Biden schválil novú jadrovú stratégiu. Prioritou je odstrašenie Číny

NETKY.SK • 21 August 2024, 10:43 • 2 min
Biden schválil novú jadrovú stratégiu. Prioritou je odstrašenie Číny

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden schválil v marci prísne tajný strategický jadrový plán, ktorý vzhľadom na rozširovanie čínskeho jadrového arzenálu preorientováva americkú stratégiu na odstrašenie Pekingu. Napísal to v utorok americký denník The New York Times (NYT).

slovakia

left justify in out

Biely dom neoznámil, že Biden schválil revidovanú jadrovú stratégiu. Podľa NYT sa očakáva, že odtajnené oznámenie o revízii bude Kongresu zaslané pred Bidenovým odchodom z funkcie.

Aktualizovaná stratégia podľa denníka prvýkrát pripravuje USA na možnosť koordinovaných jadrových hrozieb zo strany Číny, Ruska a Severnej Kórey. Dokument býva aktualizovaný zhruba každé štyri roky a podľa denníka podlieha tak vysokému stupňu utajenia, že neexistuje v digitálnej podobe, ale iba v tlačenej verzii, ktorú má k dispozícii len niekoľko vysoko postavených bezpečnostných činiteľov a predstaviteľov ministerstva obrany.

Úpravu stratégie podľa NYT v nedávnych prejavoch naznačili dvaja vysoko postavení predstavitelia Bidenovej administratívy. Jednalo sa však o veľmi strohé vyhlásenie.

„Prezident nedávno vydal aktualizované pokyny na použitie jadrových zbraní, ktoré počítajú s viacerými jadrovými protivníkmi,“ povedal Vipin Narang, odborník na jadrové zbrane z Massachusettského technologického inštitútu (MIT), ktorý pôsobil v Pentagone, kým sa vrátil na akademickú pôdu. Dodal, že dokument počíta s tým, že Čína výrazne rozširuje svoj jadrový arzenál.

Na dokument, ktorý prvýkrát podrobne skúma, či sú Spojené štáty pripravené reagovať na jadrové krízy, ktoré vypuknú súčasne alebo postupne, kombináciou jadrových a nejadrových zbraní, sa odvolával aj Pranay Vaddi z americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC). Podľa neho sa stratégia zameriava „na potrebu súčasne odstrašiť Rusko, Čínu a Severnú Kóreu“.

V minulosti sa pravdepodobnosť, že by protivníci USA dokázali koordinovať jadrové hrozby a prekonať tak americký jadrový arzenál, zdala byť mizivá. Vznikajúce partnerstvo medzi Ruskom a Čínou a konvenčné zbrane, ktoré Severná Kórea a Irán poskytujú Rusku pre vojnu na Ukrajine, však zásadne zmenili pohľad Washingtonu. Rusko a Čína už spoločne vykonávajú vojenské cvičenia a americké spravodajské služby sa snažia zistiť, či Rusko nepomáha KĽDR a Iránu v ich raketových programoch.

Nový dokument naznačuje, že budúci prezident či prezidentka USA bude čeliť zmenenému a oveľa nestabilnejšiemu jadrovému prostrediu, než aké existovalo pred iba tromi rokmi, píše NYT. Denník v tejto súvislosti zároveň pripomína, že ruský prezident Vladimír Putin sa opakovane vyhrážal použitím jadrových zbraní v súvislosti s vojnou na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The New York Times, Foto: Reuters / Evan Vucci
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies