AKTUALIZOVANÉ Do regiónov smeruje ďalších 60 mil. eur, a to na ihriská, športoviská a cyklochodníky +VIDEO +FOTO

NETKY.SK • 26 September 2024, 16:37 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Do regiónov smeruje ďalších 60 mil. eur, a to na ihriská, športoviská a cyklochodníky +VIDEO +FOTO

BRATISLAVA - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši dnes vyhlásil výzvu, ktorá podporí šport a cykloturistiku v regiónoch za takmer 60 miliónov eur. V roku 2025 môže byť navýšená o 10 miliónov eur. Informoval aj o plánovanej výzve, ktorá bude vyhlásená 30. septembra a týka sa prípravy vysoko kvalifikovanej pracovnej sily. Obidve výzvy patria do Integrovaných územných investícií.

slovakia

left justify in out

"To, aké možnosti na aktívne trávenie voľného času ľudia v regiónoch majú, výrazne vplýva na kvalitu ich života. Novou výzvou preto chceme podporiť projekty, ktorých cieľom je zvýšiť záujem o športové aktivity, aktívne trávenie voľného času a zdravý životný štýl. Takéto projekty prinášajú, okrem vplyvu na zdravie ľudí, aj pozitívny vplyv na rozvoj komunít a sociálnu inklúziu," povedal minister investícií Raši.

Peniaze z výzvy sú určené na aktivity týkajúce sa rekonštrukcie a výstavby ihrísk, viacúčelových športových areálov a športových a telovýchovných objektov či rekonštrukcie a tvorbu športovo oddychových zón.

Možno ich použiť aj na rekonštrukcie a výstavby športovej infraštruktúry a rekreačných cyklotrás slúžiacich pre verejnosť v súlade s Plánom udržateľnej mobility, revitalizácie regionálnej športovej infraštruktúry a rekreačných cyklotrás s cieľom aktívneho trávenia voľného času.  

"Výzvou sa podporujú tiež aktivity zamerané na prepojenia regionálnych aktív cestovného ruchu na existujúce alebo pripravované cykloturistické trasy, sprístupnenia aktív cykloturistickými a inými trasami, ktoré umožňujú udržateľné športovo-rekreačné využívanie územia a rozvoj tematických kultúrnych trás regionálneho a nadregionálneho významu či propagáciu zdravého životného štýlu a mnohé iné," priblížil Raši.

Oprávneným územím je územie menej rozvinutého regiónu, teda územie celej SR s výnimkou Bratislavského kraja. O peniaze z výzvy môžu žiadať obce, mestá, mestské časti, združenia obcí, záujmové združenie právnických osôb s výlučnou účasťou obcí.

Tiež vyššie územné celky, rozpočtové alebo príspevkové organizácie, ktorých zriaďovateľom je vyšší územný celok alebo mesto, mestská časť, prípadne obec. Zapojiť sa môžu aj verejné vysoké školy, registrované cirkvi či náboženské spoločnosti, ako aj  školy a školské zariadenia zriadené registrovanými cirkvami alebo náboženskými spoločnosťami. Žiadať o peniaze môžu tiež regionálne úrady školskej správy ako zriaďovatelia základných, spojených a stredných škôl, mimovládne organizácie či krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu.

Výzva nadväzuje na výzvu na podporu cyklodopravy v objeme takmer 105 miliónov eur, ktorá bola vyhlásená v auguste. Jej cieľom je tiež podpora takých projektov, ktoré čo najviac prispejú k výraznejšiemu využívaniu cyklistickej dopravy v rámci prepravy na území sídiel a medzi sídlami.

"Druhá výzva, na ktorú chcem upriamiť pozornosť, spadá tiež pod Integrované územné investície. Znamená to, že o využití peňazí nerozhoduje ministerstvo, ani žiadny úradník, ale regióny samé. Preto sú na podporu v rámci nich oprávnené len tie projekty, ktoré boli schválené vo forme projektového zámeru integrovanej územnej investície Radou partnerstva alebo Kooperačnou radou udržateľného mestského rozvoja. Integrované územné investície sú mocným nástrojom na rozvoj našich regiónov. Na lepší život ľudí a kvalitnejšie služby  je v nich prichystaných viac ako 2,4 miliardy eur," skonštatoval Raši.

Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu zručností pre posilnenie konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu a budovanie kapacít pre RIS3, teda Stratégie inteligentnej špecializácie.

Alokácia predstavuje takmer 34 miliónov eur a možnosťou navýšenia v roku 2025 až na 40 miliónov eur. Cieľom výzvy je príprava vysoko kvalifikovanej pracovnej sily v oblastiach, kde má región najväčší potenciál rozvíjať sa prostredníctvom výskumu, inovácií a technológií.

V rámci výzvy môžu byť podporené aktivity ako realizácia praktického vyučovania žiakov v doménach RIS3, teda napríklad zlepšenie infraštruktúry stredných škôl, simulačných centier prostredníctvom stavebných úprav, rekonštrukcie existujúcich a výstavby nových vonkajších a vnútorných priestorov, objektov pre potreby prepájania teoretického a praktického vzdelávania v doménach RIS3 a ďalšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, MIRRI SR, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies