Blanár ostro kritizuje belgický verdikt v prípade smrti Chovanca, Slovensko sa obracia na Európsky súd pre ľudské práva

NETKY.SK • 26 September 2024, 09:42 • 2 min
Blanár ostro kritizuje belgický verdikt v prípade smrti Chovanca, Slovensko sa obracia na Európsky súd pre ľudské práva

NEW YORK - Rozhodnutie belgického súdu, podľa ktorého nikto nenesie trestnoprávnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, označil minister zahraničných vecí Juraj Blanár za škandalózne. Slovensko plánuje podať sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie belgického súdu v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca vyvolalo ostrú reakciu zo strany slovenských predstaviteľov. Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár ho označil za škandalózne a avizoval, že Slovensko podá sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Súd totiž rozhodol, že za smrť Chovanca, ktorá sa stala v dôsledku policajného zásahu na letisku v Charleroi, nenesie nikto trestnoprávnu zodpovednosť.

"Áno, išlo o tragické okolnosti, pretože každá smrť človeka je tragická. O to viac, ak sa stala za doposiaľ neobjasnených okolností, keď bol Jozef Chovanec v rukách policajtov, ktorí ho mali chrániť," uviedol Blanár, ktorý ostro nesúhlasí s tým, že podľa verdiktu belgického súdu nie je nikto zodpovedný za smrť slovenského občana.

Blanár zároveň poukázal na rozdielny prístup médií a európskych inštitúcií. "Ak by sa podobný prípad stal na Slovensku, médiá a Európska komisia by okamžite reagovali a kritizovali právny štát. U nás by mohla za to zodpovednosť celá vláda," myslí si minister. Jeho vyjadrenie tak odráža sklamanie z reakcie európskych inštitúcií na tento prípad, ktoré podľa neho nepostupujú rovnako v každej krajine.

Prípad Jozefa Chovanca sa odohral vo februári 2018, keď ho belgickí policajti zadržali na letisku Charleroi po údajne agresívnom správaní voči posádke lietadla smerujúceho na Slovensko.

Počas policajného zásahu v cele sa Chovanec začal sebapoškodzovať – búchal hlavou o dvere cely, čo viedlo k silným nárazom hlavy a následne k edému mozgu. Počas incidentu sa ho policajti snažili spacifikovať, pričom muž mal tvár zakrytú dekou. Videozáznamy, ktoré unikli v auguste 2020, ukazujú, že policajti sa počas zákroku smiali a jedna z policajtiek dokonca dvíhala ruku a hajlovala.

Lekárska správa neskôr potvrdila, že k zastaveniu činnosti Chovancovho srdca došlo až po podaní upokojujúcej injekcie zo strany zdravotníkov. Aj napriek týmto dôkazom belgický súd rozhodol, že išlo o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností, a nikto nebude niesť trestnoprávnu zodpovednosť.

Slovenská diplomacia považuje tento verdikt za nespravodlivý a vyjadruje plnú podporu rodine Jozefa Chovanca v ich snahe o dosiahnutie spravodlivosti. Prípad preto mieni predložiť ESĽP, aby bol znovu prehodnotený na medzinárodnej úrovni.

Slovensko tak bude pokračovať v úsilí zabezpečiť, aby smrť Jozefa Chovanca neostala bez trestu a aby sa podobné incidenty v budúcnosti neopakovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Juraj Blanár
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies