Europolu sa podarilo rozložiť najväčšie laboratórium na výrobu syntetických opioidov v Poľsku +VIDEO

NETKY.SK • 30 August 2024, 15:57 • 3 min
Europolu sa podarilo rozložiť najväčšie laboratórium na výrobu syntetických opioidov v Poľsku +VIDEO

Poľský policajný ústredný úrad pre vyšetrovanie a Protidrogové oddelenie Národnej polície Ukrajiny vykonali rozsiahlu operáciu na demontáž výrobných zariadení syntetických opioidov a katinónov .

slovakia

left justify in out

Europol podporil túto operáciu, ktorá viedla k demontáži doteraz najväčšieho laboratória na výrobu syntetických opiátov v Poľsku. Počas 38 razií vykonaných v oboch krajinách bolo zadržaných 7 členov zločineckej siete zodpovednej za výrobu drog v Poľsku a na Ukrajine. Okrem demontáže rôznych laboratórií a zaistenia obrovského množstva chemikálií a drogových prekurzorov zaistili muži zákona 195 kilogramov kryštalického metadónu.

 

Zachytené vysoko škodlivé a smrteľné látky

Metadón, syntetický opioid, je látka používaná v oblasti medicíny ako liek proti bolesti a pri liečbe závislosti od opioidov. Látka produkovaná zločineckou sieťou však bola v koncentrovanej kryštalickej forme, ktorá sa nachádza len na nelegálnom trhu s drogami a ktorej nebezpečenstvo nemožno preceňovať.

Orgány činné v trestnom konaní zadržali aj látky ako mefedron a Alpha-PVP, ktoré patria do skupiny syntetických katinónov a predstavujú čoraz väčší problém vo viacerých členských štátoch EÚ. Tieto drogy spôsobujú vážne psychické a neurologické poruchy a ich zneužívanie je spojené s vysokým rizikom závislosti, poškodenia orgánov a smrti.

Syntetické drogy ako priorita presadzovania práva

Tento operačný úspech zahŕňajúci poľské a ukrajinské orgány činné v trestnom konaní podčiarkuje efektívnosť cezhraničnej spolupráce, ktorá je kľúčová pre ochranu našich spoločností a ochranu životov a zdravia občanov pred nebezpečenstvami, ktoré predstavuje medzinárodný organizovaný drogový zločin.

Europol podporuje svojich partnerov v boji proti výrobe, pašovaniu a distribúcii syntetických drog. V roku 2023 Europol zaslal svojim členským štátom a partnerom oznámenie o včasnom varovaní, v ktorom ich varoval pred nárastom obchodovania s týmito druhmi drog. Počas fázy vyšetrovania operácie Europol poskytoval spravodajské informácie na krížovú kontrolu a analýzu na podporu vyšetrovateľov v teréne. Táto operácia bola ako priorita Cyklusu politík EÚ - EMPACT aj finančne podporená platformou, čo prispelo k jej úspešnému výsledku.

Europol spravuje Európsky systém porovnávania nelegálnych laboratórií (EILCS), ktorý obsahuje podrobnosti o zariadeniach a chemikáliách používaných v laboratóriách, skladoch a skládkach syntetických drog. Tieto údaje umožňujú analytikom Europolu porovnávať nové prichádzajúce informácie s predchádzajúcimi prípadmi. To im umožňuje nájsť prepojenia medzi nelegálnymi stránkami a pomáhať členským štátom EÚ pri zásahu proti výrobným zariadeniam v celej Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies