Biden odstupuje z prezidentských volieb: Nebudem sa uchádzať o znovuzvolenie

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 08:48 • 2 min
Biden odstupuje z prezidentských volieb: Nebudem sa uchádzať o znovuzvolenie

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie a odstupuje z prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol na sieti X, všetku svoju energiu chce sústrediť na plnenie svojich povinností hlavy štátu po zvyšok svojho funkčného obdobia. „Bolo mi najväčšou cťou v živote slúžiť ako váš prezident. A aj keď bolo mojím zámerom usilovať sa o znovuzvolenie, verím, že je v najlepšom záujme mojej strany a krajiny, aby som odstúpil,“ napísal v stanovisku zverejnenom na sieti X.

Podporuje Kamalu Harrisovú

Americký prezident zároveň vyjadril podporu Kamale Harrisovej. „Moje prvé rozhodnutie, ako kandidáta strany v roku 2020, bolo vybrať Kamalu Harrisovú za moju viceprezidentku. A bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som urobil. Dnes chcem ponúknuť svoju plnú podporu a odporúčanie, aby Kamala bola tento rok naším straníckym kandidátom. Demokrati, je čas sa spojiť a poraziť Trumpa. Poďme na to,“ napísal.

Biden v stanovisku informoval, že v týždni oboznámi národ s ďalšími podrobnosťami svojho rozhodnutia a tiež priblížil svoje úspechy. Skonštatoval, že za posledného tri aj pol roka ako národ dosiahli veľkého pokroku. Biden ukončuje svoju predvolebnú kampaň po tom, ako časť jeho kolegov z Demokratickej strany stratila vieru v jeho schopnosť poraziť v prezidentských voľbách republikána Donalda Trumpa, konštatovala agentúra Reuters.

„Amerika má najsilnejšiu ekonomiku na svete. Urobili sme historické investície do obnovy našej krajiny, znížili sme náklady na lieky na predpis pre seniorov a rozšírili dostupnú zdravotnú starostlivosť pre rekordný počet Američanov. Poskytli sme naliehavú starostlivosť miliónom veteránom, ktorí boli vystavení toxickým látkam,“ rekapituloval Biden.

Pripomenul aj schválenie prvého zákona o bezpečnosti zbraní za posledných 30 rokov, nástup prvej Afroameričanky na najvyšší súd a schválenie najvýznamnejšej klimatickej legislatívy vo svetových dejinách.

„Viem, že nič z toho by nebolo možné bez vás, Američanov. Spoločne sme prekonali pandémiu, ktorá sa objaví raz za storočie, aj najhoršiu ekonomickú krízu od Veľkej hospodárskej krízy. Ochránili a zachovali sme našu demokraciu, oživili a posilnili sme naše spojenectvo po celom svete,“ napísal Biden.

Veľmi silným podnetom pre pochybnosti o Bidenovi bola jeho televízna debata s Trumpom koncom júna, ale aj nedávne vystúpenie v rámci summitu aliancie NATO vo Washingtone, kde ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pódium uviedol ako "prezidenta Putina".

Prezidentské voľby v USA sa budú konať 5. novembra. Demokratická strana musí do nich teraz postaviť nového kandidáta. Najviac sa v tejto súvislosti spomína meno viceprezidentky Kamaly Harrisovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Foto: axios.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies