Krasňanské UFO: Rača spúšťa deviatu materskú školu s modernou architektúrou + VIDEO

NETKY.SK • 30 August 2024, 09:31 • 2 min
Krasňanské UFO: Rača spúšťa deviatu materskú školu s modernou architektúrou + VIDEO

BRATISLAVA - Stavba je navyše navrhnutá tak, aby v budúcnosti mohla slúžiť aj iným účelom, napríklad ako centrum pre seniorov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bratislavská Rača v septembri otvára svoju deviatu materskú školu na Kadnárovej ulici, ktorá je výnimočná nielen architektonicky, ale aj svojím príbehom.

"Táto škôlka je architektonicky zaujímavá a sami sme zvedaví, ako tu budú deti fungovať, keďže nemá rohy," vyjadril sa starosta Rače Michal Drotován. Ide o drevostavbu kruhového tvaru s vnútorným átriom a zelenou strechou, čo z nej robí unikátny objekt v rámci mestskej časti.

Škôlka, ktorá vznikla na mieste bývalej vinárne, bola nákladná investícia – približne 2,3 milióna eur, z ktorých takmer 1,6 milióna pochádzalo z eurofondov. Drotován poznamenal, že táto investícia umožnila prijať všetky deti od troch rokov.

Škôlka má kapacitu viac ako 80 detí v štyroch triedach, pričom v prvom školskom roku bude slúžiť 40 predškolákom v dvoch triedach. Miestni obyvatelia ju začali nazývať "krasňanské UFO" vďaka jej netradičnému vzhľadu.

Realizácia projektu však nebola bez komplikácií. "Povoľovací proces trval o rok a pol dlhšie, ako sme pôvodne predpokladali, a bol spojený s petíciami," vysvetlil Drotován. Napriek námietkam niektorých obyvateľov dnes práve títo obyvatelia prihlasujú svoje deti do škôlky.

Starosta verí, že drevená konštrukcia pozitívne ovplyvní zdravie detí a zníži absenciu z dôvodu chorôb. Stavba je navyše navrhnutá tak, aby v budúcnosti mohla slúžiť aj iným účelom, napríklad ako centrum pre seniorov.

Projekt sa začal formovať v roku 2018, keď poslanci schválili odkúpenie budovy bývalej vinárne Tramín. Po niekoľkých rokoch príprav, vrátane vyrovnania pozemkov a zapracovania pripomienok, bola budova v roku 2022 asanovaná. V roku 2023 bol schválený úver a v máji toho istého roku začali stavebné práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mestská časť Bratislava-Rača, FB/Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača, Foto: asb.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies