Bývalý špeciálny prokurátor Alexander Biró zastavený pod vplyvom alkoholu

NETKY.SK • 7 Október 2024, 14:41 • 2 min
Bývalý špeciálny prokurátor Alexander Biró zastavený pod vplyvom alkoholu

GALANTA - Bývalý prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Alexander Biró sa cez víkend dostal do problémov, keď ho počas bežnej dopravnej kontroly zastavila polícia v okrese Galanta. Dychová skúška ukázala prítomnosť alkoholu s hodnotou presahujúcou 1 promile. Biró, ktorý bol po zrušení ÚŠP preradený na Generálnu prokuratúru, sa dožadoval krvných testov na potvrdenie výsledkov. Incident vyvolal veľkú pozornosť, keďže konanie v podnapitom stave je trestným činom a pre človeka jeho postavenia to môže mať vážne následky.

slovakia

left justify in out

Bývalý prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Alexander Biró sa cez víkend dostal do problémov. Pri bežnej dopravnej kontrole v okrese Galanta ho zastavila dopravná polícia.

Policajti vykonávali rutinnú kontrolu, pri ktorej zisťovali prítomnosť alkoholu v dychu vodičov. Keď Biró dostal pokyn na dychovú skúšku, prístroj ukázal vyše 1 promile alkoholu.

Policajti okamžite vykonali opakovanú skúšku, ktorá opäť potvrdila prítomnosť alkoholu nad povolenú hranicu. Podľa informácií Biró trval na vykonaní aj krvných testov, ktoré definitívne rozhodnú o prítomnosti alkoholu v jeho organizme. Jednou z možností, na ktorú sa odvoláva, je chybovosť prístroja, ktorý nemusel byť podľa neho v poriadku.

Alexander Biró patril medzi prokurátorov ÚŠP, no po marcovom zrušení tohto úradu bol preradený na Generálnu prokuratúru. Jeho prípad tak vzbudzuje ešte väčšiu pozornosť, keďže išlo o verejného činiteľa, od ktorého sa očakáva bezúhonné správanie.

Zaujímavosťou je, že len pár hodín pred incidentom zverejnil generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti status, v ktorom upozorňoval vodičov na náročné jesenné podmienky na cestách a vyzval ich na zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť.

Biró si sadol za volant napriek tomu, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu je vážnym trestným činom. Prípad bude mať ďalšiu dohru, keď sa potvrdia alebo vyvrátia výsledky krvných testov, ktoré si Biró vyžiadal.

Zatiaľ nie je jasné, aké dôsledky tento incident bude mať pre jeho profesijnú kariéru. Ak sa však potvrdí, že jazdil pod vplyvom alkoholu, hrozí mu trestné stíhanie a ďalšie právne následky.

Kto je Alexander Biró

Alexander Biró patrí medzi právnikov s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti trestného práva a prokuratúry, pričom jeho meno sa často spájalo s Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Počas svojej kariéry sa sústredil na vyšetrovanie a stíhanie najzávažnejších trestných činov, ako sú korupcia, ekonomická kriminalita a organizovaný zločin.

Alexander Biró začínal ako prokurátor na nižších stupňoch prokuratúry, kde sa postupne etabloval ako odborník na riešenie komplikovaných trestných prípadov. Po niekoľkých rokoch sa mu podarilo získať miesto na Úrade špeciálnej prokuratúry, ktorý bol vytvorený na boj proti najzávažnejšej kriminalite a korupcii na Slovensku.

V marci 2024 nastal zásadný zlom v Biróovej kariére, keď bol Úrad špeciálnej prokuratúry zrušený a jeho prokurátori boli preradení na iné pozície v rámci prokuratúry. Alexander Biró bol preradený na Generálnu prokuratúru, kde sa jeho pôsobenie sústredilo na oblasť, ktorú zastrešoval predtým na ÚŠP.

Napriek tomu však zmena prostredia a okolností výrazne ovplyvnila jeho ďalšiu kariéru.

Napriek profesionálnemu úspechu sa Biró nevyhol ani kontroverziám. V médiách sa v minulosti objavovali informácie o jeho konfliktoch s niektorými politikmi či inými právnikmi, čo však patrí k bežným pracovným skúsenostiam prokurátorov, ktorí sa zaoberajú vysoko rizikovými prípadmi.

 

Alexander Biró a Daniel Lipšic sa vzájomne stretli v profesionálnej sfére, keďže obaja pôsobili na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Daniel Lipšic, bývalý minister vnútra a spravodlivosti, bol menovaný za špeciálneho prokurátora v roku 2021 a viedol Úrad špeciálnej prokuratúry až do roku 2024.

V tom istom období bol Alexander Biró jedným z prokurátorov na ÚŠP, kde riešil kauzy súvisiace s korupciou, ekonomickou kriminalitou a organizovaným zločinom.

Vzhľadom na svoju funkciu mal Lipšic ako špeciálny prokurátor dohľad nad činnosťou prokurátorov vrátane Biróa, čo znamená, že spolupracovali na strategickej úrovni a Lipšic mal kompetenciu schvaľovať niektoré z Biróových krokov v jednotlivých prípadoch.

Bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic
Bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic
Zdroj: Netky


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: istream.sk, GP SR, ÚŠP, Foto: plus7dni.pluska.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies