva moderný prelom

NETKY.SK • 24 Október 2024, 10:38 • 2 min
Autokiná nie sú len starodávna romantika pre páry. Trend z päťdesiatych rokov zažíva moderný prelom

Auto kiná sú späť na výslní! Kedysi symbol klasických amerických večerov pod šírym nebom, dnes prežívajú renesanciu, ktorú urýchlila pandémia COVID-19. Tým, že umožňujú ľuďom zachovať si sociálny odstup, sa auto kiná stali bezpečným a atraktívnym spôsobom trávenia voľného času.

slovakia

left justify in out

Pandémia donútila mnohé tradičné kiná zatvoriť svoje brány, čo viedlo k prudkému nárastu záujmu o alternatívne formy zábavy. Auto kiná ponúkli riešenie: kombináciu nostalgie a bezpečia. Prevádzkovatelia auto kín rýchlo zareagovali na zvýšený dopyt, investovali do modernizácie vybavenia a technológií, aby divákom zabezpečili čo najlepší zážitok.

Vzniklo to na záhrade v New Jersey

História autokín sa začala písať v americkom meste New Jersey. Tam si ho v roku 1933 nechal patentovať Richard Hollingshead. Jeho nápadom bolo spojiť dve najväčšie záľuby – pozeranie filmov a autá. Preto začal experimentovať vo vlastnej záhrade za domom. Medzi stromy natiahol plátno, na kapotu postavil premietačku a postupne testoval zvuk i obraz, kedy boli v najvyššej kvalite.

Keď sa mu to podarilo doladiť aj počas rôznych typov počasia, nechal si svoj vynález patentovať. Ešte v ten istý rok v Camdene otvorili prvé autokino, do ktorého sa vtedy vošlo viac ako 300 áut a návštevníci platili vstupné 25 centov na osobu. Novinka si ihneď našla veľké množstvo priaznivcov a odvtedy sa nápad rozšíril do ďalších krajín.

Pocit nekonečnej slobody pod šírym nebom

Jedným z najväčších lákadiel autokín je pocit slobody a súkromia, ktorý poskytujú. Návštevníci si môžu priniesť vlastné občerstvenie, pohodlne sa usadiť vo svojich autách a sledovať filmy v spoločnosti rodiny či priateľov. Pre mnohých to predstavuje vítaný únik z reality, kedy môžu bez obáv relaxovať a užiť si filmový večer.

Okrem toho, auto kiná sa stali miestom pre rôzne spoločenské a kultúrne podujatia. Koncerty, komediálne šou či diskusie – všetky tieto aktivity teraz nachádzajú svoje miesto v priestoroch auto kín. Tým sa auto kiná stávajú multifunkčnými zariadeniami, ktoré uspokoja široké spektrum záujmov.

Napriek tomu, že auto kiná zažívajú svoj veľký návrat, stále čelia výzvam. Jednou z nich je počasie – daždivé či chladné večery môžu odradiť návštevníkov. Ďalším problémom je hluk z okolia, ktorý môže narúšať zážitok z filmov. No napriek týmto prekážkam, prevádzkovatelia auto kín sa snažia hľadať riešenia, aby divákom poskytli čo najlepšie podmienky.

Budúcnosť auto kín vyzerá sľubne. S rastúcim dopytom a zlepšujúcou sa infraštruktúrou sa auto kiná postupne stávajú stálicami na mape americkej kultúry. Ich obnova prináša nový dych do starého konceptu, ktorý dokáže spojiť minulosť s prítomnosťou a vytvoriť jedinečný zážitok pre každého návštevníka.

Najviac si tento trend obľúbila Amerika, postupne však prerástol po celej európe.
Najviac si tento trend obľúbila Amerika, postupne však prerástol po celej európe.
Zdroj: foto: urbanentertainment.co.uk
Zamilujte sa do historickej atmosféry.
Zamilujte sa do historickej atmosféry.
Zdroj: foto: .magnumphotos.com

Najväčšej obľube sa tešia v USA


Zlaté obdobie autokín prebiehalo v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Potom začala ich popularita mierne upadať. Výrazný pokles záujmu zaznamenali najmä v Európe. To však neplatí pre Ameriku. V každom štáte tam nájdete aspoň jedno „drive-in-theatre“. V súčasnosti už premietanie filmov prebieha v ešte lepšej kvalite. 

Zvuk si môžete vypočuť cez vlastný audiosystém v aute a príbeh sledovať na vysoko-kvalitnom plátne s postriebreným povrchom. Ten zabezpečuje intenzívnejší zážitok zo sledovania. Ich popularita opäť vzrástla v období pandémie, keď sa v autokinách odohrali i viaceré filmové premiéry. Neskôr ich začali využívať na divadelné predstavenia a koncerty. Návštevníci boli izolovaní v aute, čiže sa nemohli nakaziť od ostatných divákov.

 

Tieto kiná pre autá často pripravujú aj rôzne muzikály, predstavenia a podobne.
Tieto kiná pre autá často pripravujú aj rôzne muzikály, predstavenia a podobne.
Zdroj: foto: alderford.com

Ako stvorené pre romantické páry


Auto kiná sú pre romantické páry ako stvorené! Predstavte si, ako spolu sedíte v aute pod hviezdnou oblohou, zdieľate prítulné chvíle a pozeráte sa na veľké plátno. Táto forma zábavy ponúka nielen filmový zážitok, ale aj príležitosť tráviť čas v súkromí a intímnej atmosfére, čo je pre páry ideálne.

Prvé auto kino otvorilo svoje brány 6. júna 1933 v Camdene, New Jersey. Nápad vznikol z túžby vytvoriť miesto, kde si ľudia môžu pohodlne pozrieť film bez toho, aby museli opustiť svoje autá. Tento koncept sa rýchlo ujal a v 50. a 60. rokoch sa auto kiná stali veľmi populárnymi po celej Amerike.

 

Vychutnajte si komfort vlastného auta a ľubovoľné pokrmy z miestnych stánkov, či dovezené z vášho domova.
Vychutnajte si komfort vlastného auta a ľubovoľné pokrmy z miestnych stánkov, či dovezené z vášho domova.
Zdroj: foto: cntraveller.com

Nekonečné výhody


Auto kiná ponúkajú viaceré výhody, ktoré ich robia atraktívnymi pre široké spektrum návštevníkov. Jednou z hlavných výhod je možnosť sledovať filmy v pohodlí a súkromí vlastného auta. Navyše, auto kiná poskytujú flexibilitu, keďže diváci si môžu priniesť vlastné občerstvenie a pohodlne sa usadiť. 

Pre začiatok sú lístky na vonkajšie kino lacnejšie v porovnaní s tradičnou kinosálou. Navyše získate svoje peniaze, pretože najčastejšie prehrávate dva filmy za sebou (toto je známe ako dvojitá funkcia). Okrem lacnejších vstupeniek sú ceny v zľavových stánkoch nižšie a ak si nechcete kupovať žiadne jedlo a občerstvenie, môžete si so sebou ľubovoľne priniesť vlastné občerstvenie.

Pre rodiny s deťmi či domácimi miláčikmi predstavujú auto kiná ideálne miesto, kde sa deti môžu voľne hrať a rodiny môžu spolu stráviť kvalitný čas. Okrem toho, atmosféra pod hviezdnou oblohou pridáva k zážitku nezameniteľnú romantiku a nostalgiu, ktorá sa ťažko napodobňuje v bežných kinách. Toto všetko robí z auto kín jedinečný a obľúbený spôsob trávenia voľného času.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: medium.com, instacks.sk. titulná foto: via Flickr user Thomas Hawks
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies