Európsky týždeň mobility v Trnave: Lacnejšie cestovné a podpora verejného priestoru

NETKY.SK • 5 September 2024, 15:32 • 2 min
Európsky týždeň mobility v Trnave: Lacnejšie cestovné a podpora verejného priestoru

TRNAVA - Trnavská župa za aktivity počas trvania kampane i za celoročné aktivity získala v rokoch 2022 a 2023 prvé miesto v národnej súťaži o Cenu Európskeho týždňa mobility v kategórii Aktívny samosprávny kraj.

slovakia

left justify in out

Trnavský samosprávny kraj sa od 16. septembra do 22. septembra tradične zapojí do Európskeho týždňa mobility. Počas kampane ponúkne napríklad aj 30-dňové sieťové predplatné cestovné lístky (PCL) za extra zvýhodnenú cenu a uskutoční aj ďalšie aktivity. Župa podporuje rozvoj udržateľnej mobility prostredníctvom realizácie osvetových aj investičných projektov počas celého roka.

"Témou Európskeho týždňa mobility je verejný priestor pre všetkých. Počas tohto obdobia, ale aj celého roka Trnavská župa zatraktívňuje udržateľné formy cestovania napríklad výstavbou cyklotrás, zabezpečením cyklostojanov a značenia, osvetovými aktivitami, ako aj novými modernými autobusmi verejnej dopravy. Počas tohtoročnej kampane ponúkneme cestujúcim v regionálnej autobusovej doprave mesačný sieťový predplatný cestovný lístok so 65-percentnou zľavou, čo znamená, že za tento lístok zaplatia 30 eur a ušetria 56 eur. Chceme motivovať obyvateľov, aby skúsili a následne aj vymenili auto za verejnú dopravu, pretože aj zmena  dopravného správania obyvateľov môže priniesť kvalitný verejný priestor pre všetkých," povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Sieťový predplatný cestovný lístok na 30 dní bude v čase od 16. do 22. septembrom 2024 dostupný za 30 eur, čo pre cestujúcich znamená úsporu vo výške 56 eur v porovnaní so štandardnou cenou.

Vo zvýhodnenej cene bude k dispozícii iba základný mesačný sieťový PCL. Naďalej platí, že prvotný nákup PCL je možné realizovať prostredníctvom e-shopu alebo na predajných miestach dopravcov.

 

Župa plánuje nielen počas trvania Európskeho týždňa mobility, ale aj mimo neho, realizovať aktivity na podporu rozvoja udržateľnej mobility. Aktivity Trnavskej župy boli v roku 2022 a 2023 ocenené prvým miestom spomedzi krajov v Cene Európskeho týždňa mobility.

"Pokračujeme v tom, čo je prínosné pre samosprávy v oblasti budovania bezpečnej infraštruktúry pre všetkých. Preto organizujeme ďalšie pokračovanie Jarnej a Jesennej školy cyklodopravy na tému upokojovania dopravy v mestách, a to pod záštitou Ministerstva vnútra SR. Spoločne s ďalšími samosprávami v Trnavskom kraji sa vydáme na veľkú župnú cyklojazdu a budem rada, ak sa do kampane zapoja aj krajskí poslanci, ktorých sme oslovili, aby na najbližšie zasadnutie Zastupiteľstva TTSK prišli udržateľne, či už pešo, bicyklom, zdieľaním alebo verejnou dopravou. Novinkou sú cyklostojany v župou zriaďovaných organizáciách s kapacitou vyše 1.000 miest," povedala na margo aktivít krajská cyklokoordinátorka Silvia Prokopová.

Prostredníctvom hlavnej témy tohtoročnej edície Európskeho týždňa mobility sa chce župa zamerať na komunikáciu s rôznymi skupinami obyvateľstva, s ktorými zmapuje pohyb po verejnom priestore na základe ich skúseností.

Zamestnanci Úradu TTSK môžu celoročne využívať interný systém na zdieľanú dopravu, cez ktorý môžu ponúknuť odvoz, alebo sa pridať ako spolujazdci na ceste do práce. Okrem toho budú na budove úradu vystavené ročníkové práce študentov Školy umeleckého priemyslu v Hlohovci na tému udržateľnej dopravy.

Cieľom kampane Európsky týždeň mobility je zvyšovanie povedomia o mestskej mobilite a podpora zmeny správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých, inteligentných dopravných riešení.

Trnavská župa za aktivity počas trvania kampane i za celoročné aktivity získala v rokoch 2022 a 2023 prvé miesto v národnej súťaži o Cenu Európskeho týždňa mobility v kategórii Aktívny samosprávny kraj.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: TTSK, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies