Banská Bystrica: Veľkolepé oslavy 80. výročia SNP budú sprevádzané vojenskou prehliadkou + VIDEÁ + FOTO

NETKY.SK • 13 August 2024, 08:49 • 2 min
Banská Bystrica: Veľkolepé oslavy 80. výročia SNP budú sprevádzané vojenskou prehliadkou + VIDEÁ + FOTO

BANSKÁ BYSTRICA - Celoslovenské oslavy 80. výročia SNP sa budú konať v dňoch 28.-29. augusta 2024 v Banskej Bystrici. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky si pre návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský a sprievodný program spojený aj s atraktívnou vojenskou prehliadkou.

slovakia

left justify in out

"Slovenské národné povstanie patrí k najvýznamnejším historickým míľnikom našej histórie, a také musia byť aj oslavy. Tohtoročné oslavy 80. výročia SNP budú veľkolepé a dôstojné," uviedol prezident Peter Pellegrini.

"Po celé tri roky sme videli zo strany vládnej garnitúry nedôstojné oslavy, s obmedzovaním účasti ľudí na nich. Oslavám je potrebné vrátiť ich slávnostný národný charakter so širokou účasťou verejnosti. Slovenské národné povstanie totiž patrí všetkým, a nielen niektorým politikom, ktorí sa báli ľudí," dodal. 

Jeho slová začína napĺňať slovenská vláda, ktorá nedávno schválila rozpočet na zabezpečenie celoštátnych osláv SNP vo výške  2,7 milióna eur. Oslavy 80. výročia SNP budú dvojdňové 28. a 29. augusta 2024. Ich hlavným organizátorom je ministerstvo obrany.

Na prvý deň osláv je naplánovaná historická prezentácia, dynamické ukážky klubov vojenskej histórie, slávnostný koncert Štátnej opery Banská Bystrica a tiež slávnostná recepcia.

Oslavy SNP
Oslavy SNP
Zdroj: bystricoviny.sk

Počas druhého dňa je v oficiálnom programe pietny akt kladenia vencov v Pamätníku SNP s prejavmi štátnikov a hostí vrátane kultúrnych vystúpení. Po piatich rokoch nebude v meste pod Urpínom chýbať vojenská prehliadka spojená s preletom moderných stíhačiek F-16.

Na záver osláv to bude slávnostný galavečer a ohňostroj. Na banskobystrické celoštátne oslavy bude mať prístup aj verejnosť s dodržaním nevyhnutných bezpečnostných opatrení.

"SNP sa zapísalo zlatými písmenami nielen do dejín nášho národa, ale aj do európskych dejín protifašistického odporu ako dôležitý, neprehliadnuteľný historický fakt. 80. výročie SNP je pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov sviatkom, ktorým preukazujú úctu základným hodnotám modernej štátnosti," informuje ministerstvo obrany SR.

"Povstanie demonštrovalo vôľu svojbytného národa vziať svoj osud a riadenie budúcnosti do vlastných rúk, majúc na pamäti politické a kultúrne dedičstvo predkov a stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť," dodáva.

 

Oficiálny program: 

28. august 2024

9.00 – 18.00   Expozícia Múzea SNP
Expozícia Múzea SNP bude otvorená pre verejnosť v danom čase bezplatne.

12.00 – 17.00 h   Prezentácia klubov vojenskej histórie
Sprievodný program pre vrejnosť vo forme dobového vojenského tábora s množstvom historickej techniky a vojakov klubov vojenskej histórie. Okrem statickej prezentácie dobovej techniky zažijú návštevníci aj jazdu historických vozidiel na Námestí SNP a v uliciach Banskej Bystrice. Štart kolóny je naplánovaný na 14.30 z areálu Pamätníka SNP. Po ukážke na Námestí SNP sa kolóna presunie o 15.30 ulicami Banskej Bystrice a jazdu ukončí opäť v dobovom vojenskom tábore.

17.00 – 18.00 h   Stretnutie s veteránmi
Návštevníci môžu v areáli stretnúť veteránov Slovenského národného povstania. Pre všetkých bude pripravený slávnostný nástup klubov vojenskej histórie v dobových uniformách a koncert dobovej hudby v podaní Emy Papšovej.

29. august 2024


9.00 h   Otvorenie areálu, sprievodný program pre verejnosť
Ideálny program pre rodiny s deťmi. Prezentácia stánkov ministerstiev a rôznych organizácií v pôsobnosti ministerstiev a možnosť vyskúšať si rôzne činnosti, ktoré organizácie ponúkajú a zažiť nezabudnuteľné dobrodružstvo pre malých i veľkých.

10.00 h   Pietny akt kladenia vencov
Možnosť verejnosti sledovať program na hlavnom pódiu.

11.00 h   Slávnostný program s príhovormi hostí a kultúrnymi vstupmi
Slávnostné otvorenie podujatia s príhovormi najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky.

14.00 h   Hudobný program
Bohatý kultúrny program. Možnosť verejnosti sledovať program priamo v areáli, na hlavnom pódiu.

15.30 h Slávnostná vojenská prísaha
Vojenská prísaha je slávnostný sľub, ktorým vojaci deklarujú svoju vernosť vlasti po skončení základného vojenského výcviku. Premiérovo zložia vojenskú prísahu počas osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici pred svojimi rodinami, priateľmi a návštevníkmi.

17.00 h   Veľkolepá vojenská prehliadka
Prehliadka najmodernejšej techniky pozemných i vzdušných síl, ktoré majú Ozbrojené sily Slovenskej republiky k dispozícii. Fanúšikovia sa môžu tešiť na mnohé prekvapenia, ktoré si ministerstvo obrany a Ozbrojené sily SR pre nich pripravili. Ľudia si prehliadku môžu vychutnať nielen naživo popri ceste I/66 po nábreží Hrona, ale tiež na hlavnom pódiu.

20.30 h   Galaprogram s ohňostrojom
Záverečný galavečer s hudobnými vystúpeniami, množstvom prekvapení a ukončený veľkolepým ohňostrojom. Program sprevádzaný vystúpeniami známych hudobných kapiel a interpretov s možnosťou sledovať priamo v areáli na hlavnom pódiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo obrany SR, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies