Čína sa blíži k cieľu zabezpečiť prístup k digitálnej televízii v 10 000 afrických dedinách

NETKY.SK • 10 September 2024, 11:15 • 2 min
Čína sa blíži k cieľu zabezpečiť prístup k digitálnej televízii v 10 000 afrických dedinách

Ambiciózny čínsky projekt, ktorého cieľom je zabezpečiť prístup k digitálnej televízii v 10 000 odľahlých dedinách v 23 afrických krajinách, sa blíži k záveru a už je pripojených viac ako 9 600 dedín. Iniciatíva, ktorú pred takmer deviatimi rokmi prisľúbil čínsky prezident Si Ťin-pching, je oficiálne formulovaná ako preklenutie informačnej priepasti v Afrike, hoci niektorí kritici ju považujú za strategický krok na rozšírenie vplyvu Pekingu na kontinente.

slovakia

left justify in out

Projekt "10 000 dedín", ktorý realizuje čínska spoločnosť StarTimes, poskytuje prístup k rôznorodému čínskemu obsahu vrátane spravodajstva, športu a zábavy dabovanej do miestnych jazykov regiónu. Pre mnohé z odľahlých komunít je to prvá spoľahlivá televízna skúsenosť a významné spojenie s vonkajším svetom.

Mnohí diváci dávajú prednosť miestnym spravodajským kanálom a niektorí sa sťažujú, že čínsky obsah je stereotypný. Iní vyjadrili obavy z ceny predplatného po počiatočnom bezplatnom vyskúšaní. Dr. Dani Madrid-Morales, prednášajúci na Sheffieldskej univerzite, poukázal na to, že účinok projektu na budovanie obrazu Číny bol obmedzený. "Bola tu snaha vlády vyvážiť tok informácií, ktorý by Čínu postavil do pozitívneho svetla, ale to sa neuskutočnilo," povedal pre BBC. "Množstvo peňazí, ktoré do toho išlo, v skutočnosti čínskej vláde až tak veľmi neprospelo."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NextShark, Foto: New China TV
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies