Banská Bystrica: Stretnutia s minulosťou - trestná činnosť v 17. a 18. storočí

NETKY.SK • 25 September 2024, 11:08 • 2 min
Banská Bystrica: Stretnutia s minulosťou - trestná činnosť v 17. a 18. storočí

BANSKÁ BYSTRICA - Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pokračuje po lete v cykle podujatí Stretnutia s minulosťou, pričom dňa 25. septembra o 17.00 h v Thurzovom dome odštartuje prednáškou Eleny Hegyi zo Slovenského banského archívu.

slovakia

left justify in out

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici po lete pokračuje vo svojich cyklických podujatiach s názvom Stretnutia s minulosťou.

Dňa 25. septembra o 17.00 h sa v Thurzovom dome uskutoční prednáška Eleny Hegyi zo Slovenského banského archívu v Banskej Štiavnici, ktorá priblíži výsledky svojho dlhoročného výskumu z oblasti dejín súdnictva v meste Banská Bystrica. Jej prednáška sa zameria na trestnú činnosť páchanú miestnym obyvateľstvom v 17. a 18. storočí.

V týchto obdobiach boli v Banskej Bystrici a jej okolí najčastejšie hlásenými zločinmi majetkové delikty, ako krádeže, lúpeže a podvody. Tieto činy často vyplývali z chudoby a ekonomickej neistoty, ktorá bola výsledkom vojen, hladomoru a hospodárskej nestability.

Okrem majetkových deliktov sa vyskytovali aj násilné trestné činy, vrátane vrážd, ublíženia na zdraví a bitiek.

Elena Hegyi vo svojej prednáške priblíži fungovanie súdnictva v Banskej Bystrici z pohľadu aplikačnej praxe. Návštevníci sa dozvedia, za aké prehrešky delikventi dostávali tresty a aké metódy trestania sa uplatňovali v prípade odsúdených.

"Zistia, za aké skutky ich bystrický mestský súd odsúdil na státie pri pranieri, šibenicu, sťatie mečom alebo lámanie na kolese," uviedla Hegyi.

Súdne konanie v Banskej Bystrici v 17. a 18. storočí sa riadilo mestským právom, ktoré bolo kombináciou miestnych obyčajov a všeobecného uhorského práva. Mestskí sudcovia prerokúvali súdne prípady, pričom v závažnejších prípadoch sa mohlo konať aj pred krajinským súdom alebo kráľovskými komisármi.

Trest smrti sa najčastejšie vykonával sťatím, obesením alebo upálením, a to najmä pri zločinoch považovaných za ohrozenie celého spoločenstva, ako sú vraždy alebo kacírske praktiky.

Hegyi tiež zdôrazňuje, že sociálna vrstva a postavenie páchateľa zohrávali významnú úlohu pri uplatňovaní trestov. Urodzení a zámožnejší občania mali niekedy možnosť uniknúť prísnejšiemu trestu, zatiaľ čo chudobní a spoločensky slabší obyvatelia čelili prísnejším postihom.

Prednáška Eleny Hegyi sľubuje zaujímavý pohľad na minulosť a poskytne návštevníkom cenné informácie o histórii súdnictva a trestnej činnosti v Banskej Bystrici. Múzeum pozýva všetkých záujemcov, aby sa zúčastnili tohto podujatia a spoznali fascinujúce aspekty histórie svojho mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SSM, Foto: bbsoo.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies