Bývalý partner obvinený zo zabitia ugandskej olympioničky Cheptegeiovej zomrel v nemocnici na následky popálenín

NETKY.SK • 10 September 2024, 19:25 • 2 min
Bývalý partner obvinený zo zabitia ugandskej olympioničky Cheptegeiovej zomrel v nemocnici na následky popálenín

Bývalý partner ugandskej atlétky Rebeccy Cheptegeiovej, ktorý bol obvinený z jej zabitia tým, že ju polial benzínom a podpálil, zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel počas útoku, uviedla v utorok kenská nemocnica, v ktorej sa liečil.

slovakia

left justify in out

33-ročná Cheptegeiová, ktorá súťažila v maratóne na olympijských hrách v Paríži, utrpela pri útoku 1. septembra popáleniny na viac ako 75 % tela a o štyri dni neskôr zomrela.

Jej bývalý priateľ Dickson Ndiema Marangach zomrel v pondelok o 19.50 miestneho času, uviedol Daniel Lang'at, hovorca Moi Teaching and Referral Hospital v Eldorete na západe Kene, kde sa Cheptegeiová tiež liečila a zomrela. "Zomrel na následky zranení, popálenín, ktoré utrpel," povedal Lang'at pre agentúru Reuters.

Cheptegeiová, ktorá v Paríži skončila na 44. mieste, je treťou elitnou športovkyňou, ktorá bola v Keni zabitá od októbra 2021. Jej smrť upriamila pozornosť na domáce násilie v tejto východoafrickej krajine, najmä v jej bežeckej komunite.

Skupiny na ochranu práv tvrdia, že športovkyne v Keni sú vystavené vysokému riziku vykorisťovania a násilia zo strany mužov, ktorých lákajú peňažné odmeny, ktoré vysoko prevyšujú miestne príjmy.

Podľa vládnych údajov z roku 2022 takmer 34 % kenských dievčat a žien vo veku 15-49 rokov zažilo fyzické násilie, pričom obzvlášť ohrozené sú vydaté ženy. Z prieskumu z roku 2022 vyplynulo, že násiliu čelilo 41 % vydatých žien.

Podľa štúdie UN Women z roku 2023 je každých 11 minút na celom svete zabitá žena niekým z vlastnej rodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: La croix international / Johann Conus / CC BY-SA 4.0
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies