Podvodné hovory ohrozujú občanov: Polícia odporúča okamžite ukončiť hovor

NETKY.SK • 9 September 2024, 18:05 • 2 min
Podvodné hovory ohrozujú občanov: Polícia odporúča okamžite ukončiť hovor

BRATISLAVA - V žiadnom prípade neposkytujte podvodníkom citlivé informácie, ako sú osobné alebo platobné údaje.

slovakia

left justify in out

Polícia varuje občanov pred novou vlnou podvodných telefonátov, pri ktorých podvodníci zneužívajú jej meno.

"Opäť evidujeme množstvo prípadov, kedy sa podvodníci vydávajú za príslušníkov Policajného zboru. Tento typ masového podvodu sme už spomínali pred dvoma mesiacmi," uvádza polícia. Priebeh týchto podvodov zostáva rovnaký ako v minulosti.

"Z neznámeho slovenského čísla vám zavolá automat hovoriaci v angličtine, ktorý sa predstaví ako zástupca slovenskej polície. Oznámi, že vaše údaje alebo doklady boli zneužité v rámci podvodu a následne na vás vyvíja nátlak, aby ste poskytli osobné údaje s cieľom získať viac informácií o prípade," vysvetľuje polícia.

Polícia upozorňuje, že oficiálna komunikácia vždy prebieha v slovenčine a používa sa pevná linka alebo písomné predvolanie.

"Mnoho z vás nám poslalo konkrétne čísla, z ktorých podvodníci volali. Pri týchto podvodoch sa často používa tzv. caller ID spoofing – metóda, pri ktorej podvodníci 'falšujú' čísla, aby zamaskovali skutočné telefónne číslo volajúceho. Týmto spôsobom môžu byť zneužité aj reálne čísla nevinných ľudí," dodáva polícia.

Ak ste už takýto hovor prijali, odporúča sa okamžite ho ukončiť. V žiadnom prípade neposkytujte podvodníkom citlivé informácie, ako sú osobné alebo platobné údaje. Ak ste už tieto údaje prezradili, ihneď volajte na číslo 158 alebo navštívte najbližšiu policajnú stanicu.

V prípade, že ste podvodníkom poskytli svoje platobné údaje, kontaktujte svoju banku čo najskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies