Caorle, kúzelný sused Benátok: Malebná dedinka priam srší čarovnými prístavmi a históriou

NETKY.SK • 27 Júl 2024, 14:13 • 2 min
Caorle, kúzelný sused Benátok: Malebná dedinka priam srší čarovnými prístavmi a históriou

Caorle je malé plážové letovisko v Benátsku so starým centrom mesta, ktoré je známe svojimi očarujúcimi, pestrofarebnými domami. Od ostatných prímorských destinácií sa odlišuje príťažlivosťou, ktorú mu dodáva námorný pôvod a tradície.

slovakia

left justify in out

Malebná dedinka s výhľadom na Jadranské more je tiež vysoko modernou plážou a turistickou destináciou , ktorá je ideálna pre všetky druhy dovolenkárov. Ponúka celý rad atrakcií a aktivít pre turistov, lákajú cestujúcich celoročne bez ohľadu na obdobie. Tí často obdivujú úchvatnú prírodu, no ak hľadáte aktívny útek, táto dedinka bude pre vás to pravé orechové.

Nevynechajte však ani verejné pláže, ktoré sú v Caorle naozaj nádherné.

V Caorle sa nájde každý

Caorle je malé plážové letovisko v Benátsku so starým centrom mesta, ktoré je známe svojimi očarujúcimi, pestrofarebnými domami. Od ostatných prímorských destinácií sa odlišuje príťažlivosťou, ktorú mu dodáva námorný pôvod a tradície.

Je to ideálna destinácia pre každého, kto miluje nielen trávenie času pri mori, ale aj kultúru a históriu, s komplexnou ponukou ubytovania a zariadení, ktoré uspokoja hostí každého druhu: mladí ľudia, páry, rodiny aj starší dovolenkári sa budú cítiť ako doma. v Caorle.

Okolie Caorle nabáda na mnohé lákavé výlety. Plavte sa loďou po lagúne, doprajte si večernú okružnú plavbu po mori, objavujte ďalšie historické mestá a blízke rybárske dedinky alebo sa vydajte priamo do neďalekých Benátok. Cesta loďou vás zbaví prípadných problémov s parkovaním a zároveň poskytne nevšedný zážitok. Vyraziť môžete akýkoľvek všedný deň z prístavu pri námestí Piazza Papa Giovanni, vždy o 8:00. Do Benátok dorazíte asi po dvoch hodinách. Naspäť odpláva loď o 16:00, cena za spiatočný lístok pre dospelú osobu činí 39 €.

 

 

 

Plavte sa loďou po lagúne, doprajte si večernú okružnú plavbu po mori, objavujte ďalšie historické mestá a blízke rybárske dedinky alebo sa vydajte priamo do neďalekých Benátok.
Plavte sa loďou po lagúne, doprajte si večernú okružnú plavbu po mori, objavujte ďalšie historické mestá a blízke rybárske dedinky alebo sa vydajte priamo do neďalekých Benátok.
Zdroj: foto: invia.sk
Korene Caorle možno hľadať v 5. storočí pred Kristom (názov pochádza z latinského slova Caprulae , pravdepodobne kvôli divokým kozám, ktoré tam žijú), ako dokazujú početné rímske objavy.

Korene Caorle možno hľadať v 5. storočí pred Kristom (názov pochádza z latinského slova Caprulae , pravdepodobne kvôli divokým kozám, ktoré tam žijú), ako dokazujú početné rímske objavy.

Zdroj: foto: playablanca.it
obrazok
Zdroj: foto: Simona Hollosyova
obrazok
Zdroj: foto: Simona Hollosyova

História všade naokolo vás

Okrem toho, že si návštevníci môžu hodiny oddýchnuť na slnku na obrovskej pláži, ktorá sa rozprestiera pozdĺž celého pobrežia, v očarujúcom centre starého mesta Caorle sa môžu poobzerať po nádherných uliciach a námestiach, katedrály však určite stoja za zmienku. Existuje množstvo múzeí, ktoré sa oplatí navštíviť najmä v daždivých alebo veľmi zamračených dňoch.

Príďte navštíviť "Živé útesy"

Všetko sa to začalo v deväťdesiatych rokoch, keď bol útes ešte beztvarý a jeho jedinou funkciou bolo chrániť vonkajšiu priehradu pred morom. Potom prišla intuícia sochára z Trevisa Sergia Longa, ktorý tu v lete roku 1992 vytesal veľkolepého Neptúna, boha mora, v sprievode nymfy.

Longo bol len prvý z dlhej série sôch: mnoho umelcov zo všetkých kútov planéty nasledovalo jeho príklad. Priťahovaní intuíciou sochára z Trevisa sem prišli z Južnej Ameriky, Európy, Blízkeho východu a Ďalekého východu vrátane Japonska.

 Longo bol len prvý z dlhej série sôch: mnoho umelcov zo všetkých kútov planéty nasledovalo jeho príklad.
Longo bol len prvý z dlhej série sôch: mnoho umelcov zo všetkých kútov planéty nasledovalo jeho príklad.
Zdroj: foto: pradelletorri.it
Obrazok
Zdroj: foto: agenziacocal.com

Katedrály a nádherná bazilika

Caorle má čo ponúknuť aj z historického hľadiska: priamo v centre, len čo by kameňom dohodil od mora, stojí starobylá katedrála Santo Stefano a vedľa nej výrazná valcová zvonica , obe v románskom štýle. Stavba katedrály sa datuje do roku 1038, kedy bola postavená na vrchole predchádzajúcej baziliky, ktorá bola zničená, zatiaľ čo zvonica pochádza z roku 1100 v súčasnej podobe, alebo z roku 900 nášho letopočtu v staršej verzii s inou funkciou. (predpokladá sa, že to bola strážna veža nad morom): základňa zo svetlejšieho istrijského kameňa je v skutočnosti viditeľná v porovnaní so zvyškom stavby; zvláštnosťou zvonice je predovšetkým jej kužeľovitý amor, vzácny medzi stredovekými stavbami tohto typu.

Nenechajte si ujsť ani múzeum Duomo, kde nájdete artefakty pochádzajúce z ranej kresťanskej éry získané z kostola, ktorý stál na mieste, kde je teraz postavený Duomo; sú tu aj relikvie, posvätné rúcha a niektoré predmety vyrobené benátskymi zlatníkmi.

Okrem sakrálneho umenia nájdu nadšenci morskej archeológie v Caorle to, čo hľadajú: Národné múzeum morskej archeológie pri vchode do mesta, ktoré uchováva prehistorické artefakty, rímske a stredoveké, objavené v Caorle alebo ponorené do morského dna. (amfory, vázy, mince, kamenné artefakty atď.). Na obrazovke sa tiež zobrazuje video natočené na dne Caorle, kde sa potopila staroveká rímska loď.

Caorle má čo ponúknuť aj z historického hľadiska: priamo v centre, len čo by kameňom dohodil od mora, stojí starobylá katedrála Santo Stefano.
Caorle má čo ponúknuť aj z historického hľadiska: priamo v centre, len čo by kameňom dohodil od mora, stojí starobylá katedrála Santo Stefano.
Zdroj: foto: cestujlevne.com
Morské múzeum v Caorle vás zavätí do historického diania pod vodou.
Morské múzeum v Caorle vás zavätí do historického diania pod vodou.
Zdroj: foto: fulltravel.it

Centrum ako z obrázka

Historické centrum Caorle je pozdĺžne rozdelené na dve časti Rio Terrà delle Botteghe a Calle lunga, okolo ktorých sa vinú desiatky úzkych uličiek nazývaných calli , ktoré ústia do campi a campielli a na ktorých stoja farebné domy obyvateľov: prechádzka centrom v Caorle sa budete cítiť ako v Benátkach alebo na jednom z jeho charakteristických ostrovov v lagúne. Atmosféra , ktorú dýchate pri potulkách týmito úzkymi uličkami, je jedinečná v každom ročnom období.

Pre tých, ktorí chcú uspokojiť mlsné jazýčky, je tu množstvo reštaurácií, ktoré ponúkajú typickú miestnu kuchyňu, či už tradičné taverny, pizzerie alebo moderné bistrá, v každom prípade je čerstvá ryba absolútnou hlavnou pochúťkou.

Ak chcete na vlastné oči vidieť, odkiaľ surovina pochádza, môžete zájsť do prístavu, odkiaľ rybárske lode odchádzajú skoro ráno a vracajú sa večer. Ryby sa predávajú na obecnom trhovisku klasickou aukciou: každý kupujúci pošepká predajcovi cenu do ucha a žreb dostane ten, kto ponúkne najvyššiu cenu. Počas mnohých mesiacov v roku môžete kotviť aj Caorlinu,tradičnú drevenú loď zdobenú delfínmi, rybármi a anjelom Michaelom s dĺžkou 25 m s priestorom pre 24 veslárov, ktorá bola vystavená počas historickej regaty v Benátkach.

Popis
Popis
Zdroj: foto: sarahotel.it

Oceňované športové mesto

Vďaka výnimočným športovým zariadeniam je Caorle ideálnou destináciou, ak sa na dovolenke radi udržiavate vo forme . Už niekoľko rokov má prezývku „Mesto športu“ vďaka mnohým miestam, kde sa často konajú medzinárodné športové podujatia.

Zoznam zariadení zahŕňa športovú halu „PalaMare“, mestský štadión, centrum „PalaExpomar“ (využívané na veľké športové a kultúrne podujatia), mestskú plaváreň, tenisové kurty, 18-jamkové golfové ihrisko a pláž. to je ideálne pre aktivity ako surfovanie a plachtenie.

 

Obrazok
Zdroj: foto: ec2023.paravolley.eu

Žiadna dovolenka v plážovom rezorte by nebola úplná bez prechádzky po pobreží . Cítiť soľ, keď dýchate morský vzduch a napĺňate si pľúca zdravým jódom, je vždy príjemným zážitkom, keď ste pri pobreží.
Môžete to urobiť sami počas večernej prechádzky si ísť ráno zabehať.

Rybársky prístav a výhľady za milión

Ďalšou nezabudnuteľnou a veľmi výraznou črtou centra mesta Caorle je rybársky prístav, kde cez deň kotvia lode pripravené v noci vyraziť na more. Ak sa vyberiete na večernú prechádzku po nábreží, môžete ochutnať miestne tradície, keď sa svetlo západu slnka a stĺpy lampy lemujúce prístav odrážajú od vody v nekonečných odrazoch. Každý deň sa čerstvé úlovky z lodí vyťahujú na breh za úsvitu a potom sa doručujú do najlepších reštaurácií v meste. Rybolov významne prispieva k ekonomike mesta a je potrebné ho starostlivo riadiť, aby sa zabezpečilo, že ide o udržateľnú činnosť, ktorá nepoškodzuje ekosystém. S ohľadom na to mestské zastupiteľstvo schválilo projekt, ktorý je založený na koncepte udržateľnosti a miestnych produktov.

Prístav je jednou z najčarovnejších častí Caorle a narazíte naň hneď, ako sa priblížite k centru starého mesta. Je to skvelé miesto na prechádzku na 15 až 20 minút a ochutnanie autentickej stránky Caorle, medzi malebnými pouličnými svetlami odrážajúcimi sa vo vode, rybárskymi sieťami, ktoré sa opravujú, a malebnými radmi lodí.

Obrazok
Zdroj: foto: nevdama.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: lampo.it, invia.sk, pradelletorri.it. titulná foto: zlavomat.sk+cestujlevne.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies