Banská Štiavnica: Mesto plánuje financovať viacero investičných akcií, pomôže im úver

NETKY.SK • 12 September 2024, 10:04 • 2 min
Banská Štiavnica: Mesto plánuje financovať viacero investičných akcií, pomôže im úver

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Poslanci zároveň jednohlasne schválili požiadavku, aby spoločnosť, ktorá rekonštrukciu realizuje, kompenzovala mestu náklady spojené s čerpaním úveru.

slovakia

left justify in out

Mesto Banská Štiavnica plánuje financovať viaceré investičné projekty prostredníctvom kontokorentného úveru vo výške 800 000 eur. Tento úver, ktorý poslanci schválili na stredajšom rokovaní, pomôže mestu dofinancovať aj rekonštrukciu atletického štadióna.

"Ide o kontokorentný úver na desať rokov, nie o klasický úver. Celková úverová zaťaženosť mesta je len 4,7 percenta. Mesto má iba jeden klasický úver, ktorý tento rok doplatí," uviedla primátorka Nadežda Babiaková po rokovaní mestského zastupiteľstva.

Okrem štadióna chce samospráva z týchto úverových prostriedkov financovať aj vypracovanie realizačného projektu na celkovú rekonštrukciu objektu Kultúrneho centra, projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu amfiteátra a dofinancovanie projektovej dokumentácie pre Mestské kúpele – plaváreň.

Mesto plánuje získať finančné prostriedky na rekonštrukciu Kultúrneho centra a amfiteátra z Programu Slovensko. "Ak budeme úspešní, vynaložené prostriedky na projektovú dokumentáciu a realizačný projekt sa nám vrátia, pretože budú oprávneným nákladom," dodala Babiaková.

Časť úverových prostriedkov pôjde na zaplatenie rekonštrukcie štadióna, na ktorú Fond na podporu športu poskytol príspevok vo výške 543 810 eur. Spolufinancovanie mesta predstavuje 443 477 eur, pričom po skolaudovaní fond ešte mestu poskytne takmer 136 000 eur.

Rekonštrukčné práce štadióna, ktoré realizuje zmluvná spoločnosť, budú ukončené skôr, než sa pôvodne plánovalo. "Keďže práce mali byť dokončené až v roku 2025, v rozpočte na rok 2024 sme so spolufinancovaním nepočítali," vysvetlila primátorka.

Poslanci zároveň jednohlasne schválili požiadavku, aby spoločnosť, ktorá rekonštrukciu realizuje, kompenzovala mestu náklady spojené s čerpaním úveru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Banská Štiavnica, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies