Fico: Členstvo Ukrajiny v NATO by mohlo vyvolať tretiu svetovú vojnu + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 11:22 • 2 min
Fico: Členstvo Ukrajiny v NATO by mohlo vyvolať tretiu svetovú vojnu + VIDEO

BRUSEL - Na summite v Bruseli slovenský premiér Robert Fico varoval pred rizikami, ktoré by mohlo priniesť členstvo Ukrajiny v NATO. Podľa neho ide o kontroverzný plán, ktorý rozdeľuje krajiny EÚ a môže vyústiť do vážnych geopolitických dôsledkov. Zatiaľ čo Fico podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii, varuje pred otvorenou diskusiou o vojenskej aliancii a zdôrazňuje potrebu pomoci civilnému obyvateľstvu.

slovakia

left justify in out

Na nedávnom summite v Bruseli predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico vyjadril silný nesúhlas s plánom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa usiluje o členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Fico upozornil, že tento krok by mohol mať vážne geopolitické dôsledky, a varoval pred rizikom, že by to mohlo vyvolať tretiu svetovú vojnu.

Podľa Fica, ktorý na summite prezentoval slovenské stanovisko, bol diskurz o členstve Ukrajiny v NATO "kontroverzný a rozdeľujúci." Uviedol, že táto otázka bola jednou z hlavných tém summitu, spolu s aktuálnymi problémami na Blízkom východe a migračnou krízou. "NATO sa stalo témou, ktorá polarizuje členské štáty EÚ," povedal Fico.

Fico tiež zopakoval svoj postoj, že podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii, no jeho podporu pre vstup do NATO podmienil obavami z vyostrenia konfliktu. "Chápem, že Ukrajina chce byť súčasťou západných štruktúr, ale otvorené diskusie o vstupe do NATO môžu eskalovať situáciu a narušiť mier v regióne," dodal.

V rámci summitu Fico jasne povedal, že jeho vláda sa orientuje na "zmysluplnú a racionálnu spoluprácu" s Ukrajinou, pričom prioritou by mala byť pomoc ľuďom v núdzi a nie vojenské akcie, ktoré by mohli viesť k ďalším stratám na životoch. "Naším cieľom nie je zabíjanie, ale pomoc," zdôraznil.

Fico si uvedomuje, že otázky týkajúce sa dodávok zbraní, vrátane rakiet stredného doletu, sú veľmi citlivé. Vyzval k opatrnosti a uvážlivosti v týchto otázkach a zdôraznil potrebu dodržiavania medzinárodného práva.

Okrem toho predseda vlády avizoval, že štvrté spoločné zasadnutie ukrajinskej a slovenskej vlády by sa malo konať v januári alebo vo februári na Slovensku. Toto stretnutie by malo posilniť vzájomnú spoluprácu a diskutovalo by sa o možnostiach pomoci Ukrajine bez eskalácie konfliktu.

Ficove vyjadrenia odrážajú zložitú situáciu v rámci EÚ, kde sa názory na podporu Ukrajiny a jej integračné ambície rôznia. Zatiaľ čo mnohé krajiny sú naklonené rozšíreniu NATO, Fico a niektoré ďalšie krajiny vyjadrujú obavy, že takéto kroky by mohli viesť k nežiaducim dôsledkom a vyžadujú dôkladné zváženie všetkých aspektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies