Európske kladivo na technologických gigantov. Po novom budú mať používatelia na výber

NETKY.SK • 27 August 2024, 16:03 • 2 min
Európske kladivo na technologických gigantov. Po novom budú mať používatelia na výber

Európska komisia otvorila niekoľko vyšetrovaní proti Apple kvôli podozreniam z porušovania antitrustových zákonov. Jedným z hlavných bodov je obmedzovanie prístupu k technológiám umožňujúcim bezkontaktné platby.

slovakia

left justify in out

Apple čelí v Európskej únii viacerým významným výzvam, ktoré majú dopad na jeho obchodné praktiky a vzťahy s používateľmi. Tieto problémy sa týkajú najmä dodržiavania pravidiel stanovených v rámci Digitálneho trhového aktu a antitrustových zákonov Únie.

Digitálny trhový akt je legislatíva Únie, ktorá má za cieľ zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž na digitálnych trhoch. Apple sa dostal do pozornosti európskych regulátorov kvôli podozreniam z nedodržiavania týchto pravidiel. 

Porušenie európskych zákonov

DMA vyžaduje, aby Apple umožnil vývojárom distribuovať aplikácie mimo App Store a bez poplatkov, ktoré App Store účtuje. Apple síce implementoval podporu pre alternatívne trhy s aplikáciami v iOS 17.4, ale zaviedol poplatok za každé stiahnutie po prekročení určitého počtu inštalácií.

Európska komisia otvorila niekoľko vyšetrovaní proti Apple kvôli podozreniam z porušovania antitrustových zákonov. Jedným z hlavných bodov je obmedzovanie prístupu k technológiám umožňujúcim bezkontaktné platby. Ďalším problémom je, že Apple údajne obmedzuje konkurenciu v oblasti streamovania hudby tým, že ukladá nespravodlivé pravidlá pre konkurenčné služby v App Store.

Jedným z významných dôsledkov týchto regulácií je, že používatelia budú mať väčšiu slobodu pri výbere prehliadača a iných aplikácií. DMA vyžaduje, aby Apple umožnil používateľom vybrať si predvolený prehliadač a iné aplikácie, čo znamená, že používatelia nebudú obmedzení na používanie Safari alebo iných predvolených aplikácií od Apple. Toto opatrenie má za cieľ zvýšiť konkurenciu a poskytnúť používateľom viac možností.

Rozdiel v zákonoch USA a v Únii spôosbuje službám problémy.
Rozdiel v zákonoch USA a v Únii spôosbuje službám problémy.
Zdroj: foto: BBC

Dopady na Apple

Tieto regulácie a vyšetrovania môžu mať významný dopad na obchodné modely Apple. Ak bude Apple uznaný vinným z porušovania pravidiel DMA, môže čeliť vysokým pokutám, ktoré môžu dosiahnuť až päť percent jeho priemerných denných celosvetových príjmov. Okrem finančných sankcií môže byť Apple nútený zmeniť svoje obchodné praktiky, čo môže ovplyvniť jeho ziskovosť a postavenie na trhu.

Apple čelí v EÚ významným výzvam, ktoré môžu mať dlhodobé dopady na jeho obchodné praktiky a vzťahy s používateľmi. Regulácie ako Digitálny trhový akt a antitrustové vyšetrovania majú za cieľ zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž a poskytnúť používateľom viac možností. Ako sa Apple prispôsobí týmto zmenám, bude kľúčové pre jeho budúci úspech na európskom trhu.

Postoj technologických lídrov

Veľké technologické firmy majú rôzne postoje k reguláciám Európskej únie, pričom niektoré z nich vyjadrujú obavy a iné sa snažia prispôsobiť novým pravidlám. Meta, materská spoločnosť Facebooku, má obavy z vplyvu európskych regulácií na svoje obchodné modely. 

Meta kritizuje najmä Všeobecné nariadenie o ochrane údajov, ktoré podľa nej nie je dostatočne jasné v otázkach využívania zákazníckych údajov na tréning AI modelov. Meta dokonca pozastavila uvedenie svojho nového multimodálneho AI modelu v EÚ kvôli týmto nejasnostiam.
Google
Google, podobne ako Apple, čelí výzvam spojeným s Digitálnym trhovým aktom. Google musí otvoriť svoje služby a platformy pre iné podniky, čo môže ovplyvniť jeho dominantné postavenie na trhu. Google sa však snaží prispôsobiť týmto pravidlám a zavádza nové spôsoby, ako môžu európski používatelia nahlasovať nelegálny obsah a podozrivé produkty.

Amazon tiež čelí reguláciám v rámci DMA, ktoré ho nútia poskytovať viac informácií o tretích stranách predávajúcich na jeho platforme a otvoriť nové kanály pre nahlasovanie nelegálnych produktov. Amazon sa snaží prispôsobiť týmto pravidlám, aby minimalizoval riziko pokút a zachoval si dôveru zákazníkov.

TikTok, ktorý je tiež predmetom nových pravidiel, zaviedol dodatočné možnosti pre používateľov na nahlasovanie nelegálneho obsahu vrátane reklám. TikTok sa snaží dodržiavať nové pravidlá, aby sa vyhol vysokým pokutám a zachoval si prístup na európsky trh.

Spoločnosť Meta čelí žalobám z Európskej únie.
Spoločnosť Meta čelí žalobám z Európskej únie.
Zdroj: foto: Axios

Sloboda výberu

Používatelia budú mať viac možností pri výbere aplikácií a služieb. Napríklad, vďaka Digitálnemu trhovému aktu budú môcť používatelia vybrať si predvolený prehliadač, e-mailovú aplikáciu alebo iné služby, namiesto toho, aby boli nútení používať predvolené aplikácie od výrobcov zariadení, ako je Apple.

Regulácie ako Všeobecné nariadenie o ochrane údajov poskytujú používateľom väčšiu kontrolu nad ich osobnými údajmi. Používatelia budú mať právo vedieť, ako sú ich údaje zhromažďované a používané, a budú môcť požadovať ich vymazanie alebo opravu.

Technologické firmy budú musieť zaviesť efektívnejšie mechanizmy na nahlasovanie a odstraňovanie nelegálneho obsahu. To znamená, že používatelia budú mať lepšiu ochranu pred podvodmi, nelegálnymi produktmi a škodlivým obsahom.

Tieto regulácie majú za cieľ zvýšiť konkurenciu na digitálnych trhoch, čo môže viesť k väčšiemu počtu inovácií a lepším službám pre používateľov. Firmy budú motivované ponúkať kvalitnejšie produkty a služby, aby si udržali alebo získali zákazníkov.

Niektoré technologické firmy môžu reagovať na nové regulácie úpravou svojich obchodných modelov, čo môže viesť k zmenám v cenách alebo dostupnosti niektorých služieb. Napríklad, ak budú musieť znížiť poplatky za distribúciu aplikácií, môžu sa tieto náklady preniesť na používateľov.

Celkovo by mali tieto regulácie priniesť pozitívne zmeny pre európskych používateľov, vrátane väčšej slobody výberu, lepšej ochrany súkromia a zvýšenej ochrany pred nelegálnym obsahom. Zároveň môžu podporiť konkurenciu a inovácie na digitálnych trhoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.axios.com, time.com, www.bbc.com, www.macrumors.com foto: 9to5Mac
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies