Čínsky premiér povedal, že Čína je pripravená pripojiť sa k Rusku na spoluprácu v rozvíjajúcich sa oblastiach

NETKY.SK • 22 August 2024, 16:40 • 2 min
Čínsky premiér povedal, že Čína je pripravená pripojiť sa k Rusku na spoluprácu v rozvíjajúcich sa oblastiach

MOSKVA - Čínsky premiér Li Qiang tu v stredu povedal, že popri upevňovaní spolupráce v tradičných oblastiach je Čína ochotná spolupracovať s Ruskom na preskúmaní spolupráce v rozvíjajúcich sa oblastiach.

slovakia

left justify in out

Li to povedal na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli po tom, ako spolupredsedal 29. pravidelnému stretnutiu čínskych a ruských šéfov vlád s ruským premiérom Michailom Mišustinom.

Li odovzdal prezidentovi Putinovi srdečné pozdravy a priania všetkého najlepšieho od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Povedal, že tieto dve hlavy štátov sa tento rok stretli dvakrát, načrtli nový plán a dodali silný impulz ďalšiemu prehlbovaniu bilaterálnych vzťahov a spolupráce, najmä v historickom okamihu 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Čínou a Ruskom.

Stabilný rozvoj vzťahov medzi Čínou a Ruskom slúži nielen základným záujmom týchto dvoch krajín a dvoch národov, ale prispieva aj k regionálnemu a svetovému mieru, stabilite a prosperite, poznamenal Li a vyjadril ochotu Číny spolupracovať s Ruskom na realizácii dôležitého konsenzu. dosiahnuté oboma hlavami štátov, zachovať zdravú dynamiku rozvoja bilaterálnych vzťahov, rozšíriť všestrannú obojstranne výhodnú spoluprácu a dosiahnuť praktickejšie výsledky.

Čínsky premiér poukázal na to, že súčasné kolo vedeckej a technologickej revolúcie a priemyselnej transformácie sa prehlbuje, čo znamená obrovské možnosti rozvoja. Čína je pripravená ďalej zdôrazňovať úlohu vedeckých, technologických a priemyselných inovácií pri posilňovaní bilaterálnej spolupráce s Ruskom, aby neustále podporovala nové body hospodárskeho rastu, dodal. 

Čínsky premiér Li Qiang sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli v Moskve, Rusko, 21. augusta 2024.
Čínsky premiér Li Qiang sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli v Moskve, Rusko, 21. augusta 2024.
Zdroj: Xinhua / Rao Aimin

Obe strany by mali pokračovať v prehlbovaní kultúrnych, turistických, vzdelávacích, mládežníckych a regionálnych výmen a spolupráce s cieľom podporovať vzájomné porozumenie medzi oboma národmi a odovzdávať vec čínsko-ruského priateľstva z generácie na generáciu, povedal Li.

Na pozadí zrýchľujúcich sa zmien vo svete nevídaných za storočie je Čína pripravená spolupracovať s Ruskom na ďalšom posilňovaní multilaterálnej koordinácie, prehlbovaní vzájomnej dôvery a spolupráce s rozvojovými krajinami, dôrazne podporovať multipolárny svet a hospodársku globalizáciu a lepšie chrániť jej legitímne práva a záujmy a základné normy upravujúce medzinárodné vzťahy.

Putin požiadal premiéra Li Qianga, aby srdečne pozdravil a zaželal všetko najlepšie prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Tento rok si pripomíname 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Čínou, čo je pamätný rok v histórii rozvoja bilaterálnych vzťahov, povedal Putin.

Putin uviedol, že ruskí a čínski predsedovia vlád dnes ráno uskutočnili svoje každoročné stretnutie, počas ktorého viedli dôkladné rozhovory o ekonomike, obchode, spolupráci medzi ľuďmi a kultúre, a podpísali sériu dohôd o spolupráci. Dodal, že toto je silná realizácia dôležitého konsenzu, ktorý bol dosiahnutý medzi prezidentom Xi a ním, a priniesla plodné výsledky.

Rusko je ochotné ďalej posilňovať vzájomne prospešnú spoluprácu s Čínou, rozširovať kultúrne a medziľudské výmeny a zintenzívniť komunikáciu a koordináciu v rámci BRICS a iných multilaterálnych mechanizmov s cieľom presadiť väčší rozvoj komplexného strategického partnerstva koordinácie pre novú éru medzi Ruskom a Čínou, povedal Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Liu Bin
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies