Fašiangy sú každoročným obdobím od Troch kráľov do popolcovej stredy. Toto fašiangové obdobie je plné výborného jedla, pitia a zábavy. Fašiangy však nie sú len o krásnych plesových róbach, sú tiež o tradíciach a zvykoch. Typickým fašiangovým jedlom sú šišky, pampúšiky, fánky a rôzne druhy mäsitých jedál ako klobásy, huspenina a ďalšie. Nachystajte sebe a svojim blízkym typické slovenské fašiangy.
Hrachová polievka s údeným kolenom
Suroviny
1 údené bravčové koleno
250 g lúpaný hrach
120 g koreňová zelenina
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca
petržlenová vňať
Postup
Koleno pre varením umyjeme a dáme variť do studenej vody. Po uvarení koleno vyberieme, vykostíme, nakrájame na menšie kúsky a odložíme na teplé miesto. Do vody, v ktorej sa varilo koleno, pridáme prepláchnutý hrach, nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. Varíme, kým sa hrach nerozvarí. Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a dosolíme. Uvarenú polievku dáme na tanier, pridáme kúsky kolienka a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Na varenie hrachu je ideálny tlakový hrniec, hrach v ňom bude uvarený raz-dva.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies