Záchvaty smiechu vedia ochrániť pred infarktom či pomôcť kreativite stále prúdiť

NETKY.SK • 29 Jún 2024, 12:00 • 2 min
Záchvaty smiechu vedia ochrániť pred infarktom či pomôcť kreativite stále prúdiť

Dokonca aj krátky záchvat smiechu počas pracovného dňa môže ľuďom umožniť myslieť jasnejšie a kreatívnejšie. Ak si počas dňa sem-tam vyhradíte pár minút, aby ste si pozreli niečo zábavné, môže to viesť k zvýšeniu kognitívnych funkcií a produktivity.

slovakia

left justify in out

Výskum ukázal, že kritickým spúšťačom smiechu pre väčšinu ľudí nie je nevyhnutne vtip alebo zábavný film, ale skôr iná osoba. Existuje aj fyziologický dôvod, prečo je smiech nákazlivý. Zvuk smiechu spúšťa oblasti v predmotorickej kortikálnej oblasti vášho mozgu.

Sophie Scott, neurovedkyňa z University College London, povedala: „Už nejaký čas vieme, že keď sa s niekým rozprávame, často odzrkadľujeme jeho správanie, kopírujeme slová, ktoré používa, a napodobňujeme ich gestá. Teraz sme ukázali, že to isté platí aj pre smiech – aspoň na úrovni mozgu.“ 

Zdravotne výhodný smiech

Smiech na bruchu má mnoho  výhod, vrátane zvýšenia príjmu kyslíka, ktorý stimuluje pľúca, srdce a svaly a zvyšuje uvoľňovanie endorfínov ("hormónu šťastia"), čím posilňuje imunitný systém. Tiež zmierňuje napätie a stres, znižuje depresiu a úzkosť a môže dokonca zvýšiť produktivitu. 

Štúdia kardiológov z University of Maryland Medical Center v Baltimore zistila, že smiech a aktívny zmysel pre humor vám môžu pomôcť ochrániť vás pred infarktom.

Michael Miller, MD, poznamenáva, že štúdia „nedávno prvýkrát ukázala, že smiech súvisí so zdravým fungovaním krvných ciev. Staré príslovie, že smiech je najlepší liek, sa rozhodne zdá byť pravdivé, pokiaľ ide o ochranu vášho srdca.“

Nič nerozptýli hnev a konflikt rýchlejšie ako spoločný smiech. Pohľad na vtipnú stránku môže dať problémy do perspektívy a umožní vám prejsť z konfrontácií bez toho, aby ste sa držali horkosti alebo odporu. Smiech vám môže dokonca pomôcť žiť dlhšie. Štúdia v Nórsku zistila, že ľudia so silným zmyslom pre humor prežili tých, ktorí sa toľko nesmejú. Rozdiel bol obzvlášť výrazný u tých, ktorí bojovali s rakovinou.

Smiech znižuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak, uvoľňuje svalové napätie a je spojený so zlepšeným imunitným fungovaním.
Smiech znižuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak, uvoľňuje svalové napätie a je spojený so zlepšeným imunitným fungovaním.
Zdroj: foto: aanmc.org

Silný nástroj na šťastie

Je to pravda: smiech je silný liek. Spája ľudí spôsobmi, ktoré spúšťajú zdravé fyzické a emocionálne zmeny v tele. Smiech posilňuje váš imunitný systém, zvyšuje náladu, znižuje bolesť a chráni vás pred škodlivými účinkami stresu. Nič nefunguje rýchlejšie alebo spoľahlivejšie, aby vrátilo vašu myseľ a telo do rovnováhy, ako dobrý smiech. Humor uľahčí vaše bremená, vnukne nádej, spojí vás s ostatnými a udrží vás pri zemi, sústredení a ostražití. Pomáha vám tiež uvoľniť hnev a odpustiť skôr.

S toľkou silou na liečenie a obnovu je schopnosť ľahko a často sa smiať obrovským zdrojom na prekonanie problémov, zlepšenie vašich vzťahov a podporu fyzického aj emocionálneho zdravia. Najlepšie zo všetkého je, že tento neoceniteľný liek je zábavný, bezplatný a ľahko sa používa.

Ako deti sme sa smiali stokrát denne, no v dospelosti býva život vážnejší a smiech zriedkavejší. Ale hľadaním ďalších príležitostí na humor a smiech môžete zlepšiť svoje emocionálne zdravie, posilniť vzťahy, nájsť väčšie šťastie – a dokonca si pridať roky do života.

Obrazok
Zdroj: foto: intofilm.org

Upevňovač vzťahov

Existuje dobrý dôvod, prečo televízne sitcomy používajú stopy smiechu: smiech je nákazlivý. Je mnohonásobne pravdepodobnejšie, že sa budete smiať okolo iných ľudí, ako keď ste sami. A čím viac smiechu do svojho života vnesiete, tým šťastnejší sa budete cítiť vy aj vaše okolie.

Zdieľanie humoru je polovica zábavy – v skutočnosti väčšina smiechu nepochádza z počúvania vtipov, ale skôr z trávenia času s priateľmi a rodinou. A práve tento sociálny aspekt hrá takú dôležitú úlohu v zdravotných benefitoch smiechu.

Spoločný smiech je jedným z najúčinnejších nástrojov, ako udržať vzťahy čerstvé a vzrušujúce. Každé emocionálne zdieľanie vytvára silné a trvalé vzťahové putá, ale zdieľanie smiechu tiež dodáva radosť, vitalitu a odolnosť. A humor je mocný a účinný spôsob, ako liečiť výčitky, nezhody a zranenia. Smiech spája ľudí v ťažkých časoch. Humor a hravá komunikácia posilňujú naše vzťahy tým, že vyvolávajú pozitívne pocity a podporujú emocionálne spojenie. Keď sa smejeme jeden s druhým, vytvorí sa pozitívne puto. Toto puto pôsobí ako silnýnárazník pred stresom, nezhodami a sklamaním. 

Mení nám mozog 

Evolučne je smiech signálom, že je všetko v poriadku a môžeme sa uvoľniť. Smiech je neurologicky zložitý a zapája mnoho rôznych častí mozgu. V závislosti od trvania a intenzity smiechu sa môže uvoľniť niekoľko neurochemikálií. Štúdie ukázali, že serotonín, dopamín, oxytocín, endorfíny a dokonca aj endogénne opioidy sa môžu uvoľňovať, keď sa smejeme.

Ukázalo sa tiež, že smiech znižuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak, uvoľňuje svalové napätie a je spojený so zlepšeným imunitným fungovaním. 

 Štúdie ukázali, že serotonín, dopamín, oxytocín, endorfíny a dokonca aj endogénne opioidy sa môžu uvoľňovať, keď sa smejeme.
Štúdie ukázali, že serotonín, dopamín, oxytocín, endorfíny a dokonca aj endogénne opioidy sa môžu uvoľňovať, keď sa smejeme.
Zdroj: foto: directorsblog.nih.gov


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bswhealth.com, helpguide.org, thedaily.case.edu
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies