Británia sprísňuje pravidlá a zvyšuje deportácie: Nové opatrenia pre prisťahovalcov aj miestnych

NETKY.SK • 21 August 2024, 18:27 • 2 min
Británia sprísňuje pravidlá a zvyšuje deportácie: Nové opatrenia pre prisťahovalcov aj miestnych

LONDÝN - Britská vláda v stredu (21. 8.) predstavila nové opatrenia proti nelegálnemu prisťahovalectvu. Plánuje sa zamerať na zvýšenie počtu deportácií a na boj s gangmi pašerákov ľudí. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumov je kontrola prisťahovalectva pre britských voličov teraz prvýkrát po ôsmich rokoch najdôležitejšou témou. A to po krajne pravicových nepokojoch namierených proti moslimom a migrantom. Tie sa začali po vražde troch dievčat v meste Southport na severozápade Anglicka.

Počas nepokojov sa skupina ľudí pokúsila zapáliť hotel v meste Rotherham. Boli v ňom ubytovaní žiadatelia o azyl.

Ministerstvo vnútra oznámilo, že najmú 100 vyšetrovateľov, aby sa zamerali na organizované skupiny, ktoré do Británie priznávajú žiadateľov o azyl. Ministerstvo chce zvýšiť počet deportovaných ľudí na úroveň z roku 2018. Chcú zároveň zvrátiť pokles deportácií z posledných rokov.

Zamestnávateľom zamestnávajúcim pracovníkov, ktorí sa zdržiavajú v Británii, budú hroziť sankcie. Hrozia im aj finančné pokuty, nariadenia uzavrieť podnik alebo trestné stíhanie. Ľudia, ktorí v krajine pracujú nelegálne a ktorých má vláda nárok deportovať, budú pred hosťovaním zadržaním, čo viedlo ministerstvo vnútra.

Táto fotografia poskytnutá prefektúrou Maritime du Nord et de la Manche vo Francúzsku ukazuje migrantov, ktorí pokračujú v ceste do Británie pri severnom francúzskom pobreží 23. apríla 2024.
Táto fotografia poskytnutá prefektúrou Maritime du Nord et de la Manche vo Francúzsku ukazuje migrantov, ktorí pokračujú v ceste do Británie pri severnom francúzskom pobreží 23. apríla 2024.
Zdroj: France 24 / AP

Premiér sľubuje humánne riešenia

„Prijímame dôrazné a jasné opatrenia na posilnenie bezpečnosti na našich hraniciach a na zabezpečenie dodržiavania a vymáhania pravidiel,“ uviedla v tlačovom vyhlásení ministerka vnútra Yvette Cooperová.

Od 5. júla, keď bola vymenovaná nová labouristická vláda, prišla do Británie na člnoch cez Lamanšský prieliv z Francúzska viac ako 5 700 žiadateľov o azyl.

V prvom významnom politickom vyhlásení po svojom víťazstve volebného víťazstva labouristická vláda uviedla, že zrušila kontroverzný plán predchádzajúcej konzervatívnej vlády deportovať tisícky žiadateľov o azyl z Británie do Rwandy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, AFP, Foto: Getty Images / AFP / Ben Stansall
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies