Štatistika z Oktoberfestu z roku 2016 hovorí za všetko. Len za dva krátke týždne spotrebovalo 5,6 milióna ľudí: 109 volov, 58 teliat, 550 000 kurčiat, 140 000+ párov bravčových párkov, 44 000+ rýb.
Milovníci jedla často za obľúbenými pochutinami či novinkami neváhajú vycestovať. Nie je žiadnou novinkou, že svet ponúka množstvo kulinárskych objavov, ktoré len čakajú na ochutnanie. Jedlo nie je len chuťový pôžitok ale aj kultúra - každý kút sveta ponúka niečo nové, no často aj neobjavené.
O dobrom jedle svedčia aj festivaly, ktoré oslavujú jeho rozmanitosť, čerstvosť a chuť. Nezabúdajme však, že jeme aj očami. Slávnosti jedla nie sú žiadnou novinkou, sú výborná príležitosť pre zahraničných turistov, no i domácich milovníkov gastronómie. Nemusíte byť odborník na kulinárske umenie, aby ste jeden navštívili. Zhrnuli sme pre vás viacero festivalov, ktoré stoja za návštevu.
Najklasickejšie jedlo, ktoré poteší každého - pizza. Jej milovník je snáď každý z nás. Nie je teda prekvapením, že pizza má svoj festival a nielen jeden. Pizzafest je nezabudnuteľným festivalom plných chutí a vôní. Pridajte sa k miliónom ľudí v túto krásnu septembrovú noc, keď sa dedina Neapol pripravuje na výrobu a konzumáciu viac ako 100 000 pízz každého druhu, od 50-tich historických verzií vrátane klasík Napoletana, Margherita a Marinara.
Neapol je prístavné mesto v južnom Taliansku na pobreží Tyrrhenského mora. Tu sa začína množstvo talianskych dobrôt, ktoré nemajú konca-kraja, vrátane obľúbenej pizze.
Príďte, buďte súčasťou najväčšej oslavy piva na svete s miliónmi ďalších milovníkov piva, ktorí sa každý rok hrnú do Nemecka na Oktoberfest. Od tých najlepších nápojov, ktoré si môžete vychutnať, rozliať a okúpať sa v nich, až po kulinárske špeciality, ako sú klobásy, praclíky a pečené mäso, budete mať z čoho vyberať. Okrem úžasnej rozmanitosti a množstva piva, ktoré tu dostanete, vám festival umožní vychutnať si aj chutné jedlá. Je to jeden z najznámejších festivalov jedla na svete.
Festival nie je ideálnym miestom pre vegetariánov, je to oslava mäsa všetkého druhu a štruktúr. Aby ste mali predstavu, pozrime sa na štatistiku jedla z Oktoberfestu v roku 2016. Len za dva krátke týždne spotrebovalo 5,6 milióna ľudí: 109 volov, 58 teliat, 550 000 kurčiat, 140 000+ párov bravčových párkov a viac ako 44 000 rýb.
Nehovoriac o tom, že zvyšok návštevníkov sa držalo "tekutej stravy". Obľúbené pivo teda tieklo prúdom.
National Street Food Festival je exkluzívny festival jedla a kulinárskeho umenia, ktorý sa koná koncom decembra na štadióne Jawaharlal Nehru v Naí Dillí v Indii. Približne 500 najlepších predajcov pouličného jedla z celej krajiny cestuje do Dillí, aby návštevníkom festivalu predstavili svoje stánky s jedlom.
Cieľom podujatia, ktoré organizuje Národná asociácia pouličných predajcov Indie, je propagovať pouličné jedlo a potvrdiť identitu pouličných predajcov jedla, čo je úzko spojené so zachovaním a propagáciou sociálnej a kultúrnej rozmanitosti Indie.
Každý rok v polovici júla sa množstvo milovníkov syra schádza pri jazere Shelburne vo Vermonte, aby ochutnali miestne vína, pivá, mušty, liehoviny, remeselné jedlá a samozrejme syry. Výrobcovia syrov z celého štátu predvádzajú svoj čedar, kozí syr a ďalšie.
Následne predvádzajú svoj čedar, kozí syr a ďalšie chutné druhy. Vstupenky na každoročný festival výrobcov syrov vo Vermonte zahŕňajú vzorky, ukážky výroby syra, prehliadky farmy a workshopy na párovanie syrov. Napokon to nie je len syrový festival ale aj skvelý kultúrny zážitok.
Galway rýchlo získava medzinárodné uznanie pre svoju gurmánsku scénu a nový festival plánuje osláviť to najlepšie z kulinárskych špecialít mesta.
Táto gurmánska extravagancia bola založená už v roku1954, čo z nej robí najstarší festival ustríc na svete. Každý rok priťahuje tisíce ľudí, ktorí sa schádzajú do mesta, aby oslávili začiatok sezóny ustríc (ktorá trvá až do apríla), hltali pôvodné galwayské lastúrniky, povzbudzovali súťažiacich na majstrovstvách sveta v otváraní ustríc a sledovali sprievod. Nechýba ani veľa živej hudby, aby párty pokračovala až do samého rána. Milovníci morských pochutín mierte sem!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies