EÚ: Fíni vedú v spokojnosti so životom, Dánsko a Švédsko zaznamenávajú alarmujúci pokles

NETKY.SK • 17 Október 2024, 18:22 • 2 min
EÚ: Fíni vedú v spokojnosti so životom, Dánsko a Švédsko zaznamenávajú alarmujúci pokles

Podľa údajov Eurostatu je priemerná spokojnosť občanov EÚ so životom na úrovni 7,3 z 10, pričom najšťastnejšie krajiny sú Fínsko, Belgicko, Rakúsko, Rumunsko a Slovinsko. Naopak, Bulhari sa umiestnili na konci rebríčka so skóre 5,9. Zaujímavé je, že v Dánsku a Švédsku došlo za posledné desaťročie k výraznému poklesu spokojnosti, zatiaľ čo Cyprus a Bulharsko zaznamenali najväčší nárast.

slovakia

left justify in out

Zdá sa, že väčšina občanov EÚ je so svojím životom celkom spokojná. Spokojnosť so životom však klesá v niektorých krajinách s najvyšším skóre, ako je Dánsko, Švédsko a Holandsko. Občania EÚ sú vo všeobecnosti spokojní so svojím životom, keďže podľa údajov Eurostatu je úroveň spokojnosti ľudí vo veku 16 rokov a viac v priemere 7,3 z 10.

Ktoré krajiny v EÚ sú najšťastnejšie? Na prvom mieste je Fínsko s hodnotou 7,8, nasleduje Belgicko, Rakúsko, Rumunsko a Slovinsko, všetky s hodnotou 7,7.

Zdá sa, že najnešťastnejšími občanmi sú Bulhari. So skóre 5,9 sa nachádzajú na spodnom konci spektra spokojnosti so životom.

Celková spokojnosť so životom v krajinách EÚ (2023).
Celková spokojnosť so životom v krajinách EÚ (2023).
Zdroj: Euronews / Eurostat

V Dánsku (z 8,0 na 7,5) a vo Švédsku (zo 7,9 na 7,5) došlo za posledné desaťročie k najväčšiemu poklesu úrovne spokojnosti.

Naopak, najvýraznejší nárast spokojnosti so životom zaznamenali Cyprus (zo 6,2 na 7,5), Bulharsko (zo 4,8 na 5,9), Estónsko (zo 6,5 na 7,2), Slovinsko (zo 7,0 na 7,7) a Grécko (zo 6,2 na 6,9).

V tomto prieskume boli ľudia požiadaní, aby jednoducho ohodnotili svoju životnú spokojnosť od 0 do 10.

EÚ pracuje na komplexnejšej definícii šťastia, ktorá presahuje rámec bežných ukazovateľov HDP.

Nedávno Komisia stanovila kritériá "8+1" na definovanie kvality života: Materiálne životné podmienky, množstvo a kvalita zamestnania, zdravie, vzdelanie, voľný čas a sociálne interakcie, ekonomická a fyzická bezpečnosť, správa vecí verejných a základné práva, životné prostredie a nakoniec celková skúsenosť so životom.

Najšťastnejší a najspokojnejší  ľudia sú vo Fínsku, ďalej nasledujú Belgičania, Rakúšania, Rumuni a Slovinci.
Najšťastnejší a najspokojnejší ľudia sú vo Fínsku, ďalej nasledujú Belgičania, Rakúšania, Rumuni a Slovinci.
Zdroj: Euronews


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews / Eurostat, Foto: PolandWeekly | Business (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies