Predaj elektrických áut v EÚ v máji klesol, keďže nemecký dopyt zaznamenal pokles

NETKY.SK • 23 Jún 2024, 08:10 • 2 min
Predaj elektrických áut v EÚ v máji klesol, keďže nemecký dopyt zaznamenal pokles

BERLÍN - Predaj nových batériových elektrických áut v Európskej únii klesol v máji o 12 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo viedlo k 30-percentnému prepadu v Nemecku, ukázali vo štvrtok údaje európskeho orgánu pre automobilový priemysel.

slovakia

left justify in out

Nemecko, najväčší trh s elektrickými vozidlami (EV) v decembri prinieslo skoré ukončenie dotácií na nákup elektromobilov ako súčasť rozpočtovej dohody na rok 2024 na poslednú chvíľu. Podľa Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) medziročne zaznamenala pokles predaja elektrických vozidiel o 16 %.

Celkový predaj nových áut v bloku klesol v máji o 3 % v porovnaní s rovnakým mesiacom v roku 2023, čo je druhý pokles v tomto roku, a klesol o 2,6 % v širšom regióne zahŕňajúcom EÚ, Britániu a Európske združenie voľného obchodu (EZVO). uviedla ACEA.

Dopyt po elektrických vozidlách v Európe v posledných mesiacoch po silnom raste niekoľko rokov ochladol, zatiaľ čo konkurencia vo výrobe cenovo dostupnejších modelov rástla.

S cieľom ochrániť domácich výrobcov automobilov pred prílevom dovozu lacných elektrických vozidiel Európska komisia minulý týždeň uviedla, že od júla uvalí dočasné clá až do výšky 38,1 % na elektrické vozidlá vyrobené v Číne.

Porovnanie počtu zaregistrovaných batériových elektrických vozidiel v Európe v rokoch 2023 a 2024.
Porovnanie počtu zaregistrovaných batériových elektrických vozidiel v Európe v rokoch 2023 a 2024.
Zdroj: Reuters Graphic / ACEA / Sumanta Sen

Americká automobilka Tesla (TSLA.O) otvára novú kartu a minulý týždeň uviedla, že očakáva zvýšenie ceny svojho Modelu 3 vyrobeného v Číne, keď opatrenia EÚ vstúpia do platnosti. Spoločnosť Elona Muska zaznamenala v májových predajoch v EÚ pokles o 34,2 %.

Súčasná stagnácia trhu s elektrickými vozidlami sa očakáva už roky, ale predaj by sa mal zvýšiť od roku 2025, keď sa začnú nové emisné ciele EÚ pre autá, uviedla vo štvrtok na brífingu európska kampaňová skupina Transport & Environment (T&E).

Elektrifikované vozidlá – plne elektrické modely, plug-in hybridy a plne hybridné vozidlá – predstavovali v máji 48,9 % všetkých nových registrácií osobných automobilov v EÚ, oproti 46,2 % pred rokom. Kým trhový podiel plne elektrických áut klesol na 12,5 % z 13,8 % v máji 2023, podiel hybridov vzrástol na 29,9 % z 25 %.

Celkový počet registrácií Volkswagenu v EÚ (VOWG_p.DE) v máji vzrástol o 1,6 %, zatiaľ čo Stellantis (STLAM.MI) a Renault (RENA.PA) zaznamenali pokles o 6,9 % a 5,4 %. Predaje Toyoty (7203.T) vzrástli o 13 %, ukazujú údaje.

Podiel nových registrovaných vozidiel v Európskej únii v závislosti od paliva.
Podiel nových registrovaných vozidiel v Európskej únii v závislosti od paliva.
Zdroj: Reuters Graphics / ACEA / Sumanta Sen


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: BBC / Getty Images (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies