Rezort školstva uvažuje o povinnej maturite z matematiky

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 11:04 • 2 min
Rezort školstva uvažuje o povinnej maturite z matematiky

BRATISLAVA - Vysokoškolské štúdium v zahraničí preferuje 33,4 percent zo všetkých stredoškolákov. Na Slovensku by chcelo absolvovať vysokú školu 31,6 percent zo všetkých študentov stredných škôl.

slovakia

left justify in out

Takmer dve tretiny študentov stredných škôl chcú ísť študovať na vysokú školu. Viac ako polovica z nich preferuje vysokú školu v zahraničí. Vyplýva to z prieskumu súčasného stredoškoláka realizovaného Študentskou radou stredných škôl pod záštitou rezortu školstva.

Vysokoškolské štúdium v zahraničí preferuje 33,4 percent zo všetkých stredoškolákov. Na Slovensku by chcelo absolvovať vysokú školu 31,6 percent zo všetkých študentov stredných škôl.

Minister školstva Tomáš Drucker považuje zistený podiel preferencie štúdia na zahraničnej vysokej škole za problém. "Je to viac ako dvojnásobok reality, ale problém je v tom, že to číslo je pomerne vysoké. Ťažko sa nám hovorí, či bolo pred piatimi alebo desiatimi rokmi iné. Preto je potrebné robiť prieskumy pravidelne," povedal šéf rezortu školstva.

Na Slovensku sa chce zamestnať bezprostredne po absolvovaní strednej školy približne 13,5 percent stredoškolákov. Do zahraničia preferuje odísť pracovať po strednej škole 11,5 percent študentov. Desať percent respondentov na otázku "Čo by si chcel robiť po skončení štúdia na strednej škole?" odpovedať nevedelo.

Prieskum realizovalo občianske združenie Študentská rada stredných škôl pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR na vzorke 15 000 respondentov od 15. februára do 5. marca 2024.

Rezort školstva zvažuje prípadné zavedenie povinnej maturitnej skúšky z matematiky. Vyplýva to z vyjadrenia ministra školstva Tomáša Druckera.

Študenti by si mohli podľa ministra vyberať z viacerých úrovní maturity z matematiky. Náročnejšiu úroveň by mohli absolvovať napríklad budúci študenti technických odborov vysokých škôl. "Vnímame, že aj pre rozvoj analytického myslenia, rozvoj zručností, ktoré nie sú priamo matematické, tá matematika dáva základy. Aj na štúdium na mnohých humanitných vysokých školách," povedal Drucker.

Z nedávneho prieskumu realizovaného Študentskou radou stredných škôl pod záštitou rezortu školstva vyplýva, že až 84 percent stredoškolákov je proti zavedeniu povinnej maturity z matematiky. V prípade možnosti výberu z viacerých stupňov náročnosti je nesúhlas s povinnou maturitou z matematiky nižší (64,2 percent).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: freepik.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies