Export v júli BRZDIL hnací motor slovenskej ekonomiky: automobilový priemysel

NETKY.SK • 6 September 2024, 11:24 • 2 min
Export v júli BRZDIL hnací motor slovenskej ekonomiky: automobilový priemysel

BRATISLAVA - Najvýznamnejšie sa na tom podieľal vyšší export trhových výrobkov, teda produktov odvetví ako je spracovanie kovov, hutníctvo, či gumárstvo. Nadol ťahal export predovšetkým nižší vývoz automobilov.

slovakia

left justify in out

Zahraničný obchod Slovenska skončil v prvom prázdninovom mesiaci v prebytku aj napriek tomu, že vývoz sa prepadol na najnižšiu tohtoročnú hodnotu. Na jeho znížení sa podpísal najmä pokles vývozu automobilov. K zachovaniu kladnej obchodnej bilancie prispel aj pokles importu, ktorého hodnota bola najnižšia od januára tohto roka.

Vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v júli 2024 podľa predbežných výsledkov hodnotu 8,2 miliardy eur pri medziročnom raste o 2 %. Po dvoch mesiacoch mal tak export opäť medziročne vyššiu hodnotu.

Najvýznamnejšie sa na tom podieľal vyšší export trhových výrobkov, teda produktov odvetví ako je spracovanie kovov, hutníctvo, či gumárstvo. Nadol ťahal export predovšetkým nižší vývoz automobilov.

Dovoz tovaru rástol rýchlejšie ako vývoz. V porovnaní s júlom minulého roka stúpol o 4,9 % na 8 miliárd. eur. Napriek tomu dosiahol najnižšiu hodnotu od januára tohto roka.

Obchodná bilancia pokračovala s prebytkom, v júli v objeme 205,8 milióna eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s dvojnásobne vyšším prebytkom, a to v objeme 419,4 miliónov eur.

Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo v siedmom mesiaci tohto roka medziročný rast sedem z nich. Podstatný vplyv na vývoj slovenského vývozu mala druhá najobchodovanejšia trieda v zahraničnom obchode SR – Trhové výrobky (SITC 6), kam patria produkty odvetví ako je spracovanie kovov, hutníctvo, či gumárstvo. Hodnota tovaru bola medziročne vyššia až o vyše 15 %. 

Vyššiemu rastu celkového vývozu zabránil 2,5 % pokles triedy Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patrí aj vývoz automobilov.

V štruktúre dovozu vykázalo v júli oproti rovnakému mesiacu minulého roka rast až deväť z desiatich tried. Na zvýšení celkového dovozu sa najviac podpísal rast importu v triede Chemikálie a príbuzné výrobky (SITC 5). Hodnota tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia až o 13,9 %.

Najviac obchodovaná trieda SITC v zahraničnom obchode SR boli Stroje a prepravné zariadenia s podielom 58,8 % na celkovom vývoze a 48,5 % na celkovom dovoze.

Do členských štátov EÚ smerovalo 76,6 % vývozu SR a dovoz z nich tvoril 65,7 %. Vývoz do členských štátov EÚ v júli medziročne vzrástol o 1,5 %. Dovoz z členských štátov EÚ bol vyšší o 5,8 %. Vývoz do nečlenských krajín EÚ medziročne vzrástol o 3,9 %. Dovoz z týchto krajín bol vyšší o 3,4 %.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka sa vývoz medziročne znížil o 3,5 % na 61,7 miliardy eur a dovoz sa znížil o 3,8 % na 58,7 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 3 miliardy eur. Za rovnaké obdobie minulého roka bolo o 68,3 milióna eur nižšie.

Za január až jún 2024 sa podľa spresnených údajov znížil medziročne vývoz o 4,3 % na 53,5 miliardy eur a dovoz sa znížil o 5,1 % na 50,7 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 2,8 miliardy eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s prebytkom v objeme 2,5 miliardy eur.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies