EURO 2024: Stopercentní Španieli nedostali v skupine ani gól. Taliani uchmatli Chorvátsku postup v posledných sekundách

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 08:16 • 2 min
EURO 2024: Stopercentní Španieli nedostali v skupine ani gól. Taliani uchmatli Chorvátsku postup v posledných sekundách

LIPSKO - Španielski futbalisti zvíťazili aj vo svojom záverečnom skupinovom zápase na ME v Nemecku. V pondelkovom stretnutí zdolali Albánsko 1:0, v 13. minúte o tom rozhodol Ferran Torres. Španieli triumfovali v B-skupine s plným bodovým ziskom, pre Balkáncov sa šampionát skončil.

slovakia

left justify in out

Zo „skupiny smrti“ si v paralelne hranom dueli zaistili postup Taliani, ktorí remizovali s Chorvátskom 1:1. Úradujúcich majstrov Európy zachránil v 90.+8 minúte striedajúci Mattia Zaccagni. Chorváti viedli od 55. minúty zásluhou kapitána Luku Modriča, ktorý sa stal vo veku 38 rokov a 289 dní najstarším strelcom v histórii kontinentálneho šampionátu.

Taliani sa v osemfinále stretnú so Švajčiarskom.

 

Albánsko – Španielsko

„La Furia Roja“ mala isté prvenstvo už pred začiatkom stretnutia, čo sa odrazilo aj na základnej zostave. Tréner Luis de la Fuente dal šancu až desiatim náhradníkom, iba stredný obranca Aymeric Laporte nastúpil aj vo štvrtkovom zápase proti Taliansku (1:0). Španieli sú jediní, komu sa na turnaji podarilo vybojovať všetkých deväť bodov a vyrovnať sa im môže už len Portugalsko v záverečnom dueli „efka“ proti Gruzínsku.

Prvý výraznejší pokus si pripísali Španieli v 11. minúte. Po Navasovom centri do územia šestnástky zakončil hlavou Zubimendi, no brankár Strakosha jeho pokus vyrazil. Vzápätí sa však ukázala vynaliezavosť španielskeho tímu, Laporte poslal krížnu prihrávku cez pol ihriska na Olma, ktorý šikovne vysunul Torresa. Krídelníkovi Barcelony nestál v ceste nikto a „obaľovačkou“ k vzdialenejšej žrdi otvoril skóre – 1:0.

Španieli mali tempo zápasu pod kontrolou, ale zaujímavejší moment prišiel až po polhodine hry. Olmo dostal prihrávku do vápna, avšak jeho strelu zblokoval jeden z brániacich hráčov. V 41. minúte spálil ďalšiu šancu Torres, jeho zakončenie hlavou mierilo nad konštrukciu Strakoshovej brány. Pred koncom prvého polčasu sa dostali k prvej strele na bránu aj Albánci. Spoza šestnástky vypálil Asllani a brankár Raya si pripísal dôležitý zákrok.

Krátko po zmene strán to z ťažkej pozície vyskúšal Joselu a jeho akrobatickému pokusu nechýbalo veľa. O pár minút neskôr spadol po súboji s Ajetim v pokutovom území, no hlavný arbiter faul neodpískal. Tlak Španielov dokázali Albánci zmieriť až po dvoch tretinách hry, Rayu dostal ďalekonosnou strelou do pozoru striedajúci Broja.

Španielskeho brankára natiahol aj v 77. minúte Asllani, jeho strela však mierila mimo priestoru brány. Balkánci v závere nevyužili viaceré štandardné situácie a svoju účasť na šampionáte zakončili bez gólu i bodu. Španieli v skupine neinkasovali ani raz.

Chorvátsko – Taliansko

Talianom stačilo na zaistenie si postupu získať bod, Chorváti potrebovali bodovať naplno a po otváracom góle Modriča všetko nasvedčovalo tomu, že si zahrajú vo vyraďovačke. „Azúroví“ však udreli z jedinej strely v druhom dejstve na bránu. Chorváti majú na konte dva body a už nemôžu postúpiť z tabuľky tretích tímov.

Modrič presným zásahom prekonal o 32 dní rekord Rakúšana Ivicu Vastiča z roku 2008.

Taliansky tréner Spalletti urobil oproti duelu so Španielskom štyri zmeny v základnej zostave. Jeho náprotivok Dalič vymenil v základe až päticu hráčov. Prvú veľkú príležitosť mali na začiatku piatej minúty práve Chorváti, keď vyslal ďalekonosnú strelu Sučič a Donnarumma sa musel po prudkej strele vytiahnuť zákrokom.

Úradujúci majstri Európy sa dostali do prvej šance v 21. minúte, keď poslal do šestnástky nepríjemný center Calafiori, no hlavičkové zakončenie Reteguiho zblokoval Gvardiol. Ešte väčšiu príležitosť mal v 27. minúte Bastoni, ktorý hlavičkoval prudko, ale Livakovič predviedol výborný zákrok. Chorváti mali v prvom dejstve prevahu v držaní lopty, tvorbu hry im však sťažovala prehustená a organizovaná defenzíva súpera.

Po zmene strán obaja tréneri vystriedali. Dalič poslal do hry Budimira namiesto Pašaliča, na opačnej strane dohral Pellegrini, ktorého nahradil Frattesi. Práve on bol nešťastným mužom v 52. minúte, keď strieľal v pokutovom území Kramarič a lopta zasiahla ruku talianskeho stredopoliara. Do hry prehovoril systém VAR a po vzhliadnutí videa odpískal rozhodca Makkelie penaltu pre Chorvátsko. Loptu si podľa očakávaní postavil Modrič, no Donnarumma smer strely vystihol a dokázal ju zneškodniť.

Prešla necelá minúta a Chorváti sa dostali k ohrozeniu talianskej brány. Donnarumma vyrazil hlavičku Budimira iba pred seba, priamo pred Modriča, ktorý ľavačkou upratal loptu do brány a expresne odčinil svoje zaváhanie.

Obraz hry sa razom zmenil, tvoriť museli Taliani a ich medzihra bola nervózna. Chorváti preukazovali svoje skúsenosti a súpera nepúšťali do nebezpečných priestorov, no v úplnom závere ich defenzíva zlyhala, keď rozhodol z jedinej strely na bránu po zmene strán Zaccagni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: BBC / Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies