Expremiér Puigdemont zmizol pred očami katalánskej polície

NETKY.SK • 9 August 2024, 09:47 • 2 min
Expremiér Puigdemont zmizol pred očami katalánskej polície

BARCELONA - Katalánsky expremiér Carles Puigdemont vo štvrtok po takmer siedmich rokoch v exile dorazil do Barcelony, kde krátko prehovoril k niekoľkým tisícom svojich priaznivcov, potom podľa miestnych médií zmizol. Očakávalo sa, že sa zúčastní schôdze regionálneho parlamentu, ktorý má rokovať o novom premiérovi Katalánska. Začalo sa ale bez neho. Katalánskym policajtom sa expremiéra nepodarilo zadržať, pátranie po ňom ukončili pred druhou hodinou popoludní.

slovakia

left justify in out

Katalánska polícia (Mossos d'Esquadra) hliadkovala pri budove parlamentu v Barcelone od skorého rána. Mala Puigdemonta zatknúť, pretože je naňho vydaný zatykač kvôli protiústavnému referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Televízia RTVE ráno citovala jedného z katalánskych policajtov, ktorý povedal, že pokiaľ bude expremiér obklopený davom, nebude ľahké ho zadržať.

Podľa televízie RTVE katalánski policajti vykonávali kontroly aj na výjazdoch z Barcelony. Podľa redaktorky ČT Kristiny Marie Kubcovej policajti pátranie ukončili chvíľu pred druhou hodinou popoludní, Puigdemonta sa im nepodarilo chytiť.

Počas dňa katalánska polícia zadržala dvoch svojich príslušníkov, ktorí údajne napomáhali Puigdemontovi pri úteku po verejnom vystúpení pri katalánskom parlamente. Jednému z nich údajne patrí vozidlo, v ktorom Puigdemont z miesta odišiel, píše agentúra EFE. Polícia chce tiež vypočuť šéfa Puigdemontovej strany Junts Jordiho Turulla, ktorý bol zrejme s expremiérom pri jeho úteku.

Polícia vo vyhlásení odmietla kritiku, že Puigdemontovi umožnila utiecť. Prioritou bolo podľa nej zaručiť bezproblémový priebeh zasadnutia katalánskeho parlamentu, ktorý diskutuje o novej regionálnej vláde. "Mossos d'Esquadra popiera, že by bola uzavretá dohoda či bolo predbežne vyjednávané so spolupracovníkmi Carlesa Puigdemonta," oznámila polícia.

„Zrazu zmizol“

Na demonštrácii, kde ráno prehovoril, bolo podľa denníka El País asi štyritisíc ľudí. Zopakoval, že národy majú právo na sebaurčenie. „Pred siedmimi rokmi nás začali prenasledovať,“ uviedol za pokriku davu, ktorý naňho volal „prezident, prezident“.

Vo svojom prejave narážal aj na svoje prípadné zatknutie. So svojimi priaznivcami sa totiž lúčil slovami: „Neviem, kedy sa zase uvidíme. Nech žije slobodné Katalánsko. Následne sa vydal smerom ku kilometer vzdialenému parlamentu a potom „zrazu zmizol“, uviedla spolupracovníčka ČT v Španielsku Ferenčíková. Všetci si podľa nej kládli otázku, kde je, kam zmizol, ale politici okolo neho na ňu médiám nezodpovedali.

„Všetci očakávali, že existujú dva možné scenáre. Buď že sa Puigdemontovi podarí dostať sa z miesta, kde predniesol prejav, do katalánskeho parlamentu. Tam by totiž nemohol byť zadržaný, musel by na to dať súhlas predseda parlamentu. Druhý možný scenár bol ten, že bude zadržaný,“ popísala Ferenčíková. Veľmi málo ľudí podľa nej čakalo, že expremiér zmizne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, ČT24, Foto: NPR / AP / Joan Mateu
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies