Efektívnejšia podpora pre ženy zažívajúce násilie je za dverami. Národná rada schválila novelu zákona o dotáciách

NETKY.SK • 25 Apríl 2024, 16:30 • 2 min
Efektívnejšia podpora pre ženy zažívajúce násilie je za dverami. Národná rada schválila novelu zákona o dotáciách

Národná rada Slovenskej republiky vo štvrtok 25. apríla schválila v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Vďaka novele sa má zlepšiť podpora pre ženy zažívajúce domáce násilie a ich deti prostredníctvom tzv. bezpečných domov. Zároveň má novela zákona za cieľ zvýšiť efektívnosť pri poskytovaní humanitárnej pomoci

slovakia

left justify in out

"Veľmi sa teším, že posilnenie podpory pre ženy zažívajúce násilie a ich deti prostredníctvom bezpečných ženských domov získalo takúto širokú podporu v parlamente," uviedol minister práce Erik Tomáš. "Sme odhodlaní reagovať na akútne potreby týchto organizácií. Ministerstvo práce zvyšuje dotačný titul pre tieto zariadenia z 20 000 eur na 150 000 eur ročne. Už tento rok vieme vyčleniť na podporu tohto opatrenia 770 000 eur z vlastného rozpočtu," vysvetlil minister.

Napriek dosiahnutému pokroku vo zvyšovaní dostupnosti špecializovaných služieb pre ženy zažívajúce násilie a ich deti je potrebné zabezpečiť udržateľnosť poskytovania špecializovaných služieb a podporovať vytváranie nových služieb, aby bola ženám zažívajúcim násilie a ich deťom zabezpečená adekvátna a dostupná krízová pomoc a dlhodobá podpora. „Chceme umožniť týmto organizáciám, ktoré sa dostali do závažnej situácie, pretože im končí financovanie z Nórskeho finančného mechanizmu a hrozí im zánik, žiadať o dotáciu urýchlene už v priebehu mája,“ spresnil štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

V tejto súvislosti minister práce doplnil, že táto podpora predstavuje len prvý krok. Spolu s Ministerstvom spravodlivosti SR rezort práce momentálne pripravuje systémovú podporu pre ženy a ich deti, ktorí zažívajú násilie.

Mariana Kováčová z Centra Slniečko, ktoré prevádzkuje takýto bezpečný dom, ocenila iniciatívu ministerstva práce pre pokračovanie a skvalitňovanie týchto dôležitých služieb. „Môžeme tak pokračovať ďalej v práci s touto ohrozenou skupinou obyvateľstva. Zároveň si ceníme snahy ministerstva práce o systémové riešenie,“ dodala.

Druhá oblasť zmien v novele zákona sa týka zvýšenia limitu pre poskytovanie humanitárnej pomoci fyzickým osobám z 800 na 1500 eur. Návrh zákona zvyšuje limit pre poskytovanie humanitárnej pomoci s ohľadom na odôvodnené prípady a individuálne potreby žiadateľov. Zároveň zavádza možnosť opakovaného poskytnutia humanitárnej pomoci tej istej fyzickej osobe v priebehu jedného kalendárneho roka.

Táto úprava je vhodná aj pre prípady, keď sa opakujú závažné humanitárne udalosti, ako tomu bolo v minulosti v prípade opakovaných povodní v rovnakej lokalite v jednom kalendárnom roka. V roku 2024 po súčasnosť ministerstvo práce vyplatilo celkovo 1447 žiadostí od fyzických aj právnických osôb v celkovej výške 1 039 750 eur.

Novela počíta s nadobudnutím účinnosti dňom zverejnenia v Zbierke zákonov, predpoklad je máj 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Foto: Ilustračná (Freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies