Biblia Elvisa Presleyho vydražená za viac ako 112-tisíc eur. Aké verše si kráľ rock'n'rollu podčiarkol?

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 21:30 • 2 min
Biblia Elvisa Presleyho vydražená za viac ako 112-tisíc eur. Aké verše si kráľ rock'n'rollu podčiarkol?

Bibliu, ktorá kedysi patrila ikonickému americkému spevákovi a hercovi Elvisovi Presleymu, tento mesiac predali v aukcii za 120 000 dolárov (112 374 eur).

slovakia

left justify in out

Presley bol jedným z dominantných interpretov rockovej hudby od polovice 50-tych rokov 20. storočia až do svojej smrti v roku 1977 a často je prezývaný ako „kráľ rock'n'rollu."

Biblia zosnulého umelca, ktorá začínala s cenou približne 30 000 dolárov (28 094 eur), dostala od anonymného účastníka dražby konečnú ponuku 120 000 dolárov (112 374 eur). Na obale vpravo dole má Biblia vyrazené „Elvis Aaron Presley“. Kniha obsahuje množstvo stránok so záložkami a veľa podčiarknutých pasáží.

Jednou z podčiarknutých pasáží je Jób 31:24-26, v ktorom sa uvádza: „Ak som svoju dôveru vkladal do zlata a žltému kovu som hovoril: ‚Ty si moja nádej,‘ ak som sa tešil, že mám veľké bohatstvo, že moja ruka nadobudla veľký zisk, ak som videl žiariť slnečné svetlo a mesiac ako nádherne putuje po oblohe..."

Zvýraznil tiež Genezis 1:31, kde sa píše: „Boh videl, že všetko, čo utvoril, bolo veľmi dobré. Bol večer a bolo ráno, šiesty deň."

Ďalším veršom, ktorý zdôraznil, bol Izaiáš 29:19, ktorý hovorí: „Ponížení sa opäť budú radovať v Hospodinovi a najbiednejší z ľudí budú plesať vo Svätom Izraela."

Biblia bola podľa aukčného domu vydražená spolu s ručne písaným listom od Elvisovej sesternice Patsy Presleyovej.

V liste sa uvádza: „Krátko po tom, ako Elvis zomrel, môj strýko Vernon (Elvisov otec) a ja sme išli hore do Elvisovej spálne v Gracelande, aby sme zorganizovali a zbalili veľa jeho osobných vecí. Táto svätá Biblia bola jednou z troch, ktoré mal Elvis na jeho nočnom stolíku. Keď som ich zbalila, strýko Vernon ma nechal vziať ich domov, aby som ich bezpečne uschovala, a nakoniec mi ich dal."

Elvisov nevlastný brat Billy Stanley, ktorý napísal memoáre s názvom The Faith of Elvis: A Story Only a Brother Can Tell (Elvisova Viera: Príbeh, ktorý môže povedať len brat), povedal, žezosnulý spevák bol „kresťanom, ktorý nosí Bibliu“.

„Bibliu nosil so sebou všade, kam šiel,“ spomínal Stanley v roku 2022 v rozhovore pre The Christian Post. „Jedna z vecí, ktoré ma vždy udivovali, je, že keď čítal Bibliu mojim bratom, niekedy tú časť aj zahral."

Stanley vtedy povedal, že cítil nutkanie napísať knihu o Presleyho viere, pretože viera jeho nevlastného brata nebola niečo, čo by mainstreamové médiá kedy ukázali, napriek tomu, aká dôležitá bola pre neho. Stanley pre Fox News Digital povedal, že jeho brat bol inšpirovaný gospelovou hudbou.

„Veľa ľudí si neuvedomuje, že po každom vystúpení sa odreagoval spievaním gospelových piesní,“ povedal Stanley. „Bol v spojení s Pánom. Veľa ľudí povedalo: ‚No, urobil to a to.‘„Ale, my všetci zlyhávame. Všetci sme ľudia." „Ako kresťania väčšina z nás žije pod lupou. No Elvis žil pod mikroskopom, pretože bol veľkou hviezdou. Bolo to ťažké. Ale ako to rád hovorím, on mal na jednom pleci diabla a na druhom Boha. A v jeho hlave prebiehal neustály boj."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christian Post. Foto: Getty Images / Kruse GWS Auctions / Fox News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies