Čína skúšobne odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu do Tichého oceánu +VIDEO

NETKY.SK • 25 September 2024, 17:19 • 2 min
Čína skúšobne odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu do Tichého oceánu +VIDEO

PEKING - Čína oznámila, že do Tichého oceánu vypustila interkontinentálnu balistickú raketu, ktorá preletela nad severným bodom Filipín. Tento test sa považuje za prvý svojho druhu od začiatku 80. rokov 20. storočia.

slovakia

left justify in out

Čína oznámila, že úspešne odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) s atrapou bojovej hlavice do Tichého oceánu. Odpálenie rakety, ktorá podľa ministerstva obrany niesla atrapu bojovej hlavice, sa uskutočnilo v čase rastúcej medzinárodnej kontroly jadrového arzenálu krajiny a vyvolalo znepokojenie viacerých krajín.

Raketu ICBM vypustili raketové sily Ľudovej oslobodzovacej armády v stredu o 8:44 pekinského času (0044 GMT) a "dopadla do očakávaných morských oblastí", uviedlo čínske ministerstvo obrany vo vyhlásení a dodalo, že išlo o "rutinnú záležitosť v rámci nášho ročného výcvikového plánu" a nebola zameraná na žiadnu krajinu ani cieľ.

V samostatnej správe štátnej agentúry Xinhua sa uvádza, že Čína vopred informovala "dotknutú" krajinu alebo krajiny, ale neuviedla, ktoré to boli. Štart "účinne preveril výkonnosť zbraní a vybavenia a úroveň výcviku jednotiek a dosiahol očakávaný cieľ", uviedla agentúra Xinhua.

Testy jadrových zbraní Čína zvyčajne uskutočňuje na domácej pôde a v minulosti skúšobne odpálila ICBM na západe v púšti Taklamakan v regióne Sin-ťiang.

Keď Čína naposledy uskutočnila takýto test v máji 1980, ICBM preletela 9 070 km a dopadla do Tichého oceánu. Tohto testu sa zúčastnilo 18 čínskych námorných lodí a stále sa považuje za jednu z najväčších čínskych námorných misií.

Denník The Guardian potvrdil filipínskym úradom, že v pondelok boli vydané dva notamy - námorné a letecké navigačné varovania - pre oblasti na severozápade a severovýchode krajiny, ktoré "súviseli so štartom". V notamoch sa konkrétne uvádzali špeciálne operácie "vykonávané Čínou", ale nebolo jasné, či Filipíny boli informované, že ide o vypustenie ICBM.

Vysoký hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajaši v stredu popoludní novinárom povedal, že Japonsko nebolo pred vypustením informované a že rýchle zvyšovanie vojenskej sily Číny je "vážnym problémom". Taiwanské ministerstvo obrany medzitým uviedlo len to, že nedávno zistilo "intenzívne" čínske raketové streľby a iné cvičenia, ale ďalšie podrobnosti neuviedlo.

Napätie medzi Čínou a Filipínami sa zvýšilo, pretože ich lode sa opakovane zrazili v sporných vodách. Minulý mesiac Japonsko vycvičilo stíhačky po tom, ako obvinilo čínske špionážne lietadlo z narušenia svojho vzdušného priestoru, čo označilo za "absolútne neprijateľné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, BBC, Reuters, Foto: Korea Times / Reuters / Johnap
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies