Cítim pach autoritárstva, oprel sa Kličko do Zelenského. Povedal, ako sa bude deliť Ukrajina

NETKY.SK • 24 Júl 2024, 12:43 • 2 min
Cítim pach autoritárstva, oprel sa Kličko do Zelenského. Povedal, ako sa bude deliť Ukrajina

KYJEV - Starosta Kyjeva Vitalij Kličko znovu skritizoval prezidenta Volodymyra Zelenského za to, že v rukách koncentruje až príliš politické moci. Bývalý boxer v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera tiež načrtol, že sa o možnom prepustení okupovaných oblastí Rusku bude hlasovať v referende.

slovakia

left justify in out

Medzi Kličkom a Zelenským to začalo škrípať už na začiatku vojny. Hoci obaja obhajujú hlavné mesto Kyjev, vzájomne sa obviňovali, že ten druhý neurobil pre obranu dosť. Kličko ale tvrdí, že má so Zelenským skvelé vzťahy, to len Zelenskyj vraj nemá dobré vzťahy s ním.

Starosta Kyjeva teraz novo spísal ukrajinského prezidenta v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. Už na konci minulého roku vraj Kličko vo vlasti cítil „pach autoritárstva“ a jeho pocity sa naďalej prehlbujú.

„Zelenskyj koncentruje vo svojom úrade až príliš moci. Parlament kvôli tomu stratil všetky relevantné úlohy. Nesmieme zabudnúť, že sme demokratická republika naviazaná na tradície európskych vlád. Bránime sa proti ruskej diktatúre a chceme byť čo najmenej podobní režimu Vladimíra Putina,“ povedal Kličko.

Ukrajinský prezident si to vraj u mnohých ľudí rozhádzal, keď vo februári odvolal vrchného veliteľa armády Valerija Zalužného. „Je nevyhnutné sa vyhnúť tomu, aby všetky dôležité rozhodnutia spadali len pod jeho úrad. Zalužnyj bol veľmi populárny a jeho odstavenie vyvolalo zlosť. Zelenskyj nebol schopný obhájiť svoje rozhodnutie, a to nie je dobre,“ zveril sa starosta Kyjeva.

 

Referendum o konci vojny?

Aj napriek názorové nezhody ale na čele krajiny nechce nikoho iného ako Zelenského. Kličko sa domnieva, že akékoľvek voľby môžu prísť na rad až po skončení vojny. Oveľa radšej by ale videl vládnuť kabinet vládnej jednoty, v ktorom by strany spolupracovali. Inšpiráciu vidí v Izraeli po teroristických útokoch 7. októbra. Voľby počas vojny by podľa Klička občanov zbytočne rozhádali.

O niečom sa ale možno predsa hlasovať bude. Kličko prvýkrát naznačil, že Ukrajina zvažuje priznanie územných strát. „Zelenskyj nemôže dosiahnuť také bolestivé rozhodnutie sám. Zrejme bude potrebné referenda,“ naznačil politik. O prepustení okupovaných území Rusku tak možno rozhodnú sami Ukrajinci.

Boja sa Trumpa?

Kličko sa v rozhovore rozhovoril aj o svojom názore na prezidentské voľby v USA, ktorých najväčším favoritom je v súčasnosti Donald Trump. Hoci sa často skloňuje, že s jeho nástupom americká podpora Ukrajiny uvädne, Kličko to tak katastroficky nevidí.

„Nebol by som taký unáhlený, sme uprostred kampane. Po voľbách to bude iné. Republikánska strana bola vždy antiruská. Vo Washingtone dobre vedia, že ruská diktatúra predstavuje nebezpečenstvo pre západnú demokratickú spoločnosť,“ uzavrel Kličko.

Na konci minulého roka sa starosta Kyjeva vymedzil proti Zelenskému v rozhovore pre nemecký Der Spiegel. „V určitom okamihu sa už nebudeme líšiť od Ruska, kde všetko závisí od rozmaru jedného človeka,“ varoval vtedy Kličko pred autoritárskymi sklonmi prezidenta Zelenského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Der Spiegel / Corriere della Sera, Foto: France 24 / Nathan Howard
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies