Britský premiér Starmer sľubuje, že „opraví základy“ Spojeného kráľovstva

NETKY.SK • 28 August 2024, 16:40 • 2 min
Britský premiér Starmer sľubuje, že „opraví základy“ Spojeného kráľovstva

LONDÝN - Premiér Spojeného kráľovstva (UK) Keir Starmer v utorok prisľúbil, že "opraví základy" krajiny po "desaťročí rozdelenia a úpadku".

slovakia

left justify in out

Vo veľkom prejave, ktorý predniesol budúci týždeň pred návratom parlamentu z letnej prestávky, Starmer zdôraznil ekonomické a spoločenské „čierne diery“, ktorým čelí jeho vláda po 14 rokoch vlády konzervatívcov. "Urobíme tvrdú prácu, aby sme vykorenili 14 rokov hniloby. Zvrátime desaťročie úpadku. A opravíme základy," povedal premiér, ktorý minulý mesiac priviedol Labouristickú stranu k drvivému víťazstvu vo všeobecných voľbách v Spojenom kráľovstve.

Starmer hovoril zo záhrady 10 Downing Street. Oznámil, že v priebehu niekoľkých posledných týždňov bola objavená čierna diera vo verejných financiách za 22 miliárd libier "v dôsledku ľahkomyseľnosti poslednej vlády".

Nedávne krajne pravicové nepokoje, ktoré otriasli krajinou, tiež odhalili spoločenskú čiernu dieru, dodal, čo si vyžaduje, aby vláda prijala opatrenia.

"Tieto nepokoje sa nestali vo vzduchoprázdne. Odhalili stav našej krajiny, odhalili hlboko nezdravú spoločnosť, odkryté trhliny v našich základoch, oslabené desaťročím rozdelenia a úpadku, infikované špirálou populizmu, ktorý kŕmili cykly zlyhania poslednej vlády,“ povedal Starmer.

 

Starmer varoval, že prvý vládny rozpočet, ktorý má byť oznámený koncom októbra, "bude bolestivý", hoci neuviedol podrobnosti o tom, čo by to znamenalo. "Vzhľadom na situáciu, v ktorej sa nachádzame, nemáme inú možnosť. Takže tí s najširšími ramenami by mali niesť ťažšie bremeno," povedal a dodal, že "veci sa zhoršia skôr, ako sa zlepšia."

V relácii otázok a odpovedí, ktorá nasledovala po jeho prejave, však Starmer prisľúbil, že dodrží svoj predvolebný sľub, že nezvýši daň z príjmu, daň z pridanej hodnoty ani odvody do národného poistenia pre pracujúcich.

Bývalý premiér Rishi Sunak v relácii X povedal, že „dnešný prejav Keira Starmera bol najjasnejším znakom toho, čo Labouristi plánovali urobiť celý čas – zvýšiť vaše dane“.

Carla Denyer, spolulíderka Strany zelených, pre X povedala: "Ľudia nevolili viac ekonomickej bolesti a ťažkostí. Bolo im povedané, že hlasujú za zmenu. Nevoliť veci, aby sa zhoršili skôr, ako sa zlepšia. Labouristi musia byť úprimní v tom, že by sa mohli rozhodnúť zlepšiť veci pre všetkých, keby boli odvážnejší a odvážnejší."

Líder liberálnych demokratov Ed Davey však Starmera podporil a povedal, že "len mimo dosahu Konzervatívnej strany popiera rozsah výziev", ktorým vláda čelí. "Od miliónov uviaznutých na čakacích zoznamoch NHS až po milióny, ktoré sa snažia vyjsť s peniazmi, posledná konzervatívna vláda zanechala toxické dedičstvo. Potrebujeme odvážne a ambiciózne kroky od vlády, aby sme tento neporiadok napravili," povedal Davey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / No. 10 Downing Street / Simon Dawson
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies