Centrálni bankári v strednej Európe majú obavy. Desí ich rýchly rast miezd

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 17:09 • 2 min
Centrálni bankári v strednej Európe majú obavy. Desí ich rýchly rast miezd

BRUSEL - Predstaviteľov centrálnych bánk v strednej Európe znepokojuje vysoké tempo rastu miezd v regióne, ktoré je výrazne nad priemerom celej Európskej únie. Centrálni bankári sa obávajú opätovného vzostupu inflácie v čase, keď hospodárske oživenie v strednej Európe začína naberať na tempe, píše vo svojej dnešnej analýze agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa analýzy sa predpokladá, že Česká národná banka (ČNB) vo štvrtok spomalí tempo znižovania úrokových sadzieb, a to práve kvôli inflačným rizikám spojeným s rastom miezd a spotrebiteľského dopytu. Minulý týždeň spomalila tempo znižovania úrokov maďarská centrálna banka.

Inflácia v strednej Európe prudko vzrástla po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu z februára 2022, čo malo negatívny dopad na hospodársky rast. Odvtedy už ale inflácia výrazne klesla, čo centrálnym bankám umožnilo začať znižovanie úrokov.

Prudký rast miezd v strednej Európe však v poslednej dobe vyvoláva obavy zo zrýchlenia inflácie. Centrálni bankári preto zmierňujú vyhliadky na ďalšie znižovanie úrokových sadzieb, ktoré naďalej zostávajú na relatívne vysokých úrovniach.

Podľa údajov štatistického úradu Eurostat sa tempo medziročného rastu hodinových mzdových nákladov v strednej Európe v prvom štvrťroku pohybovalo od 5,9 percenta v Českej republike po 16,4 percenta v Rumunsku. V celej Európskej únii pritom priemerný rast predstavoval iba 5,5 percenta av eurozóne len 5,1 percenta.

 

Poľsko ako odstrašujúci prípad

V Poľsku mzdové náklady v prvom štvrťroku vzrástli o 14,1 percenta. Prispelo k tomu výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy, ktorá sa tak v Poľsku v januári dostala nad úrovne v Portugalsku a Grécku. Poľská vláda navyše výrazne zvyšovala mzdy v štátnom sektore v rámci snahy o plnenie predvolebných sľubov, píše Reuters. „To, čo sa deje so mzdami, je veľmi alarmujúce,“ uviedol tento mesiac člen menovej rady poľskej centrálnej banky Ludwik Kotecki.

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová minulý týždeň agentúre Reuters povedala, že rast miezd v prvom štvrťroku u nej nevzbudzuje nadmerné obavy. Poukázala však na riziko spojené s vysokými cenami služieb. Uviedla tiež, že sa na štvrtkovom zasadnutí bankovej rady ČNB bude rozhodovať medzi znížením úrokov o štvrtinu a o polovicu percentuálneho bodu.

„Naďalej zvýšená inflácia a jej rastúca dynamika tvoria spolu s nečakane vysokou konečnou spotrebou a rastom miezd hlavné argumenty pre obozretné zníženie o štvrť percentuálneho bodu,“ uviedol analytik Georgi Deyanov zo spoločnosti Morgan Stanley.

Analytici, ktorých oslovila ČTK, prisudzujú mierne vyššiu pravdepodobnosť tomu, že ČNB vo štvrtok základný úrok zníži o štvrť percentuálneho bodu, nevylučujú však ani pokles o pol bodu. Významnú úlohu pri rozhodovaní centrálnych bankárov podľa nich bude mať vývoj kurzu koruny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES / Reuters, Foto: Getty Images (ilustračné foto sídla Európskej centrálnej banky)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies