Cestovateľský raj trpí suchom. Barcelona sa hnevá: Turisti nám berú vodu!

NETKY.SK • 13 Máj 2024, 13:20 • 2 min
Cestovateľský raj trpí suchom. Barcelona sa hnevá: Turisti nám berú vodu!

BARCELONA - Mnohé španielske regióny už roky zápasia s nedostatkom vody, pričom sucho postihuje Katalánsko a jeho hlavné mesto Barcelonu už tri roky po sebe. A zatiaľ čo sa miestni obyvatelia naučili šetriť peniaze, hnevajú sa na zahraničných návštevníkov, že nimi plytvajú. Napätie kvôli vode a turistom dokonca viedlo k predčasným voľbám.

slovakia

left justify in out

Začiatkom februára úrady vyhlásili výnimočný stav kvôli suchu a zaviedli obmedzenia na spotrebu vody, ale odvetvie cestovného ruchu nie je veľmi ovplyvnené.
 
"Apartmány v Barcelone majú napríklad sprchy so slabším prúdom vody. Ale je tu mnoho miliónov ľudí, ktorí sem prichádzajú každý rok a správajú sa rovnako ako ľudia pred 30 rokmi, pokiaľ ide o plytvanie vodou a jej spotrebu," povedal pre Politico Vicenç Acuña, riaditeľ Katalánskeho inštitútu na výskum vody.
 
Vzhľadom na dôležitosť tohto odvetvia pre hospodárstvo regiónu ho však miestne orgány ošetrujú v rukavičkách. "Na odvetvie cestovného ruchu nebol vyvíjaný žiadny tlak, aby sa zmenilo," dodal Acuña. Barcelonu ročne navštívi približne 30 miliónov ľudí. Z hospodárskeho hľadiska je to veľmi dôležité, ale zároveň medzi Španielmi, a to nielen v Barcelone, rastie pocit, že turisti zo zahraničia predstavujú nadmernú záťaž pre verejné služby a zdroje.

Barcelona vie, ako šetriť vodu

"Mesto a jeho obyvatelia si urobili domácu úlohu. Ak sa pozrieme len na spotrebu domácností, je to 99 litrov na obyvateľa a deň," povedala zástupkyňa starostu Laia Bonetová, zodpovedná za územné plánovanie a zelenú transformáciu.

To sú slušné úspory. Aby zdravie netrpelo, človek potrebuje 50 až 100 litrov na osobu a deň, vypočítala OSN. Španielsky a európsky priemer sú vyššie ako súčasný barcelonský priemer. Ale turisti ubytovaní v miestnych hoteloch spláchnu o dve tretiny viac vody, a to až 163 litrov!

V apríli pršalo, takže úrady uvoľnili núdzové opatrenia. Niektorí sa však obávajú, že to bolo unáhlené. "Sme na pokraji najhoršieho leta v histórii a vláda zrušila výnimočný stav, aby utŕžila o niekoľko hlasov navyše," napísal na Twitteri mediálny konzultant Jordi Manils. Novinárka a politička Jéssica Albiachová naznačila, že vláda sa zaujíma najmä o hotelové bazény, aby turistická sezóna neutrpela. Aj po dažďoch, na konci apríla, boli nádrže naplnené menej ako na štvrtinou.

Ozývajú sa však aj hlasy, ktoré hovoria, že kritika na adresu turistov je prehnaná, a že sa dokonca stávajú obetnými baránkami v diskusiách o rôznych problémoch. "Týmto ľuďom sa zdá, že pokiaľ ide o sucho, turisti majú viac práv ako bežní občania. Ale nemôžete zaviesť zákon, ktorý sa zameriava len na ľudí prichádzajúcich do Barcelony alebo Katalánska," povedal pre Politico Eduard Rivas, predseda Únie katalánskych obcí. Obviňuje regionálnu vládu, že v poslednom desaťročí neinvestovala do vodárenskej infraštruktúry a až teraz sa snaží dobehnúť zameškané, uzatvára Politico.

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Politico, Foto: Barcelona / barcelonahacks.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies