Zriedkavé dažde premenili Saharu na modré lagúny: Najväčší príval vody za posledné desaťročia

NETKY.SK • 15 Október 2024, 18:23 • 2 min
Zriedkavé dažde premenili Saharu na modré lagúny: Najväčší príval vody za posledné desaťročia

Zriedkavý príval dažďa spôsobil v saharskej púšti vytvorenie modrých lagún a naplnil vysušené jazerá prvýkrát po desaťročiach. V niektorých oblastiach juhovýchodného Maroka spadlo viac zrážok, než je ročný priemer, čo mení krajinu i miestne podnebie.

slovakia

left justify in out

Zriedkavý príval dažďa zanechal uprostred paliem a piesočných dún saharskej púšte modré lagúny vody, ktoré zásobili niektoré z jej najsuchších oblastí väčším množstvom vody ako za posledné desaťročia.

Dva septembrové dni, počas ktorých v niekoľkých oblastiach juhovýchodného Maroka spadlo viac zrážok, ako je ročný priemer, spôsobili záplavy, uviedli začiatkom októbra predstavitelia meteorologickej agentúry krajiny. V Tagounite, dedine vzdialenej asi 450 km južne od hlavného mesta Rabat, bolo za 24 hodín zaznamenaných viac ako 100 mm zrážok.

Satelitné snímky NASA ukázali, že jazero Iriqui, ktoré sa nachádza medzi Zagorou a Tata a ktoré bolo 50 rokov vyschnuté, sa napĺňa.

"Už 30 až 50 rokov sme nemali toľko dažďa v takom krátkom čase," povedal pre agentúru Associated Press Houssine Youabeb, predstaviteľ marockej meteorologickej agentúry.

V septembri sa rekordne rýchlo napĺňali aj malé jazerá v juhovýchodnom Maroku.
V septembri sa rekordne rýchlo napĺňali aj malé jazerá v juhovýchodnom Maroku.
Zdroj: The Guardian / AP

Podľa NASA je takýto jav v regióne taký zriedkavý, že jazero v Alžírsku, Sebkha el Melah, sa v rokoch 2000-2021 naplnilo len šesťkrát.

V púštnych komunitách navštevovaných turistami sa cez kaluže preháňali vozidlá 4x4 a obyvatelia s údivom pozorovali túto scénu. "Už 30 až 50 rokov sme nemali toľko dažďa v takom krátkom čase," povedal Houssine Youabeb z marockého Generálneho riaditeľstva pre meteorológiu.

Takéto dažde, ktoré meteorológovia nazývajú extratropickou búrkou, môžu zmeniť priebeh počasia v regióne v nasledujúcich mesiacoch a rokoch, pretože vzduch zadržiava viac vlhkosti, spôsobuje väčšie vyparovanie a priťahuje ďalšie búrky, povedal Youabeb.

Zábery z dronu ukazujú zriedkavé záplavy v saharskej púšti.
Zábery z dronu ukazujú zriedkavé záplavy v saharskej púšti.
Zdroj: CBS News / AP Photo

Voda prúdiaca v pieskoch a oázach si v Maroku a Alžírsku vyžiadala viac ako 20 mŕtvych a poškodila úrodu poľnohospodárov, čo prinútilo vládu vyčleniť núdzové finančné prostriedky na pomoc aj v niektorých oblastiach postihnutých minuloročným zemetrasením.

Sahara, ktorá je s rozlohou 9,4 milióna km² najväčšou horúcou púšťou na svete, sa rozprestiera v desiatke krajín severnej, strednej a západnej Afriky. V mnohých z týchto krajín je problémom opakujúce sa sucho, keďže v dôsledku globálneho otepľovania sa zvyšuje počet extrémnych poveternostných javov. To viedlo vedcov k predpovediam, že podobné búrky by sa v budúcnosti mohli vyskytnúť aj na Sahare.

Záplavy v Maroku si minulý mesiac vyžiadali 18 obetí, pričom ich následky zasiahli aj regióny, ktoré minulý rok postihlo zemetrasenie. V septembri sa tiež objavili správy o rekordnom napĺňaní prehradených nádrží v juhovýchodnom regióne.

Záplavy v púštnom meste Merzouga. Extratropické búrky môžu v nasledujúcich mesiacoch a rokoch zmeniť poveternostné podmienky v regióne.
Záplavy v púštnom meste Merzouga. Extratropické búrky môžu v nasledujúcich mesiacoch a rokoch zmeniť poveternostné podmienky v regióne.
Zdroj: The Guardian / AP


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, CBS News, Foto: AP Photo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies