Deň bielej palice: Zvýšenie bezpečnosti nevidiacich chodcov na slovenských cestách

NETKY.SK • 15 Október 2024, 12:33 • 2 min
Deň bielej palice: Zvýšenie bezpečnosti nevidiacich chodcov na slovenských cestách

BRATISLAVA - Pri príležitosti Svetového dňa bielej palice sa na Slovensku uskutočnil 15. ročník dopravno-preventívnej aktivity, ktorej cieľom je zvýšiť bezpečnosť nevidiacich chodcov na cestách. Policajti a dobrovoľníci v 37 mestách sledovali reakcie vodičov na signály nevidiacich, aby upozornili na dôležitosť dodržiavania pravidiel a ochrany zraniteľných účastníkov premávky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Symbolicky 15. októbra, pri príležitosti Svetového dňa bielej palice, sa na Slovensku uskutočnil už 15. ročník dopravno-preventívnej aktivity „Deň bielej palice na cestách“. Organizátormi sú Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru.

Tento deň si pripomína výnimočnosť bielej palice ako nevyhnutného nástroja v životoch ľudí so zrakovým postihnutím, symbolizujúceho nezávislosť a mobilitu.

Zdroj: Polícia SR

Biela palica ako symbol odvahy a samostatnosti

Podľa hlavnej koordinátorky akcie Ivany Frčovej je biela palica pre nevidiacich a slabozrakých neoceniteľným pomocníkom pri navigácii v priestore.

"Je to symbol odvahy – vydať sa samostatne do ulíc a prekonávať prekážky, ktoré sú pre bežnú verejnosť často neviditeľné. S pomocou bielej palice a správneho nácviku priestorovej orientácie sa aj ľudia s ťažkým zrakovým postihnutím dokážu samostatne dostať tam, kam potrebujú," dodala Frčová.

Biela palica zlepšuje orientáciu nevidiacich a slabozrakých osôb a znižuje riziko nebezpečenstva na cestách. Frčová však upozorňuje, že stále pretrvávajú problémy s rôznymi prekážkami na chodníkoch, ako sú nesprávne odložené kolobežky či neozvučené priechody.

"Vodiči nerešpektujúci chodca s bielou palicou sú ďalším problémom, s ktorým sa musíme vyrovnávať," upozornila.

Zdroj: Polícia SR

Dopravno-preventívna aktivita na zvýšenie bezpečnosti

V rámci Dňa bielej palice sa v 37 mestách a na 41 priechodoch zamerali hliadky dopravnej polície na testovanie reakcií vodičov na signály nevidiacich chodcov. Podľa platného zákona o cestnej premávke majú vodiči povinnosť dbať na zvýšenú opatrnosť a umožniť bezpečný prechod nevidiacim chodcom.

Policajti vykonávali dohľad na priechodoch pre chodcov a poskytovali osvetu o správnom správaní sa voči zraniteľným účastníkom cestnej premávky. "Preventívne aktivity sú kľúčové v snahe minimalizovať riziká a zabezpečiť lepšiu orientáciu a bezpečnosť týchto zraniteľných osôb na našich cestách," povedal Juraj Tlacháč, riaditeľ Odboru dopravnej polície.

Zdroj: Polícia SR

Význam signálu bielej palice

Signál, že nevidiaci chodec má záujem prejsť cez priechod, je jednoznačný: zodvihne bielu palicu do výšky pása a drží ju v tejto polohe asi 3 až 5 sekúnd. Vodiči by na tento signál mali zareagovať zastavením vozidla a mali by sa vyhnúť trúbeniu, ktoré môže nevidiaceho vyľakať.

V prípade, že nevidiaci nereaguje, vodič ho môže osloviť a uistiť o bezpečnom prechode.

Zdroj: Polícia SR

Zvyšovanie povedomia o zrakovom postihnutí

Deň bielej palice nie je len o bezpečnosti na cestách, ale aj o zvyšovaní povedomia verejnosti o živote ľudí so zrakovým postihnutím. Akcia sa zameriava na ochranu života a zdravia tejto komunity a na podporu ich integrácie do spoločnosti.

Všetci účastníci sa zhodujú, že osvetové aktivity sú kľúčové pre zlepšenie podmienok a zabezpečenie rovnocenných práv pre všetkých občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia SR, Foto: Polícia SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies